Ce s-ar intampla daca Putin ar ataca Polonia sau un alt stat NATO.

Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa faca fata unui eventual conflict cu Rusia si va raspunde in cazul in care o tara membra va fi atacata, a declarat, miercuri, seful Pentagonului, Lloyd Austin, potrivit Newsweek.com.

Acesta a mai spus ca presedintele rus Vladimir Putin nu isi doreste un conflict direct cu NATO, data fiind forta militara net superioara a Aliantei.

Austin a participat miercuri la o audiere la Capitoliu, privind bugetul Departamentului de Aparare al SUA pentru anul 2023.

In timpul acestei audieri, seful Pentagonului a fost intrebat de congresmanul republican Harold Rogers ce s-ar intampla daca Vladimir Putin ar lansa un atac impotriva Poloniei, tara membra NATO, sau impotriva altui stat NATO din regiune.

loading...
“Daca Rusia decide sa atace oricare dintre natiunile membre NATO, situatia s-ar schimba. Din perspectiva angajamentelor asumate in articolul 5 al Tratatului, NATO ar raspunde ca o coalitie, dar, daca luam in considerare calculele lui Putin, evaluarea mea este ca Rusia nu vrea razboi cu NATO. Avem 1,9 milioane militari in NATO. NATO are cele mai avansate capacitati dintre toate aliantele din lume in termenii avioanelor de lupta, navelor, tipurilor de arme pe care le folosesc fortele terestre. Acesta ar fi un razboi pe care Putin cu adevarat nu il vrea si care ar escalada foarte repede intr-un alt tip de lupta pe care nimeni nu o doreste”, a raspuns seful Pentagonului.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro