Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeana

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi cererea de aderare la Uniunea Europeana, documentul urmand sa fie expediat in scurt timp liderilor institutiilor europene, informeaza Deschide.md.

“Cetatenii Republicii Moldova demonstreaza lumii ca sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci cand nu am permis tiraniei sa se instaleze in tara noastra. Dragi cetateni, daca unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt si hotarat, folosind oportunitatile oferite de peisajul schimbator al lumii. Trebuie sa actionam imediat atunci cand ne-o cer circumstantele si vedem clar oportunitatea de a putea asigura generatiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastra fata de cetateni”, a declarat sefa statului.

Maia Sandu a precizat ca cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, semnata joi, este adresata lui Emmanuel Macron, presedintele Frantei, tara care detine rotativa a Consiliului Uniunii Europene, si ca ea va fi depusa la Bruxelles in zilele urmatoare.

“Republica Moldova trebuie sa aiba un parcurs european clar. Suntem pregatiti sa facem totul pentru realizarea acestui obiectiv national fundamental. Cetatenii au ales aceasta optiune. Ei vad viitorul tarii noastre in Uniunea Europeana. Stim care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam si suntem pregatiti de lucru. Pas cu pas, hotarat, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper si pasnic al cetatenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Documentul a fost semnat si de catre sefa Guvernului, Natalia Gavrilita, si presedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Tot joi, si Georgia a depus cererea de aderare la UE, dupa o decizie similara luata in urma cu cateva zile de Ucraina, in contextul invaziei ruse de pe teritoriul sau.

Cele doua tari se vor alatura Ucrainei in eforturile de aderare, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marti UE sa aprobe intrarea rapida a Kievului, in contextul invaziei ruse din tara sa.

loading...
Candidatura Ucrainei va fi discutata la summitul liderilor din UE de saptamana viitoare. Comisia Europeana urmeaza sa examineze aplicatia Kievului.

Statele membre ale UE sunt, totusi, sceptice in privinta unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de tara candidata, a precizat oficialul european, care a recunoscut in acelasi timp ca invazia rusa creeaza “noi parametri”.

Aderarea la UE este in mod normal un proces lung si tensionat politic, in timpul caruia tarile trebuie sa se alinieze la regulile si valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvant in privinta aplicatiilor de aderare.

Tari care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru si Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau treneaza de mai multi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei tari beneficii concrete, de exemplu datorita faptului ca aceasta devine mai atractiva pentru investitii, fluxurile comerciale sunt mai usoare si stabilitatea este mai mare, conform UE.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro