Razboi in Ucraina, ziua 33. Kievul acuza Occidentul

Invazia Rusiei in Ucraina continua in cea de-a 33-a zi. Peste zece milioane de ucraineni si-au parasit locuintele. Mii de civili si militari au fost ucisi in lupte.
Ucraina este dispusa sa devina neutra si sa faca un compromis cu privire la statutul regiunii Donbas de est ca parte a unui acord de pace, a declarat presedintele Zelenski. Urmatoarea runda de negocieri cu Rusia va avea loc in Turcia, in aceste zile.

28-03-2022 13:18
Invazia rusa ar fi costat Ucraina peste 560 de miliarde de dolari
Razboiul lansat de Rusia pe teritoriul ucrainean a costat pana in prezent Ucraina 564,9 miliarde de dolari in ceea ce priveste daunele aduse infrastructurii, pierderea cresterii economice si alti factori, a declarat, luni, ministrul Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko.

Ministrul ucrainean sustine ca razboiul a avariat sau distrus 8.000 de kilometri de drumuri si 10 milioane de metri patrati de locuinte, informeaza France 24.

28-03-2022 13:10
Peste 3,8 milioane de persoane au parasit Ucraina, iar alte 6,5 milioane de persoane sunt stramutate intern in Ucraina, anunta ONU.

Aproximativ 13 milioane de ucraineni sunt blocati in zonele de lupta si nu pot pleca.

Se estimeaza ca 160.000 dintre acestia se afla in orasul Mariupol din sudul tarii, conform primarului orasului.

loading...
In ultima ora, Ucraina a declarat ca nu va deschide niciun coridor umanitar astazi, din cauza preocuparilor legate de posibile “provocari” rusesti, relateaza Sky News.

28-03-2022 12:51
Lavrov, reactie despre perspectiva unei intalniri Zelenski-Putin
Ministrul de Externe al Rusiei a respins pentru moment posibilitatea unor discutii la nivel inalt intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski.

Serghei Lavrov a declarat ca orice intalnire rapida intre cei doi lideri de stat pentru a face schimb de opinii ar fi contraproductiva, adaugand ca discutiile ar trebui sa aiba loc atunci cand Ucraina si Rusia sunt “aproape de a ajunge la un acord asupra unor probleme-cheie”, relateaza Al Jazeera.

Zelenski a cerut in mod repetat discutii fata in fata cu Putin in incercarea de a pune capat razboiului.

28-03-2022 12:45
Kremlinul afirma ca afirmatiile lui Biden despre Putin sunt
Rusia contesta comentariile presedintelui american Joe Biden pe care le-a facut in weekend.

Biden a declarat ca Vladimir Putin “nu poate ramane la putere”, desi ulterior a precizat ca nu a cerut o schimbare de regim.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca remarca a fost “alarmanta” – continuand un razboi al declaratiilor intre Rusia si SUA care s-a intensificat in ultimele saptamani.

Intre timp, Rusia a declarat ca este putin probabil ca discutiile de pace sa inceapa astazi, dupa ce acestea erau programate sa debuteze in Turcia.

Peskov a sugerat ca vor incepe la un moment dat in aceasta saptamana, desi nu a precizat cand, noteaza Sky News.

28-03-2022 11:16
Ucraina anunta ca niciun coridor umanitar nu se va deschide astazi
Ucraina nu va deschide niciun coridor umanitar astazi, dupa ce serviciile de informatii au raportat posibile “provocari rusesti” de-a lungul rutelor.

Coridoarele au fost folosite anterior pentru evacuarea civililor din zone deosebit de periculoase.

Cu toate acestea, Ucraina a acuzat Rusia ca a vizat traseele civililor in in mai multe randuri, potrivit Sky News.

loading...
28-03-2022 11:37
Mina marina, descoperita in largul romanesc al Marii Negre
Fortele Navale au intrat luni in alerta, dupa ce un pescador romanesc a observat o mina marina in deriva in largul Marii Negre. Nava militara ”Viceamiral Constantin Balescu” a fost trimisa sa neutralizeze mina.

”Puitorul de mine si plase „Viceamiral Constantin Balescu”, avand la bord o grupa de scafandri deminori (EOD), executa astazi, 28 martie, o misiune de cercetare si interventie intr-un raion maritim situat la o distanta de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), in largul Marii Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalata o mina marina in deriva”, a transmis luni dimineata Statul Major al Fortesor Navale.

Potrivit acestuia, ”mina a fost observata, in aceasta dimineata, de pescadorul romanesc „Olimpus 1”, al carei comandant a informat autoritatile romane, pe canalele oficiale, in jurul orei 08.1

28-03-2022 11:07
Ucraina ii va “da in judecata pe toti cei care au finantat uciderea poporului ucrainean”
Oleg Ustenko, consilierul economic al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a atacat tarile si intreprinderile care inca folosesc petrol rusesc.

El a declarat ca, in ciuda embargoului american asupra petrolului rusesc, Europa ”inca nu face acelasi lucru”.

Australia, Marea Britanie, Canada si SUA au impus interdictii totale asupra achizitiilor de petrol rusesc, insa cele 27 de state membre ale UE raman divizate.

?Intreaga lume civilizata incearca sa opreasca acest razboi, dar, in acelasi timp, trimite bani pentru a finanta acest razboi. Ii vom da in judecata pe toti cei care au finantat uciderea poporului nostru”, a declarat Ustenko pentru Sky News.

28-03-2022 10:25
Comitetul International al Crucii Rosii a anuntat ca nu poate livra ajutoare in Mariupol pana cand Rusia si Ucraina nu ”garanteaza trecerea in siguranta”

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat ca nu poate livra ajutoare in orasul Mariupol, care este asediat de fortele ruse, pana cand Rusia si Ucraina nu ajung la un acord ”care sa garanteze trecerea in siguranta”, relateaza BBC.

”Partile trebuie sa fie garantii si sa aiba un acord care sa permita trecerea in siguranta. Trebuie sa faca public traseul si sa lase mult timp oamenilor sa iasa”, a declarat pentru BBC purtatorul de cuvant al CICR, Matt Morris.

”Nu avem o echipa care sa poata accesa orasul in prezent”, a mai spus el.

Dreptul international umanitar ”cere ca oamenilor sa li se permita sa plece, dar sa nu fie fortati sa plece”, a subliniat oficialul CICR.

28-03-2022 10:03
Ministerul britanic al Apararii a facut publica cea mai recenta evaluare militara a razboiului din Ucraina.

Institutia spune ca nu au existat schimbari prea mari in pozitia fortelor rusesti in ultimele 24 de ore, dar ca acestea se confrunta cu probleme logistice continue “agravate de o lipsa de dinamism si de moral”, precum si cu “lupte agresive” din partea fortelor ucrainene, potrivit Euronews.

28-03-2022 09:51
Zelenski spune ca Moscova este “speriata” de interviul sau cu jurnalistii rusi
Volodimir Zelenski a reactionat la incercarea Rusiei de a cenzura interviul sau cu jurnalisti rusi independenti, afirmand ca Moscova este “speriata” de jurnalistii “care pot spune adevarul”.

“Imaginati-va, s-au speriat la Moscova din cauza interviului meu cu jurnalistii rusi. Aceia dintre ei care pot spune adevarul”, a reactionat liderul de la Kiev.

Organismul de supraveghere a mass-media de la Moscova, Roskomnadzor, a emis duminica o declaratie prin care a avertizat institutiile de presa rusesti sa nu retransmita sau sa distribuie interviul.

“Ei au distrus libertatea de exprimare in statul lor, si incearca sa distruga statul vecin. Ei se prezinta ca jucatori globali. Si ei insisi se tem de o conversatie relativ scurta cu mai multi jurnalisti. Ei bine, daca exista o astfel de reactie, atunci facem totul bine. Inseamna ca sunt nervosi”, a declarat Zelenski, potrivit CNN.

28-03-2022 09:31
Volodimir Zelenski l-a laudat pe Boris Johnson pentru modul cum a raspuns privind invazia rusa.

Intr-un interviu acordat revistei The Economist, el a declarat ca “Marea Britanie este cu siguranta de partea noastra” si “nu face un act de echilibru”, potrivit Sky News.

loading...
Cand i s-a spus ca premierul britanic este mai dornic sa trimita arme decat presedintele Frantei, Emmanuel Macron, Zelenski a raspuns: “Da. Pentru a fi sincer, Boris Johnson este un lider care ajuta mai mult. Liderii tarilor reactioneaza in functie de modul in care actioneaza alegatorii lor. In acest caz, Johnson este un exemplu”.

28-03-2022 08:54
Atacurile cu rachete continua pe teritoriul Ucrainei
Fortele rusesti au continuat duminica seara atacurile cu rachete in intreaga Ucraina, potrivit lui Mihail Podoliak, un consilier al presedintelui Volodimir Zelenski.

Acesta a mentionat orasele Lutk, Harkov, Jitomir si Rivne intr-o postare pe Twitter.

“Tot mai multe rachete in fiecare zi. Mariupol sub bombardamentul ‘covorului’. Rusia nu mai are o limba, umanism, civilizatie. Doar rachete, bombe si incercari de a sterge Ucraina de pe fata pamantului”, a spus Podoliak, citat de CNN.

28-03-2022 08:38
Situatia din Mariupol este “catastrofala”
Aproximativ 170.000 de civili au ramas blocati in Mariupol, fara hrana, apa sau medicamente adecvate, in timp ce orasul portuar din sudul tarii este transformat ”in praf” de bombardamentele rusesti, potrivit Ministerului ucrainean de Externe, noteaza France 24.

28-03-2022 07:32
Trupele rusesti au parasit orasul Cernobil, anunta primarul
Fortele rusesti ar fi parasit un oras pe care l-au ocupat chiar langa centrala nucleara Cernobil, dupa protestele locuitorilor.

Potrivit unui raport al Reuters, primarul Iuri Fomichev a declarat, luni, intr-o postare video online, ca trupele au finalizat munca “pe care si-au propus sa o faca” si au parasit orasul Slavutici.

Fortele rusesti preluasera sambata controlul orasului Slavutici si il retinusera pentru scurt timp pe primar.

Dar ocupatia lor a fost protestata de sute de ucraineni din localitate, care au iesit in strada purtand steaguri, iar acesta a fost eliberat ulterior.

La Slavutych locuiesc in principal muncitorii necesari pentru intretinerea centralei nucleare de la Cernobil – locul dezastrului nuclear din 1986 – care acum nu mai functioneaza, noteaza BBC.

28-03-2022 07:12
Zelenski spune ca Ucraina este pregatita sa accepte un statut neutru si non-nuclear
Prioritatile Ucrainei la urmatoarea runda de discutii ruso-ucrainene din Turcia, care va avea loc saptamana aceasta, vor fi “suveranitatea si integritatea teritoriala”, spune Zelenski.

“Prioritatile noastre in cadrul negocierilor sunt cunoscute: suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei sunt dincolo de orice indoiala. Garantiile efective de securitate sunt o necesitate. Evident, obiectivul nostru este pacea si revenirea la o viata normala in tara noastra cat mai curand posibil”, a declarat presedintele ucrainean.

De asemenea, Zelenski a declarat jurnalistilor rusi independenti ca guvernul sau ar lua in considerare declararea neutralitatii si oferirea de garantii de securitate Rusiei, inclusiv mentinerea Ucrainei in afara domeniului nuclear.

El le-a spus jurnalistilor ca problema neutralitatii – si acceptarea de a nu face parte din NATO – ar trebui sa fie supusa votantilor ucraineni in cadrul unui referendum dupa retragerea trupelor rusesti, potrivit Sky News.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro