Razboi in Ucraina, ziua 47.

Razboiul din Ucraina a intrat intr-o noua saptamana, iar analistii militari sustin ca trupele ruse se pregatesc sa declanseze o ofensiva puternica in estul si sudul Ucrainei.
Invazia rusa din Ucraina a ajuns in cea de-a 47-a zi. StirileProTV.ro va prezinta in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale acestui conflict.

11-04-2022 14:47
Zelenski afirma ca zeci de mii de oameni au murit in probabil Mariupol
Saptamanile de bombardamente rusesti fara incetare au facut “zeci de mii de morti” in orasul portuar Mariupol, a declarat, luni, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Intr-un discurs video adresat parlamentului sud-coreean, Zelenski a descris calvarul orasului din sudul tarii.

“Mariupol a fost invadat de trupele rusesti la 1 martie. Era un oras de jumatate de milion de locuitori. O jumatate de milion de oameni. Ocupantii l-au blocat si nu au permis nici macar sa fie aduse alimente si apa acolo. Au incercat sa il captureze in cel mai brutal mod – doar sa distruga totul in oras. Mariupol este distrus. Sunt zeci de mii de morti. Dar chiar si asa, rusii nu opresc ofensiva”, sustine Zelenski, potrivit CNN.

11-04-2022 14:38
Peste 20% dintre soldatii rusi confirmati morti in timpul razboiului din Ucraina sunt ofiteri, inclusiv 10 colonei, 20 de locotenent-colonei, 31 de maiori si 155 de ofiteri inferiori, relateaza BBC, citata de The Guardian.

BBC a reusit sa verifice identitatea celor 1.083 de militari rusi ucisi in Ucraina, decesele lor fiind raportate de oficiali locali sau de presa rusa.

Corespondentul BBC World, Olga Ivshina, a declarat ca dovezile au aratat: „Rusia a pierdut unii dintre cei mai buni specialisti ai sai, inclusiv operatori de elita ai fortelor spec. de elita, piloti de vanatoare foarte calificati si unii comandanti experimentati”.

loading...
11-04-2022 14:25
Cotidianul german Die Welt a angajat-o pe post de corespondent pe Marina Ovsyannikova, jurnalista rusa care a patruns intr-o emisiune de stiri in direct la televiziunea de stat rusa in semn de protest fata de razboiul din Ucraina, a anuntat proprietarul sau, Axel Springer, informeaza The Guardian.

Ovsyannikova, in varsta de 43 de ani, va realiza reportaje pentru ziar, precum si pentru canalul de stiri TV al Die Welt, inclusiv din Ucraina si Rusia, a precizat Springer.

11-04-2022 14:15
Arme de calibru mare rusesti vazute in miscare pe teritoriul Belarusului
Un canal Telegram de informatii online pro-ucrainean din Belarus, Belaruski Hayun, afirma ca a reperat duminica o deplasare substantiala de echipamente ale fortelor armate ruse cu trenul prin Belarus, potrivit BBC.

Acesta afirma ca trenuri incarcate cu echipamente militare au fost vazute in garile din capitala Minsk, dar si in sud-estul Belarusului, inclusiv in garile Kalinkavichy, Khoyniki si Homel North.

Camioane si tancuri au fost vazute, de asemenea, intr-un tren in gara Rechytsa din sud-estul tarii. Sisteme de rachete antiaeriene si vehicule blindate amfibii au fost vazute asteptand sa fie incarcate in apropiere.

Sase avioane de lupta si avioane de transport au decolat de pe aerodromul Baranavichy din vestul Belarusului, iar mai multe elicoptere rusesti au decolat de la Machulishchy, in apropiere de Minsk.

11-04-2022 13:53
Reactia Moscovei dupa ce Finlanda si Suedia au discutat despre aderarea la NATO
Kremlinul spune ca aderarea la NATO pentru Finlanda si Suedia nu va aduce stabilitate in Europa.

“Am spus in repetate randuri ca alianta ramane un instrument orientat spre confruntare si ca extinderea sa in continuare nu va aduce stabilitate pe continentul european”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Al Jazeera.

Comentariile sale au fost facute in contextul in care s-a raportat ca aderarea la NATO a celor doua tari nordice a fost discutata in timpul consultarilor dintre ministrii de externe ai aliantei de saptamana trecuta, la care au participat reprezentanti din Suedia si Finlanda.

11-04-2022 13:37
Zelenski: Rusii au distrus peste 900 de unitati de invatamant si aproape 300 de spitale
Nu mai putin de 938 de unitati de invatamant si aproape 300 de spitale au fost distruse ca urmare a atacurilor rusesti in timpul razboiului din Ucraina.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru in discursul sau in parlamentul din Coreea de Sud, informeaza Ukrinform.

Potrivit lui Zelenski, atacurile aeriene si cu rachete rusesti asupra Ucrainei au distrus deja sute de facilitati de infrastructura esentiale pentru o viata economica si sociala normala pentru ucraineni.

loading...
11-04-2022 12:58
Germania: “Avem indicii masive de crime de razboi in Ucraina”
“Avem indicii masive de crime de razboi”, a declarat presei ministrul german de externe Annalena Baerbock, inainte de o reuniune a ministrilor europeni la Luxemburg.

?In cele din urma, instantele vor trebui sa decida, dar pentru noi este esential sa asiguram toate dovezile”, a spus Baerbock, citata de BBC.

11-04-2022 12:17
Zelenski: Rusia pregateste zeci de mii de soldati pentru urmatoarea ofensiva
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune ca Rusia pregateste zeci de mii de soldati pentru urmatoarea ofensiva, potrivit Reuters, citata de BBC.

Vorbind in fata parlamentarilor sud-coreeni, Zelenski a spus ca Rusia nu se va opri pana cand nu va fi fortata sa se opreasca.

Analistii militari considera ca Rusia isi concentreaza acum ofensiva in regiunea estica a Ucrainei.

11-04-2022 11:55
UE lucreaza la un posibil embargo petrolier asupra Rusiei, afirma Irlanda
Potrivit ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, Comisia Europeana lucreaza la detaliile unui embargo petrolier asupra Rusiei, ca parte a unui posibil urmator pachet de sanctiuni, doar ca nu s-a decis nimic.

Comentariul sau a fost facut in timp ce seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a declarat ca “sanctiunile sunt intotdeauna pe masa”, atunci cand a fost intrebat daca blocul este pregatit sa ia in considerare un embargo petrolier rusesc, potrivit Al Jazeera.

11-04-2022 11:22
Ofensiva rusa in Donbas “a inceput deja”, afirma un inalt oficial ucrainean
Rusia a inceput o noua ofensiva in estul regiunii Donbas, a declarat, luni, un oficial ucrainean de rang inalt, avertizand ca Moscova continua sa acumuleze forte acolo, potrivit CNN.

Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a declarat la televiziunea nationala: “Din punctul meu de vedere, aceasta mare ofensiva in estul Ucrainei a inceput deja”.

“Trebuie sa intelegem ca nu se va repeta situatia din 24 februarie, cand au inceput primele lovituri aeriene si explozii si am spus: ‘Razboiul a inceput’. Marea ofensiva de-facto a inceput deja. Rusii continua sa isi redistribuie trupele si echipamentele in regiunile Donetk si Luhansk”, a adaugat Denysenko.

11-04-2022 10:42
Cancelarul austriac se deplaseaza la Moscova pentru a discuta cu Putin
Cancelarul austriac Karl Nehammer se deplaseaza astazi la Moscova pentru discutii cu presedintele rus Vladimir Putin.

Nehammer va fi primul lider al UE care se va intalni personal cu liderul rus de la inceputul invaziei din Ucraina.

Oficialii austrieci spun ca acesta doreste sa promoveze dialogul intre Moscova si Kiev si va ridica, de asemenea, problema crimelor de razboi.

Nehammer s-a intalnit sambata presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

11-04-2022 09:40
Noua Zeelanda va trimite, miercuri, in Europa, pentru doua luni, un avion de transport C-130H Hercules si 50 de membri ai personalului de sprijin, a anuntat guvernul neozeelandez.

Echipa se va deplasa in toata Europa, transportand echipamente si provizii catre centrele de distributie pentru Ucraina, dar nu va intra pe acest teritoriu.

Noua Zeelanda contribuie, de asemenea, cu 8,8 milioane de dolari ca sprijin suplimentar pentru a ajuta Ucraina sa achizitioneze echipamente pentru armata sa prin intermediul Regatului Unit, se mai arata in comunicat, anunta CNN.

11-04-2022 09:34
Marea Britanie avertizeaza ca Rusia ar putea folosi munitii cu fosfor in Mariupol
Ministerul britanic al Apararii avertizeaza ca utilizarea in trecut de catre Rusia a munitiilor cu fosfor in Donetk “a ridicat posibilitatea utilizarii lor in viitor in Mariupol, pe masura ce luptele pentru oras se intensifica”.

De asemenea, a declarat ca bombardamentele rusesti au continuat in regiunile Donetk si Luhansk din estul Ucrainei, “fortele ucrainene respingand mai multe asalturi care au dus la distrugerea tancurilor, vehiculelor si echipamentelor de artilerie rusesti”.

“Faptul ca Rusia continua sa se bazeze pe bombe neghidate diminueaza capacitatea lor de a discrimina atunci cand tintesc si efectueaza lovituri, crescand in acelasi timp foarte mult riscul de a face si mai multe victime civile”, a spus ministerul britanic, noteaza The Guardian.

11-04-2022 08:55
Cotidianul The Times a relatat ca Finlanda si Suedia ar urma sa adere la NATO inca din aceasta vara.

Rusia a facut o “greseala strategica masiva”, sustine publicatia britanica, citand oficiali americani.

Oficialii au adaugat ca aderarea la NATO a ambelor tari a fost “un subiect de conversatie si mai multe sesiuni” in timpul discutiilor dintre ministrii de externe ai aliantei de saptamana trecuta.

Reprezentantii Suediei si Finlandei au participat, de asemenea, la discutii, potrivit Sky News.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro