Razboi in Ucraina, ziua 19.

Razboi in Ucraina, ziua 19. Au continuat luptele si bombardamentele in orasele satelit din jurul capitalei Ucrainei.

Ministerul rus al Apararii a publicat imagini de la operatiunea de capturarea a bazei aeriene de la Hostomel, un obiectiv strategic inaintea asaltului asupra Kievului. Insa este imposibil de verificat cand au fost filmate aceste scene.

Intre timp, ucrainenii au blocat caile de acces spre capitala si au pregatit pozitii defensive pe soselele principale.

La Irpin, jurnalistul american Brent Renaud, colaborator al New York Times, a fost ucis cand fortele ruse au deschis focul asupra masinii in care era. Un alt jurnalist american aflat in acelasi vehicul, a fost ranit.

UPDATE 15:17 – Kuleba cere boicotarea companiilor internationale care inca functioneaza in Rusia
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut un boicot global al companiilor internationale care si-au mentinut deschise operatiunile in Rusia, relateaza Reuters, citata The Guardian.

Intr-un briefing de luni, Kuleba a declarat ca presiunea sanctiunilor ar trebui sa fie sporita asupra Rusiei si a cerut ca porturile internationale sa interzica trecerea navelor si a marfurilor rusesti.

loading...
Armata rusa nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total al marilor orase ucrainene, a avertizat luni Kremlinul, in conditiile in care numeroase centre urbane ale tarii sunt incercuite de fortele ruse, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE 14:54 – Parti ale unei rachete rusesti doborate la Kiev au lovit o cladire rezidentiala si un autobuz

O persoana a fost ucisa si sase ranite dupa ce resturile unei rachete rusesti doborate au cazut si au lovit o strada rezidentiala din Kiev, spun autoritatile ucrainene.
Resturile rachetei au distrus un autobuz si au incendiat o cladire rezidentiala din cartierul Kurenivka din capitala, dupa ce au fost interceptate de apararea aeriana a Ucrainei, potrivit Serviciului de Stat pentru Situatii de Urgenta din Ucraina.

Acesta adauga ca autobuzul nu transporta pasageri, dar a fost complet distrus, transmite BBC.

UPDATE 14:04 – Elon Musk il provoaca pe Vladimir Putin la o „lupta unu la unu”. Miza este Ucraina
Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, l-a provocat pe presedintele rus Vladimir Putin la o lupta unu la unu.

Elon Musk a postat un mesaj suprinzator pe Twitter, in care i-a scris numele presedintelui rus in limba rusa: „Prin prezenta, il provoc pe ???????? ????? (n. trad. – Vladimir Putin) la lupta corp la corp”, noteaza Sky News.

Miliardarul din domeniul tehnologiei a adaugat ca miza este „Ucraina”.

Intr-un tweet ulterior, adresat contului oficial de Twitter al presedintelui Rusiei, el a scris: „Sunteti de acord cu aceasta lupta?”.

UPDATE 13:35 – Rusia neaga ca ar fi cerut Chinei ajutor militar

Rusia nu a cerut asistenta militara Chinei si este capabila sa isi atinga singura obiectivele in Ucraina, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

Oficiali americani, vorbind sub protectia anonimatului, declarasera ca Rusia a cerut Chinei echipamente militare, dar si suport financiar.

Kremlinul a mai spus ca SUA si UE incearca sa tenteze Rusia sa atace centrele majore de populatie din Ucraina, adaugand ca considera astfel de comportamente ca fiind o “provocare”.

UPDATE 12:58 – Linia electrica a centralei nucleare de la Cernobil, “avariata de fortele rusesti”

Operatorul retelei electrice ucrainene a declarat ca trupele armate ale lui Vladimir Putin au deteriorat din nou o linie electrica catre centrala nucleara de la Cernobil.

Avertismentul vine la trei zile dupa ce Ucraina a informat organismul de supraveghere nucleara al Natiunilor Unite ca s-a pierdut orice contact cu centrala.

Centrala, scena celui mai grav accident nuclear din lume in 1986, a fost preluata de fortele rusesti saptamana trecuta, in cadrul invaziei lor in Ucraina.

loading...
Ambele linii electrice ale centralei au fost avariate atunci cand rusii au preluat controlul, deconectand-o efectiv de la retea.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca siguranta esentiala a sitului nu ar trebui sa fie afectata, deoarece volumul de apa de racire din instalatia de combustibil uzat este suficient pentru a continua sa elimine caldura fara a avea nevoie de energie electrica, conform Sky News.

Personalul de la Cernobil, epuizat psihic si fizic

Alimentarea fiabila cu energie electrica a centralei nucleare de la Cernobil este esentiala din punctul de vedere al securitatii nucleare.

Astfel, echipele de specialisti sunt nevoite sa mearga din nou in zona periculoasa si sa repare pagubele, a precizat compania Ukrenergo.

Duminica, 13 martie, echipa de specialisti de la Ukrenergo a reparat linia de transport de inalta tensiune care alimenteaza centrala nucleara de la Cernobil si orasul Slavutic, noteaza pravda.com.ua.

„Personalul de la Cernobil, care nu a fost schimbat de la inceputul agresiunii militare, este epuizat psihic si fizic si nu poate asigura o intretinere de calitate a statiei. Singura garantie a securitatii de la Cernobil este retragerea completa a trupelor rusesti de la statie”, a adaugat Ministerul Energiei din Ucraina.

UPDATE 12:39 – Discutiile dintre Rusia si Ucraina sunt “dificile” din cauza “sistemelor politice diferite”

Discutiile dintre Rusia si Ucraina sunt “dificile” din cauza faptului ca tarile au “sisteme politice diferite”, a declarat consilierul prezidential si negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

Postand o fotografie din timpul discutiilor care se desfasoara prin videoconferinta, Podolyak a declarat ca Ucraina permite “dialogul liber” intre cetatenii sai, in timp ce Rusia afiseaza “suprimarea suprema a propriei societati”.

In comentariile traduse in engleza dupa ce negociatorul le-a postat in ucraineana, el a spus: “Partile isi exprima in mod activ pozitiile specificate. Comunicarea are loc, totusi este dificila”, potrivit Sky News.

UPDATE 12:16 – Ministru britanic: Ajungerea de rachete rusesti pe teritoriul NATO nu este imposibila, dar este foarte improbabila

Ajungerea unor rachete rusesti pe teritoriul NATO nu este imposibila, dar este foarte improbabila, a declarat luni ministrul britanic al sanatatii, Sajid Javid, relateaza Reuters, citata de Agerpres. INFO AICI

UPDATE 12:00 – Bayer suspenda publicitatea si investitiile in Rusia

Compania farmaceutica Bayer anunta suspendarea publicitatii si a tuturor investitiilor in Rusia, dar spune ca nu poate opri furnizarea produselor sale pentru ca sunt esentiale sanatatii si vietii oamenilor.

loading...
UPDATE 11:45 – A inceput a patra runda a negocierilor ruso-ucrainene

A patra runda a negocierilor ruso-ucrainene a inceput a anuntat Mikhail Podolyak, consilier al presedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:30 – 90 de copii ucisi si peste 100 raniti in Ucraina

90 de copii au fost ucisi si peste 100 au fost raniti in Ucraina de la debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a anuntat, luni, Parchetul general ucrainean, potrivit The Guardian.

“Cel mai mare numar de victime se afla in regiunile Kiev, Harkov, Donetk, Cernigau, Sumi, Herson, Nikolaiev si Jitomir”, a precizat aceasta intr-un comunicat.

Reuters subliniaza ca nu a putut verifica imediat informatiile. In acelasi timp, Rusia neaga ca ar fi vizat civili in ceea ce numeste o “operatiune speciala” pentru demilitarizarea si “de-nationalizarea” Ucrainei.

UPDATE 11:07 – Kuleba: „Luptam bine, dar avem nevoie de ajutor pentru a evita Al Treilea Razboi Mondial”

Ucraina a cerut in repetate randuri tarilor occidentale sa le ofere mai mult ajutor in lupta impotriva Rusiei, iar ministrul de Externe al tarii, Dmitro Kuleba, a reiterat din nou acest apel.

“Ucraina riposteaza cu succes. Avem nevoie sa ne ajutati sa luptam. Furnizati-ne toate armele necesare…”, spune Kuleba.

“Aplicati mai multe sanctiuni asupra Rusiei si izolati-o complet. Ajutati Ucraina sa il forteze pe Putin sa esueze si veti evita un razboi mai mare”, a adaugat ministrul de Externe al Ucrainei.

Unele guverne occidentale se tem ca o implicare mai mare ar putea escalada situatia, noteaza BBC.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro