Volodimir Zelenski anunta ca vrea sa rezolve „problemele istorice” cu Romania, Polonia, Ungaria

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intr-un interviu acordat unor mass-media ruse independente ca doreste sa coopteze si tarile vecine, inclusiv Romania, intr-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minoritatilor.

Zelenski a spus ca printre punctele aflate pe masa negocierilor privind un acord de pace se numara si protejarea limbii ruse in Ucraina, mentionand ca necesita compromisuri. Potrivit lui Zelenski, un asemenea compromis ar putea fi o formula de „respect reciproc fata de limbile cetatenilor din tarile vecine”, potrivit Agerpres.

„Respect limbile natiunilor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau sa-l semnez cu toate tarile vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, Romania – avem multe probleme istorice diferite. Romania si ala mai departe… Avem multe minoritati, nationalitati si acest acord ar trebui sa fie suficient pentru a respecta anumite limbi in tara noastra”, a spus presedintele ucrainean.

Interviul a fost acordat postului de televiziune Dojd, website-ului Meduza (ambele fiind anti-Kremlin si au fost blocate in Rusia dupa declansarea razboiului in Ucraina) si cotidianului Kommersant. Agentia Federala pentru Supravegherea Comunicatiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse sa nu publice interviul cu Zelenski, avertizandu-le ca, in caz contrar, vor fi sanctionate.

loading...
Zelenski, intr-un discurs din 2020: ”Bucovina de Nord a fost ocupata de romani”
Volodomir Zelenski a spus intr-un discurs oficial din 2020, de Ziua Unitatii si Libertatii Ucrainei, ca ”Bucovina de Nord a fost ocupata de romani”, o pozitie ce a trecut nesanctionata de Romania, care o sustine acum ferm in fata agresiunii ruse.

Romania sustine neconditionat Ucraina in fata agresiunii ruse, atat la nivel declarativ, diplomatic, in acord cu tratatele internationale, cat si practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum si pregatirile pe care le face pentru a primi zeci sau sute de mii de migranti ucraineni, in cazul izbucnirii unui razboi.

De cealalta parte, insa, Ucraina are o cu totul alta abordare fata de Romania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai sai.

Astfel, in discursul oficial al presedintelui Volodimir Zelenski de pe 22 ianuarie 2020, de Ziua Unitatii si Libertatii Ucrainei, seful statului vecin a declarat, cu subiect si predicat, ca ”Bucovina de Nord a fost ocupata de romani” in 1918.

”Am tras vreo concluzie din aceasta poveste?”, se intreba apoi retoric Zelenski, preluat la acea data si de agentia Agerpres.

Discursul in limba engleza se afla si acum postat pe site-ul Presedintiei Ucrainei, alaturi de un video in limba ucraineana.

”Cu exact 101 de ani in urma, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalitatii ucrainene si a luptei pentru eliberarea nationala. ”Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trait si pentru care au murit au devenit realitate”. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anuntat reunificarea intr-un stat unic, independent si care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populara Ucraineana – n.r.) si RPUO (Republica Populara a Ucrainei Occidentale – n.r.) pe 22 ianuarie 1919 in piata Sofia din Kiev. In toate colturile Ucrainei acest fapt a fost primit cu entuziasm si inspiratie: in sfarsit exista sansa de a construi o tara unita si independenta. Din pacate ea a fost irosita. Ambitiile politicienilor i-au impiedicat sa realizeze adevarata unitate statala. Unitate nu in cuvinte, ci in fapte. Curand RPU a parasit Kievul sub presiunea bolsevicilor, majoritatea teritoriului Galitiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupata de romani, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o suta de ani. Am tras vreo concluzie din aceasta poveste? Ea ne invata un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar impreuna suntem puternici”, a spus seful statului ucrainean in discursul de pe site-ul presedintiei.

”Sunt ucrainean. Pentru ca traiesc conform legii. Intotdeauna gata sa imi protejez patria cand este nevoie. Sunt un model de comportament pentru spatiul post-sovietic: in apararea drepturilor mele, protejarea libertatii de exprimare, statul de drept, societatea civila, toleranta zero pentru coruptie. Sunt ucrainean. Pentru ca sunt un cetatean responsabil. Imi platesc impozitele”, a mai spus atunci presedintele ucrainean.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro