Rusia lanseaza noi acuzatii si precizeaza ca Romania ajuta Ucraina in razboi. Reactia Ministerului Apararii

Rusia acuza din nou Romania ca ajuta Ucraina in razboi, si se refera in special la faptul ca ar adaposti avioane de lupta ale statului vecin. In acest sens, Ministerul roman al Apararii a reactionat promp, dezmintind toate aceste informatii. Mai mult, autoritatile romane considera ca rusii speculeaza cazul avionului ucrainean care a aterizat de urgenta in Bacau, pe 24 februarie.

Au trecut deja doua saptamani de la izbucnirea conflictului armat in Ucraina, dupa ce rusii i-au invadat. In tot acest timp, comunitatea internationala a condamnat ferm acest razboi, ajutandu-i pe ucraineni inclusiv cu tehnica militara, iar Rusiei fiindu-i impuse restrictii economice dure. Vazandu-se incoltiti, rusii au inceput sa ameninte statele care-i ajuta pe ucraineni, in special pe polonezi si romani, care au granite comune cu acestia. Noi acuzatii privinda partea romana au fost formulate pe 9 martie.

Oficialii rusi au lansat noi acuzatii la adresa Romaniei, ca ar acorda ajutor fortelor aeriene ucrainene, adapostind avioane ale acestora. Toate aceste informatii vin in contextul unor episoade in care aparate de zbor ale Ucrainei au ajuns in Romania. Este vorba de avionul de lupta care a aterizat fortat in Bacau, in prima zi a invaziei ruse, dar si de 14 elicoptere care au venit la Ghimbav pentru servicii de mentenanta.

Astfel, Ministerul roman al Apararii a transmis miercuri seara ca pe teritoriul tarii noastre „nu se afla aeronave militare ucrainene”, asa cum a anuntat anterior Rusia, care speculeaza, cel mai probabil, exemplul avionului din Ucraina care a solicitat aterizarea de urgenta in Romania in prima zi a invaziei ruse.

loading...
Potrivit unui bilant al armatei ruse, acestia au distrus de la inceputul invaziei in Ucraina 89 de avioane de lupta si 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de aparate de acest fel functionale (avioane si elicoptere) detinute de fortele aeriene ucrainene. Totodata, Ministerul rus al Apararii a mai sustinut ca unele avioane militare ucrainene au fost relocate in Romania si prin urmare acestea nu participa la lupte.

In urma acestor acuzatii, partea romana a intervenit prompt si a negat orice astfel de ajutor oferit Ucrainei. Asadar, in Romania nu se afla niciun avion sau elicopter de lupta ucrainean.

„Cu privire la afirmatiile purtatorului de cuvant al Ministerului Rus al Apararii, de miercuri, 9 martie, prin care se acrediteaza ideea ca pe teritoriul Romaniei ar fi fost relocate aeronave de lupta ucrainene, care astfel nu iau parte la confruntari, facem urmatoarele precizari: afirmatia este in totalitate falsa. Pe teritoriul Romaniei nu se afla aeronave militare ucrainene.

Cel mai probabil, se incearca specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, in 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse in Ucraina -, aterizarea de urgenta in Romania”, a transmis MApN.

De asemenea, si situatia celor 14 elicoptere ucrainene civile, neinarmate, a fost comunicata in mod transparent si oportun. Asadar, in aceasta privinta este total gresit ca rusii sa acuze Romania ca ajuta Ucraina in razboi.

sursa: bzi.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro