Razboi in Ucraina, ziua 16. Armata rusa a tras asupra unui oras din Belarus, sustin fortele aeriene ucrainene

Razboi in Ucraina, ziua 16. Rusia si Ucraina sunt departe de a face pace, desi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si omologul sau ucrainean, Dmitro Kuleba, au discutat, joi, in Turcia.

Armata rusa se apropie tot mai mult de Kiev. Trupele par sa fie mutate in pozitii de tragere, arata noi imagini din satelit, semn ca s-ar pregati de un asalt. S-au dus dus lupte grele pentru a pastra controlul asupra ultimei portiuni de autostrada catre Kiev. Unul dintre atacuri a vizat o coloana de tancuri rusesti.

In paralel, lipsa apei, a hranei si a medicamentelor duc la o criza umanitara tot mai mare in alt oras asediat, Mariupol. 100.000 de civili au fost evacuati din Ucraina in ultimele doua zile.

Oficialii de la Kremlin au anuntat si pentru, vineri, o incetare a focului in unele zone, dar coridoarele umanitare duc…doar spre Rusia. Alte puncte strategice sunt insa bombardate.

Presedintele american Joe Biden a declarat ca SUA vor revoca statutul de “relatii comerciale normale permanente” cu Rusia, pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa in Ucraina.
Schimbarea, despre care el spune ca este luata impreuna cu masuri luate de aliatii SUA, va deschide calea pentru ca SUA sa impuna tarife pentru o gama larga de bunuri rusesti, sporind presiunea asupra unei economii aflate in pragul unei recesiuni profunde.

loading...
Biden a precizat ca totalitatea sanctiunilor si a controalelor la export “zdrobesc” economia rusa.

“Vom continua sa-l presam pe Putin. El este agresorul, trebuie sa plateasca pretul”, a transmis Joe Biden.

De asemenea, presedintele american spune ca Rusia va “plati un pret sever” daca va folosi arme chimice, potrivit BBC.

UPDATE 18:00 – „Rusia face tot posibilul sa atraga Belarusul in razboiul sau impotriva Ucrainei”

Rusia face tot posibilul sa atraga Belarusul in razboiul sau impotriva Ucrainei, a declarat ministrul adjunct de interne ucrainean Evgheni Ienin, potrivit The Guardian.
Intr-un interviu televizat, Yenin a declarat: „Intelegem, de asemenea, ca guvernul belarus a facut tot posibilul pentru a evita sa se alature acestui razboi”.

Oficialii ucraineni au acuzat anterior Rusia ca a bombardat vineri dupa-amiaza asezari din Belarus din spatiul aerian al Kievului.

Fortele aeriene ucrainene au declarat ca garzile de frontiera au primit informatii potrivit carora avioane rusesti au decolat de pe un aerodrom din Belarus, au trecut in spatiul aerian ucrainean si apoi au tras asupra satului Kopani din sudul tarii.

UPDATE 17:49 – Ministrul ucrainean al Apararii, apel disperat catre populatia din Belarus
Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a afirmat pe Facebook ca “comandamentul trupelor de ocupatie ruse pregateste in prezent o serie de provocari sangeroase”.

“Conform planului lor criminal, aviatia rusa se pregateste sa loveasca o serie de asezari de pe teritoriul Republicii Belarus care se afla in apropierea granitei ucraineano-belaruse. In special, va fi lovita asezarea Kopani din districtul Stolin din regiunea Brest. Pentru a disimula crima, Rusia intentioneaza sa efectueze atacul din spatiul aerian ucrainean”.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro