Vicepresedintele SUA, Kamala Harris, la Cotroceni.

Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns la Bucuresti, in jurul orei 13.15, in prima sa vizita in Romania de la preluarea mandatului.

La aceasta ora se afla la Palatul Cotroceni, unde a fost primita oficial de presedintele Klaus Iohannis.

Momentul primirii oficiale a fost transmis LIVE. Urmeaza declaratii oficiale la ora 15.30, care, de asemenea, vor fi transmise LIVE.

La intrevedere participa si premierul Nicolae Ciuca, dar si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului: Marcel Ciolacu si Florin Citu.

Oficialul american a fost intampinat la Aeroportul International “Henri Coanda” de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Ministrul i-a oferit un buchet de flori vicepresedintei SUA.

Vizita vine in contextul razboiul din Ucraina, al amenintarilor de securitate provocate de Rusia, dar si al crizei refugiatilor.

loading...
Numarul doi in administratia americana a vizitat, mai inainte, Polonia.

Venirea ”numarului 2” al Administratiei SUA in Romania i-a prins putin nepregatiti pe cei din echipa de intampinare, aflati pe aeroportul Henri Coanda.

Conform protocolului, in locul unde aterizase deja avionul trebuia sa fie adus un covor rosu, insa, pentru ca, probabil, nu a fost gasit unul suficient de mare, angajatii aeroportului au adus … doua covoare rosii, pe care le-au unit.

De asemenea, la un moment dat, un barbat imbracat in costum – probabil de la serviciile speciale – s-a asezat in genunchi pe unul dintre cele doua covoare, ca sa-l aranjeze, sa arate cat mai drept la venirea vicepresedintelui SUA.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, si va fi urmata de fotografia oficiala in Holul de onoare.

Klaus Iohannis si vicepresedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete si convorbiri oficiale, la finalul carora, la ora 15:30, vor sustine declaratii de presa comune.

Tema discutiilor Kamala Harris – Klaus Iohannis

Joi, inainte de a participa la reuniunea informala a Consiliului European, care se desfasoara la Versailles, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca va discuta cu vicepresedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Lupta aliat care ar urma sa fie gazduit de Romania si despre soldatii americani care au venit in tara noastra.

Despre aceasta vizita oficiala, Administratia Prezidentiala a spus ca prezenta la Bucuresti a vicepresedintelui Kamala Harris reconfirma soliditatea Parteneriatului strategic bilateral si angajamentul ferm al Statelor Unite de a sustine securitatea Romaniei si a aliatilor NATO de pe Flancul Estic, reflectand, totodata, aprecierea administratiei americane pentru abordarea responsabila si implicata a tarii noastre in contextul amenintarilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegala a Federatiei Ruse, precum si in gestionarea fluxurilor de refugiati de la granite si acordarea de asistenta umanitara.

Intrevederea dintre cei doi oficiali se inscrie in cadrul eforturilor aliate si transatlantice de coordonare stransa in vederea gestionarii situatiei de securitate, in special la Marea Neagra, cu impact asupra securitatii euroatlantice, si vine in continuarea consultarilor la cel mai inalt nivel intre liderii aliati din 11, 18 si 28 februarie, la care a participat presedintele Klaus Iohannis si care au avut loc la initiativa presedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

?In acest context, presedintele Klaus Iohannis si vicepresedintele Kamala Harris vor discuta despre masurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva cresterii in continuare a prezentei militare americane si aliate in Romania, ca masura suplimentara de asigurare a securitatii tarii noastre si a intregii regiuni. De asemenea, va fi abordata coordonarea, in continuare, a comunitatii transatlantice privind adoptarea de noi sanctiuni privind Rusia”, a precizat Administratia Prezidentiala.

loading...
Vizita vicepresedintelui Kamala Harris are loc si in contextul implinirii, in 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administratiei Prezidentiale, intrevederea dintre Klaus Iohannis si Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea atasamentului comun pentru consolidarea relatiei transatlantice si promovarea valorilor si rezilientei democratice.

  • In contextul prezentei la Bucuresti a delegatiei americane, Politia Capitalei le recomanda conducatorilor auto ca vineri, intre orele 12:00 – 17:00, sa evite deplasarea pe DN 1.

“Autoritatile implicate au in vedere ca masurile de securitate instituite sa interfereze cat mai putin cu activitatile cotidiene ale populatiei. Astfel, pentru participantii la trafic vor fi dispuse masuri de fluidizare a circulatiei si, in acest context, Brigada Rutiera Bucuresti solicita conducatorilor auto sa respecte semnalele si indicatiile politistilor. Conducatorilor auto le este recomandat ca vineri, in intervalul orar 12,00 – 17,00, sa evite deplasarea pe Drumul National 1, pentru a preintampina formarea eventualelor ambuteiaje”, a anuntat DGPMB.

sursa: stirileprotv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro