Razboi in Ucraina, ziua 31. Rusii au bombardat un reactor nuclear din Harkov

Peste 10 milioane de oameni si-au parasit locuintele din Ucraina, de la inceputul razboiului, iar mai mult de 3,5 milioane au fugit din tara. Printre victimele razboiului din Ucraina se numara si 136 de copii, dintre care 200 sunt raniti, a anuntat, samba

26-03-2022 23:53
In metroul Harkov, animatorii ii linistesc pe copiii care se ascund de armata rusa
Mai multi animatori costumati in personaje din desene animate se joaca cu copiii care se adapostesc de saptamani intregi in metroul din Harkov, oras aflat sub asediul invadatorilor rusi.

Animatorii incearca astfel sa-i aline pe cei mici, scrie The Guardian.

26-03-2022 23:44
Kievul sustine ca Washingtonul ?nu are nicio obiectie?? privind transferul avioanelor de lupta poloneze
Statele Unite au dat asigurari Kievului ca nu au “nicio obiectie” legata de transferul avioanelor de lupta poloneze in Ucraina, a afirmat sambata ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, intr-un mesaj scris transmis AFP, potrivit Agerpres.

“Statele Unite ne-au dat asigurari ca nu au obiectii cu privire la transferul avioanelor”, a scris Dmitro Kuleba care s-a intalnit in cursul diminetii cu presedintele american Joe Biden, aflat in vizita in Polonia. “Mingea este acum in terenul Poloniei”, a adaugat el.

loading...
“Vom studia aceasta problema mai detaliat in conversatiile noastre cu colegii nostri polonezi pentru a le auzi pozitia, dar vreau sa fiu clar: Ucraina are o nevoie critica de mai multe avioane de lupta”, a continuat seful diplomatiei de la Kiev.

“Avem nevoie de ele pentru a gasi un echilibru in cer si a-i impiedica pe rusi sa comita mai multe crime de razboi, sa arunce mai multe bombe asupra oraselor noastre si sa ucida mai multi civili”, a explicat el, exprimandu-si speranta ca aceasta problema sa fie “rezolvata cat mai curand posibil”.

Dmitro Kuleba si ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, au discutat cu presedintele american sambata dimineata la Varsovia, cu prilejul intalnirii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, si secretarul Apararii, Lloyd Austin.

La 8 martie, luand vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus sa-si trimita “fara intarziere si gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriana Ramstein din Germania si sa le puna la dispozitia guvernului SUA”, pentru a fi predate ulterior Ucrainei.

Washingtonul a considerat initial ca aceasta oferta nu este “viabila”. A doua zi, Pentagonul a respins definitiv aceasta propunere.

“Consideram ca adaugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natura sa schimbe in mod important eficacitatea fortelor aeriene ucrainene in raport cu capacitatile rusesti” in aer, a declarat atunci purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

In plus, “serviciile de informatii sunt de parere ca transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului si ar putea antrena o reactie importanta a Rusiei care ar creste perspectiva unei escaladari militare cu NATO”, a subliniat el.

26-03-2022 23:35
Sean Penn: ”Ucraina va castiga aceasta lupta”
Actorul si regizorul Sean Penn a prezis sambata ca Ucraina „va castiga aceasta lupta”, intr-un dialog la Varsovia cu Jim Costa, de la CNN.

„Nu am nicio indoiala”, a spus Penn, care se afla in Ucraina lucrand la un documentar cand s-a produs invazia fortelor ruse. „Si intrebarea este cand vor realiza acest lucru”.

Penn, care a fondat organizatia de caritate CORE (Community Organizated Relief Effort) dupa cutremurul din 2010 din Haiti, a declarat ca s-a intalnit cu presedintele ucrainean Volodimir Zelensky si a laudat „curajul si unitatea extraordinare” ale tarii.

„Ceea ce as spune este ca nu imi pot imagina ca vreo fiinta umana ar fi stiut pe deplin ca s-a nascut pentru acest moment, pana cand acest moment s-ar fi intamplat”, a spus el despre presedintele ucrainean.

Penn spera ca Academia de Arte si Stiinte Cinematografice recunoaste criza ucraineana cand va prezenta duminica premiile Oscar si-i va permite lui Zelensky sa vorbeasca prin video.

„Nu este nimic mai important pe care Premiile Academiei ar putea face decat sa-i ofere acea oportunitate de a vorbi cu noi toti”, a spus Penn.

26-03-2022 23:18
12 jurnalisti au fost ucisi, 10 raniti si 6 rapiti de rusi, de la inceputul razboiului din Ucraina
Procurorul general ucrainean Iryna Venediktova are cateva cifre despre jurnalistii care au fost ucisi sau raniti de la inceputul invaziei ruse, potrivit The Guardian.

loading...
”De la inceputul razboiului pe scara larga al Rusiei impotriva Ucrainei, 12 jurnalisti au fost ucisi si 10 au fost raniti – procurorul general Iryna Venediktova. Au fost inregistrate si sase cazuri de rapire a jurnalistilor de catre rusi”, precizeaza autoritatile ucrainene.

26-03-2022 23:04
Turcia exclude sanctionarea oligarhilor rusi
Oligarhii rusi pot continua sa vina si sa faca afaceri in Turcia atat timp cat respecta legea turca si dreptul international, a afirmat sambata ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

“Nu participam la sanctiuni. Le aplicam doar pe cele decise de Natiunile Unite. Cu siguranta, cetatenii rusi pot vizita tara noastra”, a raspuns Mevlut Cavusoglu in cursul unui interviu in marja Forumului de la Doha, in Qatar, la o intrebare despre iahturile apartinand miliardarului rus Roman Abramovici care au acostat in aceasta saptamana in sud-vestul Turciei.

?In tara noastra, permitem tot ce este legal si nu se poate face nimic ilegal. Raspunsul meu este foarte clar”, a replicat Mavlut Cavusoglu in fata intrebarilor insistente privind posibila participare a Turciei la sanctiunile care vizeaza oligarhii rusi.

26-03-2022 22:54
Rusii au bombardat un reactor nuclear din Harkov
”The Kyiv Independent raporteaza ca reactorul nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de bombardamentele rusesti”, scrie The Guardian.

La scurt timp, Parlamentul Ucrainei a confirmat atacul, printr-o postare pe Twitter.

”Armata rusa a tras din nou intr-o unitate de cercetare nucleara din Harkov. In prezent, este imposibil de estimat amploarea pagubelor din cauza ostilitatilor care nu se opresc in zona instalatiei nucleare” – Inspectoratul de Reglementare Nucleara de Stat”, se arata in mesajul Parlamentului ucrainean.

26-03-2022 21:52
Biden avertizeaza Rusia: ”Sa nu va ganditi sa avansati un centimetru pe teritoriul NATO”
Presedintele SUA Joe Biden a reafirmat sambata ca Statele Unite nu doresc sa intre in conflict cu fortele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat un avertisment puternic Moscovei: ”Sa nu va ganditi sa avansati un centimetru pe teritoriul NATO”.

”Acest razboi este deja un esec strategic pentru Rusia”, a adaugat Biden in cursul unui discurs rostit la Castelul Regal din Varsovia, cu un ton deosebit de dur fata de presedintele rus Vladimir Putin.

26-03-2022 20:55
Biden, despre Putin: ”In numele lui Dumnezeu, omul asta nu poate sa ramana la putere!”. Reactia Kremlinului
Joe Biden a spus despre Vladimir Putin ca ”nu poate sa ramana la putere” dupa ce a ordonat razboiul din Ucraina, facand un apel la poporul rus, despre care precizeaza ca nu el este inamicul.

In discursul sau de sambata seara, Joe Biden a adoptat o pozitie ferma, spunand ca Vladimir Putin „nu poate ramane la putere”, scrie The Guardian.

Kremlinul a reactionat imediat la declaratia lui Biden referitoare la faptul ca Putin nu mai poate ramane la putere, prin purtatorul de cuvant Dmitri Peskov. ”Asta nu o poate decide domnul Biden. Este doar alegerea oamenilor din Federatia Rusa”, a transmis Kremlinul.

La scurt timp, si Casa Alba a reactionat, transmitand ca Joe Biden nu a indemnat, de fapt, la schimbarea regimului in Rusia.

26-03-2022 20:15
Biden: Putin spune minciuni ”obscene”. NATO nu vrea disparitia Rusiei, dar trebuie sa ne intarim pentru un razboi lung
Joe Biden a spus despre Vladimir Putin ca spune minciuni ”obscene” atunci cand vorbeste despre ”denazificarea” Ucrainei, precizand ca NATO nu urmareste ”disparitia” Rusiei. In schimb, trebuie sa ne intarim pentru un razboi lung, declara Biden. Presedintele american a mai spus ca NATO este o alianta defensiva si ca nu a cautat niciodata disparitia Rusiei. El a adaugat ca sanctiunile „rapide si costisitoare” sunt singurele solutii care vor determina Rusia sa-si schimbe cursul.

loading...
Biden a precizat ca trebuie sa „ne intarim” pentru o „lupta lunga inainte” in razboiul Rusiei cu Ucraina.

„In aceasta batalie, trebuie sa fim cu ochii limpezi. Aceasta batalie nu va fi castigata nici in zile, nici in luni. Trebuie sa ne intarim pentru lupta lunga care urmeaza”, a spus Biden.

26-03-2022 19:50
Biden a fost informat despre bombardarea Liovului, in apropierea locului unde urma sa tina un discurs. Ce a decis
Presedintele Joe Biden a fost informat despre bombardarea Liovului de catre rusi, oras din Ucraina aflat la mica distanta de locul in care urma sa tina un discurs in cadrul vizitei sale oficiale in Polonia. Biden a decis sa mearga oricum la locul din Varsovia unde s-a adresat multimii, in conditiile in care acesta se afla la circa 400 de kilometri de bombardamentele invadatorilor rusi.

26-03-2022 19:17
Primarul orasului Slavutici a fost eliberat
Primarul orasului Slavutici, din nordul Ucrainei, a fost eliberat sambata de fortele ruse, dupa ce a fost retinut, a declarat intr-un comunicat partidul politic ucrainean Sluha Narodu, conform CNN.

„Primarul rapit de Slavutych este deja in libertate”, se arata intr-un comunicat. „Mitingurile [impotriva rusilor] continua in oras”.

Trupele ruse au intrat sambata in orasul, care a fost construit pentru muncitorii de la centrala nucleara de la Cernobil, starnind proteste ale locuitorilor.

Intr-un videoclip postat pe Facebook, primarul Iuri Fomichev a fost aratat adresandu-se locuitorilor sambata si le-a spus ca vor trebui sa „comunicati cu ocupantii” dupa ce trupele ruse au intrat in oras. Fomichev le-a spus locuitorilor ca rusii vor cauta arme, dar vor parasi centrul orasului.

„Vor verifica daca exista o arma sau daca se ascunde cineva cu ea. Se vor duce la politie, se vor duce la biroul de recrutare militara. E clar. Vor face o tura [prin oras] aici pana la pranz. Dupa pranz, ei trebuie sa paraseasca orasul. Va fi un singur punct de control si nu vor fi in oras. Noi insine guvernam orasul”, a spus el.

Fomichev a adaugat: „Daca cineva trebuie sa paraseasca orasul, vom cadea de acord asupra procedurii. Ne dam seama ca acum trebuie sa comunicam cu ocupantii. Nu exista alta varianta. Nu avem mitraliere, lansatoare de grenade, rachete, tancuri. Avem maini, creier si inimi. Acesta este principalul lucru pe care il avem. Si dragoste pentru Ucraina, pentru Slavutici!”

26-03-2022 18:18
Biden il numeste pe Putin “macelar”, dar Kremlinul riposteaza
In timpul unei scurte declaratii, dupa o vizita la o intalnire cu niste refugiati ucraineni, Joe Biden a fost pus de jurnalisti sa isi exprime parerea despre Vladimir Putin.

“Este un macelar”, a raspuns Biden.

Kremlinul a ripostat la aceste comentarii la scurt timp dupa aceea, spunand ca acestea ”ingusteaza si mai mult posibilitatile de refacere a relatiilor”, potrivit agentiei de presa de stat Tass, citata de Sky News.

26-03-2022 17:05
Cel putin trei explozii puternice la Liov
De aceasta data, tinta trupelor ruse ar fi fost un turn de televiziune. Potrivit autoritatilor, cinci persoane au fost ranite. Anterior, regiunea Liov a mai fost bombardata de rusi in doua randuri. Presedintele american Joe Biden se afla la Varsovia, care se afla la 400 de kilometri de Liov.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro