Volodimir Zelenski, dispus sa semneze acorduri privind respectul reciproc al limbii cu toate statele vecine

Se va vorbi limba romana in Ucraina? Volodimir Zelenski ar fi dispus sa semneze acorduri privind respectul reciproc al limbii, istoriei si valorilor culturale cu toate statele vecine.

In cadrul unui interviu recent, presedintele ucrainean a declarat ca unul dintre punctele din negocierile cu Rusia vizeaza protectia limbii ruse.

„La noi toti vorbesc cum vor, in orice limba. In tara noastra traiesc peste 100 de nationalitati”, a explicat Zelenski.

Mai mult decat atat, Volodimir Zelenski a mentionat ca ar accepta semnarea unor acorduri privind respectul reciproc al limbii, istoriei si valorilor culturale cu toate statele vecine.

loading...
„Se discuta despre limba rusa, asa cum v-am spus. Respectul pentru limbile popoarelor vecine – sunt interesat de un astfel de acord, vreau sa-l semnez cu toate tarile vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, Romania si asa mai departe. Avem multe probleme diferite, avem multe minoritati notionale, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi in tara noastra. De aceea, problema limbii, sunt sigur, va iesi de pe ordinea de zi, pentru ca se va rezolva printr-un astfel de acord”, a subliniat presedintele Zelenski.

Este ziua 35 de razboi in Ucraina. Saptamana aceasta are loc o noua runda de negociere de pace. Armata rusa continua sa bombardeze orasele de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, Volodimir Zelenski indeamna puterile aliate sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei. Totodata, in cursul zilei de marti, Rusia a anuntat ca 10 diplomati ai tarilor baltice vor fi expulzati.

Pana in acest moment, armata rusa ar fi pierdut in jur de 17.000 de soldati, 586 de tancuri, 1694 de vehicule blindate, 54 de sisteme de aparare aeriana, 127 de elicoptere si 123 de avioane rusesti, conform aa.com.tr.

Conditie vitala din partea Ucrainei pentru semnarea acordului de pace
Federatia Rusa ar trebui sa-si retraga trupele din Ucraina inainte de semnarea tratatului de pace, a declarat David Arahamia, membru al delegatiei ucrainene la negocierile cu Rusia, intr-un interviu acordat RBC-Ucraina, relateaza presa ucraineana. El a precizat ca vorbim despre retragerea trupelor in pozitiile care erau din 23 februarie.

„Cand vom ajunge la semnarea conditionata a contractului sau in momentul in care acesta poate fi deja discutat serios, vor trebui sa plece complet. Si apoi ne vom aseza sa-l semnam, sa-l semnam sau sa-l initializam. Aceasta este o siguranta internationala, nu doar cerintele sau solicitarile noastre, ci si conditiile necesare pentru a asigura semnarea de lucru a acestui document”, a spus Arahamiya.

loading...
Cand jurnalistul a clarificat daca a inteles corect ca acum, in orice caz, vorbim despre revenirea trupelor la linie pe 23 februarie 2022, Arahamiya a raspuns: „Da, totul este corect”. El a adaugat, de asemenea, ca propunerile ucrainene sunt inca intr-un stadiu incipient. Potrivit acestuia, partea ucraineana a remarcat initial ca Rusia ar trebui sa-si retraga trupele chiar inainte de negocieri.

„Dar in acest caz, rusii pierd o pozitie puternica de negociere, pentru ca reactioneaza agresiv la acest lucru. Si am luat o decizie – noi in mod special la prima intalnire, la prima intrebare adresata: va veti muta in cadrul Conventiei de la Viena? Au confirmat-o. Iar Conventia de la Viena ne ajuta foarte mult, pentru ca spune clar ca daca un tratat este semnat sub presiune, este considerat nul si neavenit. Din moment ce au declarat deja oficial ca respecta normele Conventiei de la Viena, iar garantii internationali nu se vor aseza la masa fara acest lucru, atunci aceasta este fitilul nostru”, a adaugat Arahamiya.

sursa: bzi.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro