Razboi in Ucraina, ziua 14. Autoritatile de la Mariupol ii acuza pe rusi ca au bombardat maternitatea

Razboi in Ucraina, ziua 14. In plin infern, in Ucraina, dupa doua saptamani de razboi, mii de oameni spera sa fie printre civilii care scapa din conflictul devastator declansat de Rusia.

Moscova a anuntat din nou o incetare a focului in cinci mari orase, pentru a permite evacuarea prin coridoare umanitare. Pe de alta parte, oficialii americani se asteapta ca presedintele rus Putin sa intensifice actiunile militare, iritat de o rezistenta la care nu se astepta.

Joi, pentru prima data de la inceputul invaziei, ministrul rus de externe urmeaza sa se intalneasca in Turcia cu omologul sau de la Kiev.

UPDATE 20:40 Parlamentul vrea sa introduca reglementarea preturilor la alimente, medicamente si alte bunuri
Comisiile parlamentare ruse sunt pregatite sa introduca propuneri de reglementare a preturilor la alimente, medicamente si alte bunuri, a anuntat miercuri agentia rusa de presa Interfax, citandu-l pe Alexander Khinshtein, parlamentar si membru al partidului de guvernamant al presedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unita, transmite Reuters.

O astfel de initiativa legislativa este deja pregatita de comisiile parlamentare si ar putea fi propusa ”in orice moment”, a declarat Alexander Khinshtein.

Autoritatile au anuntat miercuri ca rata anuala a inflatiei in Rusia a accelerat la 9,15% in februarie, de la 8,73% luna precedenta, cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, pe fondul deprecierii semnificative a rublei, in urma sanctiunilor occidentale impuse Moscovei dupa invadarea Ucrainei.

loading...
Aproape toate preturile, de la paine pana la benzina, s-au majorat, printre cele mai mari cresteri fiind preturile la zahar si cereale (cum ar fi hrisca, un produs important pentru rusi, care isi fac stocuri), cu 20,6% si, respectiv, 18%.

O cladire a administratiei orasului si o universitate din Mariupol, la mai putin de un kilometru de spitalul de copii si de maternitate, au fost identificate ca fiind bombardate de rusi, relateaza CNN.

CNN a reusit sa identifice Universitatea Tehnica de Stat Pryazov si cladirea administratiei Consiliului orasului Mariupol drept a doua locatie de atac militar din Mariupol prin videoclipuri postate pe retelele de socializare, care au fost geolocate si verificate ca fiind autentice.

Videoclipurile arata distrugeri semnificative a cladirilor universitatii si a consiliului orasului.

UPDATE 20:05 Un banner cu portretul lui Vladimir Putin, care reprezinta moartea, a fost expus pe fatada unui muzeu din Riga, Letonia, care se afla vizavi de ambasada Rusiei.

UPDATE 19:20 SUA au desfasurat doua baterii antiaeriene Patriot suplimentare in Polonia
SUA au desfasurat doua baterii antiaeriene Patriot suplimentare in Polonia, in conformitate cu angajamentul lor de a apara teritoriul tarilor membre ale NATO, a declarat miercuri un inalt responsabil al Pentagonului, informeaza AFP.

Aceste baterii antiaeriene, de obicei stationate in Germania, au fost repozitionate “la cererea” guvernului polonez, a precizat acest inalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

“Cele doua baterii Patriot sunt de acum repozitionate in Polonia. Nu vom spune unde sunt. Insa ele sunt in Polonia si sunt in serviciu”, a declarat responsabilul.

UPDATE 19:10 UE: Afirmatiile Rusiei privind existenta unor laboratoare pentru arme biologice in Ucraina sunt probabil dezinformari
Uniunea Europeana a indicat miercuri ca se indoieste de credibilitatea afirmatiilor guvernului rus care a afirmat ca a descoperit un program biologic militar in Ucraina, spunand ca Moscova are un istoric de raspandire a dezinformarii cu privire la armele biologice, relateaza Reuters.

?Credibilitatea informatiilor furnizate de Kremlin este in general foarte indoielnica si scazuta??, a declarat purtatorul de cuvant al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano.

?Dezinformarea rusa are un istoric de promovare de naratiuni manipulatoare despre arme biologice si presupuse ‘laboratoare secrete’ ??, a spus el, adaugand ca UE nu are cunostinta de existenta unor laboratoare ucrainene care sa nu fie in conformitate cu legislatia internationala.

loading...
In ultimele zile, Rusia a acuzat Ucraina ca a incercat sa dezvolte arme biologice sau nucleare. Miercuri, Kremlinul a indicat ca Washingtonul trebuie sa dea explicatii in legatura cu ?laboratoare ucrainene pentru arme biologice??.

?Ucraina neaga strict orice astfel de acuzatie??, a declarat, la randul sau, un purtator de cuvant al presedintiei ucrainene.

UPDATE 19:00 Rusia aproba prima masura in vederea nationalizarii activelor firmelor care parasesc tara
Partidul de guvernamant al presedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unita, a anuntat miercuri ca o comisie guvernamentala a aprobat primul pas spre nationalizarea activelor companiilor straine care parasesc tara, in contextul sanctiunilor economice, transmite Reuters.

Comisia sprijina o lege care permite firmelor detinute in procent de peste 25% de straini din “state neprietenoase” sa fie puse sub administratie externa pentru a preveni falimentul si a salva locurile de munca, adauga Rusia Unita, intr-un comunicat pe aplicatia Telegram.

Conform proiectului de lege, companiile care au anuntat ca vor parasi Rusia ar putea refuza sa fie puse sub administratie externa daca in termen de cinci zile isi reiau activitatile sau vand actiunile, cu conditia sa fie pastrati angajatii si sa fie mentinuta afacerea. Altfel, tribunalul va numi un administrator temporar pentru trei luni, dupa aceea actiunile noii entitati sunt scoase la vanzare, iar actiunile vechi sunt lichidate, a informat Rusia Unita.

UPDATE 18:49 Ucraina a interzis in mod oficial exportul mai multor tipuri de produse de baza, printre care se numara graul, carnea de pui si ouale, ca masura preventiva de reducere a eventualelor lipsuri alimentare
Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de grau din lume, conform Euronews.

Razboiul din Ucraina a afectat aproape o treime din piata mondiala a graului, agravand criza sigurantei alimentare globale cauzata de pandemie.

Indicele ONU al preturilor la alimente a atins un maxim istoric in februarie, in mare parte din cauza vremii nefavorabile si a cresterii costurilor la energie si ingrasaminte.

Conflictul din Ucraina nu va face decat sa inrautateasca situatia, avand in vedere importanta Rusiei si a Ucrainei pe piata mondiala a graului. Impreuna, Rusia si Ucraina reprezinta aproape 30% din exporturi.

Regiunile cele mai vulnerabile la posibile penurii de cereale sunt Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Armenia, Mongolia, Kazahstanul si Azerbaidjanul isi satisfac aproape toata cererea nationala cu grau din Rusia.

Autoritatile romane dau asigurari ca Romania nu are de ce sa se teama. Cel putin la capitolul cereale, producem mult peste cat consumam. Rezervele statului au fost suplimentate pana la limita maxima, mai spun oficialii de la Bucuresti.

Productia record de cereale de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone, ne tine la adapost, insista ministrul Agriculturii, care da asigurari ca nu vom ramane descoperiti.

UPDATE 18:48 Ucraina: Creste numarul victimelor civile si Kievul acuza Rusia ca aplica doar partial acordul privind evacuarile
Biroul ONU pentru drepturile omului a anuntat miercuri ca a verificat de la inceputul invaziei ruse in Ucraina in randul populatiei civile 516 decese si 908 raniti, un bilant despre care considera insa ca in realitate este considerabil mai mare, in timp ce Kievul acuza trupele ruse ca in mare masura nu au respectat acordul privind evacuarea civililor prin culoare umanitare din mai multe orase, transmite Reuters.

Potrivit ONU, majoritatea victimelor in randul civililor au fost provocate de obuze si atacuri ale aviatiei militare sau cu rachete lansate de la sol. Sunt in curs de investigare relatari despre posibile sute de victime in orasele Volnovaka, Mariupol si Izium.

Potrivit autoritatilor locale din orasul asediat Mariupol, trupele ruse au bombardat un spital de copii in timpul armistitiului convenit pentru a permite evacuarea civililor. „Fortele ruse de ocupatie au lansat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerile sunt colosale?, afirma consiliul local din Mariupol, acuzatii ce deocamdata nu au putut fi verificate.

UPDATE 18:30 Barbatii din Belarus au infiintat un batalion pentru a apara Kievul.
Conform Nexta, batalionul poarta numele scriitorului revolutionar Konstanty Kalinowski.

UPDATE 17:55 Discutie intre Vladimir Putin si Olaf Scholz despre razboiul din Ucraina
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit miercuri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz despre eforturile diplomatice menite sa puna capat ostilitatilor din Ucraina si crearea coridoarelor umanitare, a declarat agentia de presa Interfax, citata de Sky News.

Citand Kremlinul, Interfax relateaza ca Putin i-a spus lui Scholz despre ultima runda de discutii dintre Kiev si Moscova, iar cei doi lideri au convenit pastreze contactul pe aceasta tema.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro