Kievul acuza Ungaria ca ”il ajuta pe Putin” in razboiul impotriva Ucrainei

Kievul a acuzat joi Ungaria ca ”il ajuta pe Putin” in razboiul impotriva Ucrainei, la o zi dupa ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus sa plateasca in ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte tari din UE, relateaza AFP.

“Budapesta a trecut la etapa urmatoare: il ajuta pe Putin sa-si continue agresiunea impotriva Ucrainei”, a transmis intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, spunand ca Ucraina “distruge unitatea” UE prin aceasta pozitie.

Kievul “considera declaratiile prin care Ungaria se declara pregatita sa achizitioneze gaz rusesc in ruble drept o pozitie inamicala impotriva statului nostru”, a spus el, precizand ca propunerea ungara de a organiza discutii de pace ruso-ucrainene la Budapesta este “cinica”.

“Daca Ungaria vrea cu adevarat sa puna capat razboiului, iata ce trebuie sa faca: sa inceteze sa mai distruga unitatea UE, sa sustina noile sanctiuni impotriva Rusiei, sa ajute militar Ucraina”, a adaugat el.

?Si nu sa creeze surse suplimentare de finantare pentru masina militara rusa”, a mai declarat purtatorul de cuvant.

loading...
Nikolenko a denuntat de asemenea “reticenta liderilor ungari de a recunoaste responsabilitatea Rusiei in atrocitatile armatei ruse la Bucea, Irpin si Gostomel”, unde sute de cadavre in haine civile au fost descoperite in ultimele zile.

Acest lucru “ar putea intari sentimentul de impunitate al Rusiei si ar putea sa o incurajeze sa comita noi atrocitati”, a atras el atentia.

Rusia a respins “categoric” aceste acuzatii, denuntand in schimb o ”inscenare” din partea Ucrainei.

Uniunea Europeana analizeaza joi o a cincea serie de sanctiuni care, pentru prima data, ar putea include masuri in sectorul energic, printr-un embargou asupra achizitiilor de carbune din Rusia si prin inchiderea porturilor din UE pentru navele rusesti.

Cele doua fiice ale presedintelui Vladimir Putin si mai multi oligarhi rusi urmeaza sa fie adaugati pe lista neagra a UE, conform documentului consultat de AFP.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro