Razboi in Ucraina, ziua 26. Zelenski

Rusia se declara pregatita sa ofere la schimb peste 500 de ucraineni capturati
Rusia a transmis Crucii Rosii detalii despre peste 500 de ucraineni capturati, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, citat de agentia de presa Interfax.

Acestia sunt prizonieri ucraineni pe care suntem gata sa ii schimbam”, a declarat Tatiana Moskalkova.

Crucea Rosie Internationala a primit documente pentru a facilita un schimb cu soldatii rusi capturati, potrivit comisarului pentru drepturile omului de la Kremlin. Crucea Rosie nu a confirmat aceste afirmatii, noteaza Al Jazeera.

Uniunea Europeana este pregatita sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, a declarat, luni, seful politicii externe a blocului, Josep Borrell.

“Masurile restrictive continua sa constituie o parte importanta a abordarii noastre si suntem pregatiti sa luam (masuri) suplimentare impreuna cu partenerii nostri”, a declarat Josep Borrell dupa o reuniune a ministrilor de externe ai UE la Bruxelles, conform France24.

Un avion de vanatoare rusesc a patruns, luni, in spatiul aerian al Poloniei. Acest lucru s-a intamplat imediat dupa anuntul facut de conducerea poloneza cu privire la posibila desfasurare a fortelor poloneze de mentinere a pacii in Ucraina pentru a asigura siguranta civililor, noteaza Nexta. In urma cu o saptamana, armata rusa a bombardat o baza militara din Ucraina, aflata la 24 de kilometri de frontiera cu Polonia.

Dupa 26 de zile de razboi, exista unele schimbari in negocierile de pace, a declarat negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak pentru BBC.

loading...
Performanta reziziztentei a Ucrainei a fortat Rusia “sa evalueze mai adecvat realitatea” situatiei, dupa cum spune el, ceea ce a ajutat la incurajarea “unui fel de dialog”.

Dar orice decizie privind un acord de pace va fi luata intre presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si liderul rus Vladimir Putin.

Podoliak spune ca nu exista o data convenita cand ar putea avea loc intalnirea lor.

Un tabloid rusesc recunoaste ca aproape 10.000 de soldati rusi au fost ucisi
Intr-o afirmatie extrem de neobisnuita, un tabloid pro-rus a raportat ca 9.861 de soldati rusi au murit in Ucraina. Ultima cifra publicata de oficialii rusi era de 498, potrivit Sky News.

Rusia a fost acuzata ca a subestimat in mod deliberat pierderile suferite pana acum in conflict, raportand sute de soldati ucisi, in timp ce Ucraina a sustinut ca numarul acestora este de fapt de ordinul miilor. Kievul afirma ca peste 15.000 de soldati rusi au fost ucisi in total. In prezent, articolul pare sa fi fost sters.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, si-a exprimat, luni, convingerea ca detaliile compromisului Kievului in negocierile de pace cu Rusia ar trebui sa fie rezolvate in cadrul unui referendum la nivel national.

Vorbind la postul national de televiziune ucrainean Suspilne, Zelenski a declarat ca este “gata sa faca orice” publicul decide ca ar fi alegerea corecta.

El a mentionat ca garantiile de securitate reprezinta unul dintre aspectele cheie in cadrul negocierilor si a subliniat ca, desi Ucraina “nu este acceptata” in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), alianta este pregatita sa faca “tot” ceea ce ar trebui sa faca daca tara afectata de conflict ar fi membra a acesteia, potrivit baha.com.

Ministrul Justitiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, a spus ca Merkel este “personal responsabila” in “crearea monstrului care astazi ucide femei si copii in Ucraina” si a denuntat faptul ca, “atunci cand Putin practica terorismul de stat, (Merkel si Putin) construiau impreuna gazoductul Nord Stream”, suspendat in prezent, prin care urma sa se furnizeze gaz din Rusia in Germania, ocolind Ucraina, si pe care Varsovia l-a calificat in trecut drept „nefast”.

Noua spitale au fost distruse de la inceputul invaziei Rusiei, sustine Ucraina. Serviciul de stat pentru comunicatii speciale si protectia informatiilor din Ucraina (SSSCIP) a declarat ca Rusia a atacat 135 de spitale din intreaga tara si 43 de ambulante, potrivit Sky News.

Liderii occidentali au convenit ca trebuie sa ramana uniti in privinta Ucrainei
Liderii Statelor Unite, Germaniei, Frantei, Marii Britanii si Italiei au discutat, luni, la telefon si au convenit asupra importantei de a ramane uniti in privinta Ucrainei, a anuntat biroul premierului italian Mario Draghi.

“Liderii au reafirmat importanta unitatii de scop si de actiune de care au dat dovada in fata razboiului din Ucraina si a repercusiunilor acestuia. In fata urgentei umanitare grave, liderii s-au angajat sa coordoneze eforturile pentru a ajuta populatia ucraineana care fuge din calea conflictului sau pe cei blocati acasa”, se arata in comunicat, potrivit France24.

21-03-2022 20:18
Zelenski: Ucraina nu accepta ultimatumuri din partea Rusiei
Ucraina nu va ceda niciodata ultimatumurilor Rusiei, iar orase precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupatia rusa, a declarat presedintele Voldimir Zelenski pentru presa ucraineana.

“Avem un ultimatum cu puncte in el – ‘urmati-l si apoi vom pune capat razboiului’. Ucraina nu poate indeplini ultimatumul”, spune Zelenski intr-un interviu publicat de televiziunea publica ucraineana Suspilne, citata de Reuters si de BBC.

loading...
Rusia fixase Ucrainei un termen-limita pana in aceasta dimineata pentru a se preda in orasul-port Mariupol, care este asediat, afirmand ca civilii si luptatorii vor avea parte de o iesire sigura din oras cu conditia sa renunte la arme.

Dar Ucraina a ignorat acest ultimatum, declarand ca predarea nu este o optiune.

21-03-2022 19:55
Belarus ar putea ataca Ucraina in curand, afirma un oficial NATO
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea ataca in curand Ucraina si se pregateste sa permita Rusiei sa amplaseze arme nucleare pe teritoriul sau, potrivit unui oficial de rang inalt din cadrul NATO.

Vorbind sub protectia anonimatului, oficialul a declarat ca alianta este ingrijorata de faptul ca trupele belaruse s-ar putea alatura luptei din Ucraina.

Oficialul NATO a declarat: „Guvernul belarus pregateste mediul pentru a justifica o ofensiva belarusa impotriva Ucrainei si desfasurarea iminenta de arme nucleare rusesti in Belarus”, potrivit The Guardian.

21-03-2022 19:34
Kremlinul ingroapa mai multi soldati decat recunoaste, sustine Ucraina
Numarul militarilor rusi ucisi pe frontul ucrainean depaseste bilantul oficial al Kremlinului, a declarat ministrul ucrainean al Apararii.

“Kremlinul nu mai stie cum sa explice lucrurile care se intampla”, a scris Oleksiy Reznikov pe Facebook, afirmand ca aproximativ 15.000 de rusi au fost ucisi in 25 de zile de conflict.

Ministerul rus al Apararii a raportat numarul de morti o singura data, pe 2 martie, afirmand ca 498 de militari au fost ucisi, transmite Al Jazeera.

21-03-2022 19:03
Rusia sustine ca mall-ul bombardat in Kiev ar fi fost folosit ca depozit de rachete
Rusii sustin ca armata ucraineana folosea centrul comercial din Kiev ca adapost pentru a reincarca rachetele. Autoritatile ucrainene anunta ca opt persoane au murit in urma acestui atac.

Ucraina indeamna China sa joace un “rol important” in rezolvarea conflictului
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut, luni, Chinei sa joace un “rol important” in eforturile de rezolvare a conflictului dintre Kiev si Moscova.

?Impartasim pozitia Beijingului cu privire la necesitatea de a gasi o solutie politica la razboiul impotriva Ucrainei si facem apel la China, ca putere globala, sa joace un rol important in acest efort”, a reactionat Kuleba pe Twitter.

Apelul a venit dupa ce saptamana trecuta Kievul a cerut Beijingului sa condamne invazia presedintelui Vladimir Putin in Ucraina.

Saptamana trecuta, presedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul sau chinez Xi Jinping ca vor exista “consecinte” daca Beijingul va oferi sprijin material Moscovei, noteaza France24.

21-03-2022 17:37
Nivelurile de radiatii din jurul centralei de la Cernobil “risca sa creasca”
Compania nucleara de stat ucraineana Energoatom a avertizat ca nivelurile de radiatii din jurul centralei nucleare de la Cernobil “risca sa creasca”, deoarece sistemele de monitorizare a radiatiilor nu functioneaza.

“Nu exista date privind starea actuala a poluarii cu radiatii a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibila o reactie adecvata la amenintari”, a precizat compania.

Centrala, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume in 1986, a fost preluata de fortele rusesti la 24 februarie.

La doar cateva zile mai tarziu, fortele Kremlinului au atacat centrala nucleara Zaporojie, situata in orasul Enerhodar din sud-estul tarii, declansand un incendiu urias, noteaza Sky News.

21-03-2022 17:34
Ministrul ucrainean al Apararii acuza Rusia de “terorism de stat”
Rusia practica “terorism de stat” in Ucraina si va continua sa atace alte tari, a declarat ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov.

Vorbind alaturi de ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, in timpul unei vizite la Londra, Oleksii Reznikov a declarat ca 150 de copii ucraineni au fost ucisi de la invadarea Rusiei, peste 400 de scoli si gradinite si peste 110 spitale au fost distruse.

“Acesta este un terorism de stat. De aceea, Kremlinul trebuie oprit, pentru ca va merge mai departe. Va ataca alte tari”, a declarat Reznikov.

Rusia neaga ca ar fi vizat civili, potrivit Al Jazeera.

21-03-2022 17:13
Un supravietuitor al Holocaustului, in varsta de 96 de ani, ucis dupa un atac in Harkov
Un supravietuitor al lagarului de concentrare al Holocaustului, in varsta de 96 de ani, a fost ucis intr-un atac cu bomba in orasul ucrainean Harkov, potrivit CNN. Boris Romantschenko a murit vineri dupa ce locuinta sa a fost lovita de un proiectil Romantschenko a fost un supravietuitor al lagarelor de concentrare de la Buchenwald, Peenemunde, Mittelbau-Dora si Bergen-Belsen.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro