Soc la televiziunea lui Putin. Invitatii au avut ”tupeul” sa critice razboiul din Ucraina

Razboiul lui Vladimir Putin impotriva libertatii de exprimare in Rusia a avut parte de o surpriza mare, joi, dupa ce invitatii de la televiziunea sustinuta de Kremlin au sfidat Moscova.

Acestia au criticat deschis conflictul brutal din Ucraina, numind invazia „chiar mai rea decat Afganistanul”.

Potrivit Daily Mail, oaspetii au refuzat sa sustina directia transmisa de gazdele de televiziune la cererea lui Putin, conform careia Rusia a desfasurat o „operatiune speciala” pentru „demilitarizarea” si „de-nazificarea” Ucrainei – afirmatii respinse ca pretexte fara temei de catre Kiev si partenerii din Occident.

Unul dintre invitatii care au aparut la un talk-show de prima ora la postul Rusia 1 s-a razvratit, facand referire la invazia dezastruoasa a Afganistanului de catre URSS in 1979, care s-a incheiat cu retragerea, zece ani mai tarziu.

Istoricii sustin ca esecul Moscovei in acel razboi, in care au fost ucisi mii de trupe ale Armatei Rosii, a alimentat deziluzia in randul milioanelor de oameni din Uniunea Sovietica si, in cele din urma, a contribuit la prabusirea „Imperiului Raului” in 1991.

„Propagandistul-sef” al lui Putin, Vladimir Soloviev, care a fost sanctionat de UE, a fost nevoit sa-l intrerupa pe Semiond Bagdasarov dupa ce academicianul i-a spus: ”Chiar e nevoie sa intram intr-un alt Afganistan, unul chiar si mai rau?”.

loading...
El a afirmat ca in Ucraina „sunt si mai multi oameni, care sunt si mai avansati in folosirea armelor”, dupa care a adaugat: ”Nu avem nevoie de asta. E destul, deja.”

La randul sau, vorbind in timpul unei emisiuni la Rusia 1 mai devreme, Karen Shakhnazarov, regizor si expert de stat, a spus ca razboiul din Ucraina risca sa izoleze Rusia.

El i-a spus lui Soloviev: „Imi este greu sa-mi imaginez orase cucerite precum Kiev. Nu imi pot imagina cum ar arata asta”.

Apoi, realizatorul a continuat sa ceara incetarea razboiului:

”Daca aceasta imagine incepe sa se transforme intr-un dezastru umanitar absolut, chiar si aliatii nostri apropiati, cum ar fi China si India, vor fi fortati sa se distanteze de noi. Aceasta opinie publica, cu care au saturat lumea intreaga, poate juca prost pentru noi… Incheierea acestei operatiuni va stabiliza lucrurile in tara”.

Putin a intensificat represiunea impotriva institutiilor media si a persoanelor care nu reusesc sa respecte linia Kremlinului cu privire la razboi, blocand Facebook si Twitter si semnand un proiect de lege care incrimineaza raspandirea intentionata a asa-numitelor „stiri false” in Rusia.

Rusii care critica razboiul risca sa fie condamnati la 15 ani de inchisoare, in timp ce mass-media independenta din tara se confrunta cu amenintari de inchidere sau amenzi mari daca se refera la campania militara drept o „invazie”.

Razboiul informational a escaladat dupa bombardarea unui spital din orasul Mariupol. Moscova a reactionat cu un amestec de declaratii, care a oscilat intre negare agresiva si un apel al Kremlinului de a stabili faptele clare.

Volodimir Zelenski a spus ca trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise in bombardamentul de miercuri si a respins afirmatiile Rusiei ca nu existau pacienti acolo.

„Ca intotdeauna, ei mint cu incredere”, a spus Zelenski, care a acuzat Moscova ca a pornit un genocid in razboiul lansat in urma cu doua saptamani.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro