Un grup de elita de mercenari rusi a incercat, din nou, sa-l ucida pe Zelenski

Un grup de elita de mercenari rusi a intrat in Ucraina pentru a incerca, din nou, sa-l asasineze pe presedintele Volodimir Zelenski, precum si pe cel care este acum mana dreapta a lui, a avertizat recent armata Ucrainei.

„Un alt grup de militanti in legatura cu legaturi la Evgheni Prigojin, un propagandist rus apropiat de Putin si proprietar [al gruparii Wagner], a inceput sa soseasca astazi in Ucraina”, a scris Ministerul Apararii al Ucrainei pe Twitter, potrivit New York Post.

„Sarcina principala a criminalilor este sa elimine conducerea militara si politica de varf a Ucrainei”, afirma ocicialii ucraineni.

Zelenski, in varsta de 44 de ani, a sustinut intotdeauna ca este tinta numarul unu a Rusiei – iar familia sa a doua – si ca ar fi supravietuit pana acum mai multor tentative de asasinat, a declarat unul dintre consilierii sai principali la inceputul acestei luni.

Unele tentative de asasinat au conexiuni cu Wagner, grupul paramilitar privat sustinut de Kremlin, acuzat de unele dintre cele mai grave atrocitati din lume si care este condus de un oligarh cunoscut drept „bucatarul lui Putin”.

loading...
Pe langa faptul ca il tintesc pe presedinte, mercenarii il vizeaza si pe consilierul sef al lui Zelenski, Andrei Ermak, precum si pe prim-ministrul Denis Smial, potrivit Fox News, care citeaza un avertisment lansat de principalul consiliu de directori de informatii al departamentului de aparare al Ucrainei.

„Putin a ordonat personal un alt atac… Toate incercarile anterioare s-au incheiat cu esecul si eliminarea teroristilor. Organizarea asasinatelor persoanelor importante ale statului nostru face parte din strategia ocupantilor. Planurile Kremlinului sunt bine cunoscute de armata ucraineana, serviciile speciale si agentiile de aplicare a legii”, se arata in mesajul citat de Fox si preluat de New York Post.

„Suntem pregatiti sa respingem agresorul atat in ??fata, cat si in spate. Niciun atac terorist nu va reusi.”

Cu aproximativ 6.000 de membri, Grupul Wagner – cunoscut si sub numele de Liga – a aparut pentru prima data in timpul conflictelor anterioare cu Ucraina in 2014.

Mai tarziu, gruparea a fost implicata in cazuri de violuri si jafuri pe scara larga ale civililor din Republica Centrafricana, precum si in mutilarea si decapitarea unui dezertor al armatei siriene in 2017.

Desi pretinde a fi un grup de mercenari privat, „s-a transformat atat de mult de-a lungul timpului, incat in ??acest moment ar putea fi doar un nume pentru o activitate de stat ruseasca”, a declarat Kimberly Marten de la Universitatea Columbia Congresului.

Folosind o grupare presupus privata, „statul rus poate sa ofere o negare plauzibila pentru actiunile sprijinite de stat”, spune Marten.

Prigozhin – care este cautat si de FBI – a negat in repetate randuri orice legatura.

In ciuda amenintarilor clare la adresa vietii sale, Zelenski a ramas sfidator in capitala, Kiev, postand chiar si un videoclip care il arata in birourile sale guvernamentale, usor de gasit.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro