Razboi in Ucraina, ziua 35.

Invazia Rusiei in Ucraina continua in cea de-a 35-a zi. Peste zece milioane de ucraineni si-au parasit locuintele. Mii de civili si militari au fost ucisi in lupte.
Statul Major al armatei ucrainene anunta ca trupele ruse se regrupeaza pentru a se concentra asupra estului tarii. Volodimir Zelenski va sustine un discurs in Parlamentul Romaniei.

30-03-2022 22:54
Ministerul rus al Apararii anunta ca, joi, de la ora 10:00 va inceta focul in Mariupol si Zaporojie pentru evacuarea civililor, noteaza Nexta.

30-03-2022 22:51
Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a transmis ca aproximativ 1.000 de luptatori ai grupului Wagner se afla acum in regiunea Donbas din Ucraina.

30-03-2022 22:48
Pagubele cauzate de bombardamentele continue ale Rusiei asupra orasului Mariupol sunt „devastatoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, in timpul unei conferinte la Pentagon, sustinute miercuri.

„Locul este decimat din punct de vedere structural de atacurile aeriene rusesti”, a spus Kirby, conform CNN.

30-03-2022 22:39
Si The Guardian transmite ca Putin ar fi fost mintit de consilierii sai. Spre deosebire de CNN, care cita surse, jurnalistii The Guardian il citeaza pe Kate Bedingfield, directorul de comunicatii la Casa Alba, care a declarat ca „Avem informatii ca Putin s-a simtit indus in eroare de armata rusa, ceea ce a dus la tensiuni persistente intre el si conducerea sa militara”. „Credem ca Putin este dezinformat de consilierii sai despre cat de prost se comporta armata rusa si despre cum economia rusa este paralizata de sanctiuni, deoarece consilierii sai seniori le este prea frica sa-i spuna adevarul”, a punctat el.

loading...
30-03-2022 22:36
Un oficial ucrainean a confirmat ca un depozit de petrol a fost lovit in atacul din Dnipro si ca nu au existat victime, informeaza The Guardian.

30-03-2022 22:08
Putin i-a spus lui Scholz ca gazele pot fi platite inca in euro, potrivit Berlinului

Guvernul german a indicat ca presedintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat, miercuri, pe cancelarul Olaf Scholz ca Europa poate continua sa plateasca gazele rusesti in euro si nu in ruble, asa cum ordonase recent Moscova, relateaza France Presse.

Purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat ca Putin l-a asigurat pe Scholz ca platile Europei luna viitoare “vor continua sa fie in euro si transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovita de sanctiuni” si ca aceasta se va ocupa de conversia in ruble.

Hebestreit a adaugat ca presedintele Putin subliniase ca “nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni” cand noul sistem de plati cerut de Moscova va intra in vigoare la 1 aprilie, conform Agerpres.

30-03-2022 22:05
Google sustine ca hackerii rusi au incercat recent sa patrunda in retelele NATO si ale armatelor unor tari din estul Europei. Atacul a fost lansat de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callist, dezvaluie Google, conform Al Jazeera. Raportul nu spune care armate au fost vizate in ceea ce Google a descris drept ”campanii de phishing a acreditarilor”.

30-03-2022 21:58
Miercuri, 1.530 de locuitori din Mariupol si locuitori ai asezarilor din regiunea Zaporojie s-au autoevacuat, potrivit lui Kirill Timosenko, sef adjunct al Oficiului Presedintelui Ucrainei, noteaza Nexta.

30-03-2022 21:49
Tatarii cer restituirea Crimeei Ucrainei, o ”conditie obligatorie” in negocierile ruso-ucrainene

Reprezentanti ai tatarilor din Crimeea cer ca restituirea Ucranei a acestei peninsule anexate de catre Rusia in 2014 sa fie una dintre conditiile pe care Kievul sa le impuna in cadrul negocierilor cu Moscova in vederea unei incetari a conflictului armat, relateaza AFP.

Medjlis, Adunatra traditionala a acestei comunitati musulmane turcofone, instalata in Crimeea din secolul al XIII-lea, insista, in urma unei reuniuni online, asupra faptului ca restituirea Ucranei a acestui teritoriu este necesar sa fie o ”conditie obligatorie” in negocierile ruso-ucrainene, conform News.ro.

”Medjlisul tatarilor din Crimeea pleaca de la principiul ca restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei in frontierele sale recunoscute international, inclusiv Republica autonoma Crimeea si Sevatopolul, trebuie sa fie o conditie obligatorie in vederea organizarii unor negocieri oficiale intre reprezentanti ucraineni si tara agresoare, Federatia rusa”, subliniaza intr-o postare pe Facebook presedintele adunarii, Refat Ciubarov.

30-03-2022 21:27
Dnipro, un oras c un milion de locuitori din Ucraina, a fost lovit de mai multe rachete. Nu s-a anuntat deocamdata care a fost tinta. Anterior, a fost lovit aeroportul din oras, conform The Kyiv Independent.

30-03-2022 21:06
ONU: Peste 1.000 de civili au fost ucisi in Ucraina
ONU transmite ca peste 1.000 de civili au fost ucisi in Ucraina, de la inceputul razboiului. Cu toate acestea, numarul real al mortilor este probabil sa fie semnificativ mai mare. „Civilii suporta suferinte incomensurabile, iar criza umanitara este critica”, a transmis Michelle Bachelet, conform Sky News. De asemenea, ONU acuza Rusia de 24 de atacuri cu bombe cu dispersie in Ucraina.

loading...
30-03-2022 21:00
CNN transmite ca luptele grele au continuat, miercuri, la periferia Kievului, in ciuda anuntului despre retragerea fortelor ruse. Echipa stirilor CNN transmite ca in suburbia Irpin s-au auzit in mod constant bombardamente si focuri de arma.

Presedintele SUA, Joe Biden, a discutat miercuri cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski despre capacitati militare “suplimentare” necesare pentru a ajuta armata ucraineana “sa-si apere tara”, a declarat Casa Alba, potrivit AFP.

30-03-2022 20:51
Presedintele rus, Vladimir Putin, l-a promovat pe Ramzan Kadyrov in functia de general-locotenent pentru rolul sau in invazia Ucrainei, noteaza The Guardian.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intr-un interviu acordat unor mass-media ruse independente ca doreste sa coopteze si tarile vecine, inclusiv Romania, intr-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minoritatilor.

30-03-2022 20:46
Bilantul atacului de la Nikolaiev a ajuns la 15 morti
Serviciul de Stat de Urgenta al Ucrainei a anuntat ca numarul mortilor in urma atacului rusesc asupra cladirii administratiei regionale din orasul Nikolaiev la 15 persoane, conform Al Jazeera.

30-03-2022 20:09
CNN: SUA considera ca Putin este dezinformat de consilieri despre cat de prost se descurca armata sa in Ucraina

„Credem ca Putin este dezinformat de consilierii sai despre cat de prost se descurca armata rusa si despre modul in care economia rusa este paralizata de sanctiuni, pentru ca acestora le este prea frica sa-i spuna adevarul”, a spus un oficial american, pentru CNN.

Sursa a precizat ca este posibil ca Putin sa se fi prins ca este pacalit, ceea ce a dus la o ruptura intre el si consilierii sai.

”Putin nu stia ca armata sa recruta si pierdea recruti in Ucraina, ceea ce demonstreaza o ruptura clara in fluxul de informatii fiabile care ajung la presedintele rus”, a adaugat sursa.

30-03-2022 19:21
Boris Johnson cere ?intensificarea sanctiunilor?? pana la retragerea totala a trupelor ruse din Ucraina

Premierul britanic, Boris Johnson, a pledat, miercuri, pentru “continuarea intensificarii sanctiunilor” impotriva Rusiei pana la retragerea tuturor soldatilor rusi din Ucraina, relateaza AFP si EFE.

O incetare a focului in razboiul dintre Rusia si Ucraina nu ar fi un motiv suficient pentru ridicarea sanctiunilor impuse guvernului presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat Boris Johnson in fata unei comisii parlamentare.

?In opinia mea, ar trebui sa continuam sa intensificam sanctiunile pana la plecarea ultimului soldat rus din Ucraina”, a adaugat el, citat de Agerpres.

Intrebat daca aceasta vizeaza si Crimeea anexata de Moscova in 2014, Johnson a raspuns: “Asa cum am spus, (pana cand) toate aceste trupe (rusesti) vor parasi Ucraina”, conform EFE.

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro