Razboi in Ucraina, ziua 17.

Razboi in Ucraina, ziua 17. Rusia continua ofensiva in Ucraina si aduce in discutie folosirea armelor biologice, sustinand ca a descoperit dovezi in teritoriile invadate. E doar o incercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, au replicat americanii.

Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetarile realizate cu privire la armele biologice, a sustinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, in cadrul reuniunii de urgenta a Consiliului de Securitate, intrunit la solicitarea Rusiei pe motivul ca Ucraina produce arme biologice, potrivit News.

Drept raspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumenteaza ca afirmatiile lui Nebenzia sunt o incercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care detine, in realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

Intre timp, ONU a anuntat vineri ca 564 de civili au murit pana acum in razboiul din Ucraina, dintre care 41 de copii.

In acelasi timp, numarul persoanelor care au parasit Ucraina de la inceperea invaziei militare ruse a depasit 2,5 milioane, a anuntat Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), informeaza DPA, conform Agerpres.

Potrivit datelor ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia si 282.000 spre alte tari europene.

UPDATE 23:16 Ucraina acuza Rusia ca a ucis sapte civili, intre care si un copil, soldatii tragand asupra oamenilor care erau evacuati, in apropiere de Kiev
Soldatii rusi au tras, vineri, asupra civililor care foloseau un culoar de evacuare in apropiere de Kiev. Au murit sapte persoane, intre care si un copil, acuza armata ucraineana, potrivit Le Figaro, citata de News.ro.

loading...
„Rusii au tras asupra unei coloane de femei si copii in regiunea Kiev, care erau evacuati privtr-un coridor aprobat in prealabil”, au precizat ucrainenii. „Bilantul acestui act brutal este 7 morti. Unul dintre ei este copil”.

UPDATE 22:15 – Zelenski s-a adresat italienilor in timp ce mii de oameni au manifestat in toata tara
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miilor de manifestanti din Italia, in timp ce proteste pro-Ucraina au avut loc in mai multe orase, inclusiv in Torino si Florenta.

Florenta este infratita cu Kievul inca din anii 1960, cand capitala Ucrainei a trimis ajutoare orasului toscan pentru a-l ajuta sa se refaca dupa o inundatie devastatoare.

Demonstrantii din oras au fluturat steaguri ucrainene, iar clopotele emblematicei Basilica di Santa Croce au sunat de 17 ori, cate unul pentru fiecare zi a invaziei.

In discursul sau, Zelenski a spus ca 79 de copii au fost ucisi in Ucraina de la inceputul razboiului. El a cerut mai multe sanctiuni impotriva Moscovei si i-a indemnat pe liderii occidentali sa impuna o zona de interdictie aeriana deasupra tarii, potrivit BBC.

UPDATE 21:40 – Biden a autorziat un ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucriana
Presedintele american Joe Biden a autorizat sambata deblocarea a 200 de milioane de dolari reprezentand arme si alte tipuri de asistenta pentru Ucraina, a anuntat Casa Alba, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Decizia de sambata ridica ajutorul total pentru securitate acordat de SUA Ucrainei in ultimul an la 1,2 miliarde de dolari, a declarat un oficial de rang inalt al administratiei americane.

UPDATE 21:15 – Distrugeri semnificative in Makariv, un sat ucrainean aflat la 50 de kilometri vest de Kiev
O mare parte din Makariv, un sat situat la 50 de kilometri vest de Kiev, a suferit pagube semnificative in urma unor aparente lovituri aeriene rusesti.

CNN a geolocalizat si a verificat autenticitatea fotografiilor postate sambata pe retelele de socializare, care arata pagube importante la complexuri de apartamente, scoli si o unitate medicala.

O imagine cruda din Makariv arata o gaura mare in peretele nordic al unei cladiri de apartamente. Multe dintre cladirile din fotografii au suferit daune pe fatadele nordice, dovezi care indica faptul ca loviturile militare care le-au lovit sunt rusesti.

La cateva sute de metri la est de acea cladire de apartamente, o gradinita a suferit, de asemenea, pagube semnificative.

Se poate observa cum fumul inca se ridica din cladire, acoperisul s-a prabusit complet, iar ferestrele au fost toate aruncate in aer.

UPDATE 20:55 – Rusia da vina pe Ucraina pentru ultimul esec al coridoarelor umanitare
Rusia acuza din nou Ucraina pentru esecul coridoarelor umanitare.

Coridoarele au rolul de a asigura un pasaj sigur pentru civilii ucraineni pentru a scapa de razboi, dar in diferite ocazii in ultimele saptamani, acestea au esuat, fiecare parte dand vina pe cealalta, noteaza Ski News.

loading...
In ultimele minute, agentia rusa de stiri Interfax a citat Ministerul rus al Apararii din aceasta tara, care a declarat ca Ucraina “a refuzat din nou sa deschida coridoare umanitare pentru Rusia”.

De asemenea, ministerul a declarat pentru agentia rusa de stiri RIA ca situatia umanitara din Ucraina “continua sa se deterioreze rapid si in unele orase a atins proportii catastrofale”.

UPDATE 20:25 – Forbes Ucraina: Fortele ucrainene au distrus echipamente rusesti in valoare de 5,1 miliarde de dolari
Potrivit fortelor armate, trupele ucrainene au distrus 2.593 de unitati de echipament militar rusesc, inclusiv avioane, tancuri si artilerie. Printre aceste echipamente – 58 de avioane, 83 de elicoptere, 363 de tancuri si 1.205 vehicule blindate de lupta (BBM).

UPDATE 20:20 – Ucraina este gata sa negocieze, dar nu sa se predea, afirma ministrul Kuleba

Ucraina este pregatita sa negocieze pentru a pune capat razboiului, dar nu se va preda si nu va accepta niciun ultimatum, a declarat ministrul de Externe al tarii, Dmitro Kuleba.

“Vom continua sa luptam. Suntem pregatiti sa negociem, dar nu vom accepta niciun ultimatum si nu ne vom preda”, a declarat Kuleba, potrivit Al Jazeera.

Vorbind la un eveniment virtual organizat de organizatia non-partizana si non-profit Renew Democracy Initiative, Kuleba a mai spus ca vietile civililor ar fi salvate daca Ucraina ar avea avioane de vanatoare si mai multe avioane de atac pentru a distruge coloanele militare mari.

UPDATE 20:03 – Orasul Volnovaha a fost complet distrus – guvernatorul local

Orasul Volnovaha, din estul Ucrainei, a fost complet distrus in urma invaziei rusesti, dar luptele continua pentru teritoriile de acolo, pentru a preveni o incercuire rusa, a declarat guvernatorul din Donetk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 19:52 – „Sapte civili au murit dupa ce Rusia a tras asupra convoiului de evacuare”, afirma Ucraina
Serviciul de informatii al Ucrainei afirma ca sapte civili au fost ucisi dupa ce trupele ruse au tras asupra unui convoi de evacuare.

Convoiul transporta persoane din satul Peremoha, din regiunea Kiev, anunta Sky News.

“Dupa atac, ocupantii au fortat ramasitele coloanei sa se intoarca in Peremoha si nu ii lasa sa iasa din sat”, precizeaza serviciul de informatii.

Rusia a negat ca a vizat civili de la inceputul invaziei din Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE 19:26 – Kuleba: Rusia inainteaza “cereri inacceptabile”
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a luat cuvantul in cadrul unui eveniment virtual organizat de organizatia non-partizana si non-profit Renew Democracy Initiative.

Ski News prezinta cateva dintre principalele sale puncte de vedere:

  • Ucraina si Rusia discuta, dar Rusia “continua sa inainteze cereri inacceptabile pentru Ucraina”.
  • Kuleba spune ca mai multe vieti de civili ar fi fost salvate daca Ucraina ar fi avut mai multe avioane.
  • Kuleba a cerut mai multe provizii militare si sa se faca mai multe pentru a lovi economia rusa.
  • Toate partile trebuie sa ramana deschise la diplomatie, a spus Kuleba.
  • Orasul Mariupol este asediat, dar se afla inca sub control ucrainean.
  • A crede ca razboiul este “doar o problema bilaterala intre Rusia si Ucraina este o greseala”.
  • El a spus ca tacticile rusesti folosite in Ucraina sunt “similare cu cele folosite in Siria”.

UPDATE 19:03 – ONU: Peste 1.500 de victime civile – inclusiv 42 de copii ucisi – in Ucraina
Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat 1.581 de victime civile – 579 care au fost ucisi si 1.002 raniti – de la inceputul invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, conform CNN.

Printre morti se numara 42 de copii, iar 54 de copii au fost raniti, potrivit ultimului raport al ONU privind victimele civile. Cel mai mare numar de victime a fost inregistrat in zonele aflate inca sub controlul guvernului ucrainean.

„Majoritatea victimelor civile inregistrate au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu o zona larga de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea si sisteme de rachete cu lansare multipla, precum si rachete si lovituri aeriene”, potrivit raportului ONU.

Orasul Volnovakha din sud-estul Ucrainei a fost complet distrus de la invazia rusa, spune guvernatorul regiunii Donetk, Pavlo Kyrylenko.

El a declarat ca de cand a inceput invazia, cea mai mare parte a populatiei orasului Volnovakha a fugit si o mare parte din infrastructura sa a fost distrusa, ceea ce inseamna ca orasul nu mai exista.

UPDATE 18:00 – Rusia lucreaza cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica pentru siguranta centralei nucleare de la Cernobil
Autoritatea rusa de reglementare in domeniul nuclear, Rosatom, a anuntat ca activitatile de asigurare a centralei nucleare de la Cernobil se desfasoara in coordonare cu organul de supraveghere nuclear al ONU, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, conform BBC.

Compania spune ca o echipa de specialisti rusi se afla la fata locului pentru a asigura realimentarea centralei.

Oficialii Rosatom au mai spus ca personalul ucrainean ramane in controlul uzinelor de la Cernobil si Zaporojie.

UPDATE 17:35 – Zelenski: Rusia poate cuceri Kievul doar daca il va rade de pe fata pamantului
In cel mai recent discurs al sau, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Rusia poate cuceri Kievul doar daca il “rade de pe fata pamantului”.

Zelenski a mai spus ca nu vede un “consens comun” pentru ca Ucraina sa fie acceptata in NATO, inainte de a adauga ca Aliantei i-a lipsit “curajul” in raspunsul sau la invazie, noteaza Sky News.

UPDATE 17:11 – Ministerul rus de Externe avertizeaza NATO
Consolidarea infrastructurii si fortelor NATO in tarile baltice este o provocare si sporeste conflictul in regiune. De asemenea, aderarea Finlandei si Suediei la NATO ar avea consecinte militare si politice grave si obliga Rusia sa ia masuri de retorsiune, a declarat Serghei Belyaye, director la Departamentul European al Ministerului de Externe rus, citat de agentia de presa rusa Interfax, citata de News.ro.

UPDATE 16:58 – Circa 1.300 de soldati ucraineni au fost ucisi de la invazia rusa, sustine Zelenski
In cadrul unui briefing de presa, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca aproximativ 1.300 de soldati ucraineni au fost ucisi de la inceputul invaziei rusesti.

Zelenski a declarat ca echipele de negociere ucrainene si rusesti au inceput sa discute subiecte concrete, mai degraba decat sa faca schimb de ultimatumuri.

„Occidentul ar trebui sa se implice mai mult in negocierile pentru a pune capat razboiului”, a spus liderul ucrainean, potrivit The Guardian.

loading...
UPDATE 16:36 – Fortele rusesti ar fi planificat un “pseudo-referendum” in Herson
Fortele ruse ar planui sa organizeze un “pseudo-referendum” in Herson, oras ucrainean aflat sub ocupatie rusa, potrivit The Guardian.

Serghei Khlan, adjunctul sefului consiliului local din Herson, din partea Partidului Petro Porosenko, a declarat pentru Reuters ca administratia militara a fortelor armate ale Federatiei Ruse pregateste un referendum in regiunea Herson pentru a creea o noua republica separatista: Republica Populara Herson!

UPDATE 16:21 – Liderii francez si german i-au cerut din nou lui Putin sa inceteze focul in Ucraina
In timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute, care a avut loc sambata, cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron i-au solicitat presedintelui rus Vladimir Putin sa opreasca imediat focul in Ucraina.

De asemenea, Macron si Scholz au facut apel la Putin sa “se indrepte spre o solutie diplomatica la conflict”, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Acesta a declarat ca discutia a facut parte din eforturile internationale in curs de desfasurare pentru a pune capat razboiului din Ucraina. Cele doua parti au convenit sa nu dezvaluie alte detalii ale discutiilor, a adaugat el, potrivit CNN.

UPDATE 16:15 – Trump: Invazia rusa in Ucraina este o “crima impotriva umanitatii”
Fostul presedinte americam Donald Trump a declarat, joi, ca invazia rusa in Ucraina “este cu adevarat o crima impotriva umanitatii” care “trebuie sa se incheie curand”. Reactia integrala a lui Trump, AICI.

UPDATE 16:04 – Fortele aeriene ruse au lovit tinte din vestul Ucrainei, iar separatistii pro-rusi castiga teren langa Kiev
Fortele aeriene ruse au lovit tinte din vestul Ucrainei, iar separatistii pro-rusi, sustinuti de trupele ruse, continua sa castige teren la Mariupol, potrivit unor informatii furnizate de partea ucraineana, relateaza dpa, citata de Agerpres.

Cel putin sase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol impotriva unor tinte din Lutk si Ivano-Frankivsk, a anuntat Ucraina.

Potrivit relatarilor din media de sambata, o fabrica care repara motoare de avioane de lupta a fost lovita la Lutk, la fel ca si centrul orasului Dnipro.

UPDATE 15:28 – Zelenski: „Ucraina aplica cea mai mare lovitura armatei ruse din ultimele decenii”
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat ca fortele ucrainene ii aplica „cea mai mare lovitura armatei ruse din ultimele decenii”.

Intr-un discurs video pe Facebook, Zelenski a declarat, sambata, ca 31 de grupuri de batalioane tactice rusesti si-au pierdut capacitatea, iar peste 360 de tancuri rusesti au fost distruse.

Zelenski a adaugat ca grupuri de trupe rusesti se predau fortelor ucrainene, dar ca Rusia recruteaza acum luptatori, rezervisti, recruti si mercenari pentru a “depasi numeric” fortele ucrainene.

„Ei folosesc teroarea pentru a ne rupe, pentru a ne frange increderea in victoria Ucrainei, sunt convins ca nu vor reusi”, a adaugat Zelenski, noteaza CNN.

UPDATE 15:25 – Rusia ameninta sa ia la tinta livrarile de arme occidentale catre Ucraina
Viceministrul de externe rus a amenintat sambata Statele Unite, declarand ca Rusia ar putea lua la tinta transporturile de arme catre Ucraina, unde armata rusa avanseaza de doua saptamani, noteaza France Presse.

“Am avertizat Statele Unite ca livrarea de arme pe care o orchestreaza din mai multe tari nu este doar un gest periculos, dar si un act ce face din convoaiele mentionate tinte legitime”, a subliniat Serghei Riabkov intr-un interviu acordat postului de televiziune Pervai Kanal, citat de AFP.

UPDATE 15:12 – Belarus sustine ca trimite cinci unitati de lupta la granita cu Ucraina
Belarus a declarat ca trimite cinci unitati de lupta la granita sa sudica pentru a impiedica “formatiunile armate nationaliste” din Ucraina sa intre in tara.

“Miscarile de trupe nu au nicio legatura cu pregatirile si cu atat mai putin cu o eventuala participare a soldatilor belarusi la operatiunea speciala pe teritoriul Ucrainei”, a declarat ministrul adjunct al apararii, Viktor Gulevici, intr-un comunicat.

Ucraina acuza Belarusul ca planuieste sa intre in razboi alaturi de Rusia. Presedintele belarus Aleksandrr Lukasenko neaga vehement acest lucru.

Fortele rusesti au folosit Belarusul ca baza de unde au atacat obiective din Ucraina cu avioane de lupta si rachete, noteaza Al Jazeera.

UPDATE 14:33 – Liderii francez si german, intr-o noua convorbire cu Putin
Liderii Frantei si Germaniei au o noua runda de convorbiri telefonice cu presedintele rus Vladimir Putin.

Acestia au mai avut un contact joi, cand presedintele Emmanuel Macron si cancelarul Olaf Scholz au cerut Rusiei o incetare imediata a focului.

Moscova a respins astfel de apeluri.

Pe tot parcursul crizei, presedintele Macron a subliniat necesitatea de a mentine deschise canalele de comunicare cu Rusia si a avut noua conversatii telefonice cu liderul de la Kremlin, potrivit BBC.

loading...
UPDATE 14.10: Grupul Renault ramane in Rusia.
Grupul auto francez si-a pastrat intacte legaturile cu Rusia, in pofida razboiului din Ucraina, deoarece este ingrijorat de costurile ridicate ale unei retrageri din societatea mixta pe care o are impreuna cu un partener rus, potrivit Agerpres.

In plus, constructorul auto francez vrea sa evite o nationalizare a subsidiarei sale rusesti, AvtoVaz, care joaca un rol important in relansarea grupului, au declarat sursele care au dorit sa isi pastreze anonimatul. Pozitia Renault este sustinuta si de guvernul francez, cel mai puternic actionar la Renault.

Renault, care in Romania detine brandul Dacia, controleaza aproximativ 30% din piata auto din Rusia si are aproape 40.000 de angajati in aceasta tara.

Peste 300 de companii occidentale s-au retras deja din Rusia.

12.50: Armata rusa a bombardat o moschee din Mariupol, unde peste 80 de adulti si copii s-au refugiat, a anuntat Ministerul de Externe al Ucrainei, potrivit Reuters.
“Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul si a sotiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardata de invadatorii rusi”, se arata pe contul de Twitter al Ministerului ucrainean de Externe.

“Mai mult de 80 de adulti si copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetateni ai Turciei”, a precizat ministerul.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro