Ucraina il provoaca pe Biden sa vina la Kiev ”daca are curaj”, cand se duce la summit-ul NATO

Un oficial ucrainean l-a provocat pe presedintele Joe Biden sa viziteze Kievul saptamana viitoare, spunand ca ”nu trebuie sa-i fie frica – daca are curaj”.

Potrivit Daily Mail, Ihor Zhovka, seful consilierilor diplomatici al presedintelui Volodimir Zelenski, i-a cerut presedintelui Americii sa viziteze personal Ucraina cand va ajunge la Bruxelles pentru summit-ul NATO, saptamana viitoare.

De asemenea, Zhovka i-a cerut lui Biden sa simplifice viitoarea achizitie de catre Ucraina a armelor americane, care include avioane de lupta si rachete.

Consilierul i-a criticat si pe aliatii Ucrainei, sustinand ca Zelenski este „dezamagit” de respingerea de catre SUA si NATO a cererii de impunere a unei zone de excludere a zborurilor in spatiul aerian al Ucrainei.

„Daca NATO nu este in masura sa ne furnizeze o zona umanitara de restrictionare a zborurilor, va rugam sa ne furnizati avioane de lupta, va rugam sa ne furnizati sisteme de aparare aeriana antiracheta”, a spus Zhovka in timpul unui interviu pentru CNN, potrivit Daily Mail care citeaza Mediaite.

„Asadar, presedintele meu va continua sa faca asta. El a vorbit despre asta in Congresul SUA. El vorbeste despre asta in fiecare zi.” – a mai spus el.

loading...
Biden, care nu a emis in mod public o decizie cu privire la cererea lui Zelenski, a fost avertizat la inceputul acestei saptamani ca impunerea zonei de excludere a zborilor ar fi un „act de razboi”.

Ramane neclar cum va proceda Biden in continuare.

Zhovka a remarcat, de asemenea, ca liderii altor trei natiuni au vizitat Kievul si s-au intalnit cu Zelenski.

„Ei bine, stiti, chiar in aceasta saptamana, trei prim-ministri ai trei natiuni prietene – Polonia, Republica Ceha si Slovenia – au vizitat, personal, Kievul si s-au intalnit personal cu presedintele Zelenski”, a raspuns el.

„De ce [nu] vine presedintele Biden in Ucraina pentru a se intalni cu presedintele?”

La intrebarea despre pericolul ca Biden sa calatoreasca la Kiev, Zhovka a spus: „Ei bine, cu siguranta este periculos cand ai un razboi impotriva tarii mele, un razboi in Europa”.

Nu este clar daca Biden va accepta invitatia lui Zhovka si Zelenski, care vine intr-un moment in care Ucraina urmeaza sa primeasca un nou transport de arme americane, inclusiv rachete.

”Armele se vor afla pe teritoriul tarii noastre in viitorul apropiat. Vorbim de zile”, a confirmat sambata, intr-un interviu televizat, secretarul Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Oleksi Danilov.

Aliatii Ucrainei au trimis avioane cu transporturi de arme impotriva invaziei ruse.

Potrivit unei estimari ale serviciilor de informatii americane, 7.000 de soldati rusi, inclusiv patru generali, au fost ucisi de cand a inceput invazia rusa din 24 februarie, si intre 14.000 si 21.000 de soldati au fost raniti in lupte.

In schimb, Ministerul Apararii din Moscova sustine ca mai putin de 500 de soldati au fost ucisi.

Armata Ucrainei a suferit, de asemenea, pierderi grele, care ar putea fi mult mai mari decat cei 1.300 de soldati pe care Kievul i-a confirmat ca fiind ucisi.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut 466 de tancuri, 115 elicoptere, 914 vehicule, 95 avioane, 213 sisteme de artilerie, 44 de arme antiaeriene si 60 de rezervoare de combustibil.

Rusia nu a raspuns la ultimele estimari ale Kievului, iar informatiile nu au putut fi verificate in mod independent.

Estimarile au fost facute intr-un moment in care Rusia a folosit cea mai recenta racheta hipersonica, pentru prima data in timpul atacului sau asupra Ucrainei.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro