Romania ar putea trece din starea de alerta in stare de criza. Ce presupune acest lucru

Romania ar putea trece din starea de alerta in stare de criza.

Este o masura pe care o pregateste Guvernul si pe care ar putea sa o instituie in clipa in care teritoriul, populatia, sanatatea sau mediul ar fi amenintate in vreun fel.

Desigur ca masura are legatura cu razboiul de la granitele tarii si ar putea fi chemati la ordine barbatii cu varste intre 18 si 60 de ani. Dupa aprobarea proiectului, intrarea in starea de criza poate fi decisa doar de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Surse politice sustin ca a fost dorinta premierului ca Romania sa aiba o lege prin care s-ar putea institui starea de criza. O eventuala intrare in stare de criza va fi insa decisa la cel mai inalt nivel – prin hotarare a Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Vasile Dincu, ministrul Apararii Nationale: ”Guvernul nu introduce starea de criza, aceasta nu este in nomenclatorul, sa spunem, constitutional, criza exista. Va trebui sa facem niste adaptari legislative pentru a putea sa mergem mai departe cu lucruri care tin si de dezvoltarile care vin din Ucraina, managementul refugiatilor.”

loading...
Masura de intrare in stare de criza ar putea fi adoptata in situatiile in care populatia, teritoriul, sanatatea, mediul, stabilitatea politica, economica sau sociala ar fi amenintate.

Marcel Ciolacu, presedinte PSD: ”Romania nu are niciun motiv de a intra intr-un conflict armat cu Rusia si nu cred ca Romania va intra intr-un conflict armat cu Rusia, dar cu totii stim ce se intampla in Ucraina si consideram ca ceea ce face Vladimir Putin si la ce instiga sa faca poporul rus e inadmisibil in 2022.”

Potrivit legii, in cazul unui conflict militar, sunt inrolati doar barbati apti medical de pana in 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat sa faca stagiul militar. Surse politice sustin ca Guvernul se gandeste sa extinda categoria celor care ar putea fi chemati la ordine de la 18 la 60 de ani. Masura nu este pusa pe hartie, dar ar putea sa completeze legile privind pregatirea populatiei pentru aparare.

Noile reglementari se refera si la detasarea medicilor, in cadrul spitalelor militare, de pilda. Iar achizitiile, precum cele de aparate de zbor, ar putea fi accelerate la nevoie. O alta masura se refera la militarii romani, care ar putea sa treaca sub coordonarea altei tari membre a NATO. Proiectul de lege, odata aprobat de Guvern, are nevoie si de girul parlamentarilor.

O decizie finala a Guvernului ar urma sa fie luata in aceasta saptamana.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro