Corriere della Sera: Planul secret al lui Boris Johnson pentru a separa Ucraina de Rusia si UE: Commonwealth-ul european

Presa din Italia anunta ca premierul britanic Boris Johnson propune sa creeze o alternativa la Uniunea Europeana.

Cotidianul italian Corriere Della Sera noteaza faptul ca tot mai multe tari europene ar fi nemultumite de politica Bruxelles-ului, dar si de pozitia bizara a unor state din bloc, cum ar fi Germania, in ceea ce priveste agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei. Astfel, planul secret al lui Boris Johnson este acela de a crea Commonwealth-ul european (Comunitatea Natiunilor europene), tocmai pentru a ajuta Ucraina sa se rupa de Rusia si de Uniunea Europeana.

Jurnalistii italinei sustin ca prim-ministrul Marii Britanii a invitat deja Kievul sa faca parte din acest noul model Commonwealth european, care va include si tarile din Europa de Est.

Boris Johnson ar fi discutat de cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind propunerea de a infiinta o alternativa a UE in plan economic, politic si militar.

„Premierul i-a prezentat pentru prima data ideea sa lui Volodimir Zelenski atunci cand presedintele Ucrainei l-a primit la Kiev, pe 9 aprilie. Modelul Commonwealth-ului european pe care il are in vedere Boris Johnson va avea ca lider Marea Britanie si va include, pe langa Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania, si posibil si Turcia intr-o etapa ulterioara. Dupa vizita premierului de la Londra la Kiev, negocierile continua, iar curtarea Ucrainei de catre Marea Britanie devine mai insistenta”, scrie in articolul sau Federico Fubini, redactor-sef al Corriere della Sera.

loading...
Fubini a conturat acest articol pe „baza propriilor surse informate din afara Londrei”, si noteaza ca Johnson propune o alianta de state „geloase” pe suveranitatea lor nationala, liberale in economie si hotarate sa manifeste o intransigenta maxima fata de amenintarea militara a Moscovei.

Ucraina, considera jurnalistii, nu a acceptat, dar nici nu a respins ideea Marii Britanii.

„Elita ucraineana s-a convins ca in palatele puterii din Germania si Franta, putini sunt cei care spera la infrangerea lui Vladimir Putin: intarzierile cu sanctiunile si furnizarea de arme au sapat acum un sant politic. Prin urmare, Zelenski asteapta summitul european din 23 iunie, cand liderii a douazeci si sapte de tari vor trebui sa decida daca vor recunoaste sau nu Ucrainei statutul de ‘candidat’ pentru a incepe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeana”, mai scrie Corriere della Sera.

In ceea ce priveste obtinerea de catre Ucraina a statutului de candidat la aderarea la UE, redactorul-sef al Corriere Della Sera este sceptic: ei spun ca acordarea statutului de candidat pentru Ucraina va provoca proteste in Albania si Macedonia de Nord, care asteapta de ani de zile statutul de „candidat”.

„Prin urmare, exista o alta ipoteza, potrivit unor negociatori: liderii G27 s-ar putea limita la o declaratie vaga despre ‘perspectiva europeana’ a Kievului – asa-numita ‘formula de la Salonic’”, scrie Fubini.

Fubini subliniaza faptul ca proiectul britanic pare a fi mai degraba doar un vis frumos: Londra nu are capacitatea Uniunii Europene de a sprijini financiar Ucraina si nu se spune ca Polonia sau tarile baltice iau o initiativa care ar putea compromite relatiile cu Bruxelles-ul.

Johnson insusi, scrie Fubini referindu-se la un „ministru european” neidentificat, are nevoie de discutia despre o noua alianta ca de „o carte in plus in intelegerea cu Bruxelles, pe care el insusi ar dori sa o reinnoiasca la Brexit”.

loading...
„Razboiul lui Putin deschide primele fisuri politice in Europa”
„Londra incearca sa tulbure echilibrul pe continent. Si, facand acest lucru, ar putea sfarsi prin a expune linia de falie care exista cu adevarat pe continentul european acum: linia dintre tarile care ajuta cel mai decisiv Ucraina, in primul rand Marea Britanie si Polonia, si cele care o fac mai cinic si mai ezitant”, se mai arata in articol.

Autorul citeaza, de asemenea, estimari ale Ariannei Antezza de la Kiel Institute for World Economics, potrivit carora numai Londra a oferit pana acum Kievului in razboi mai mult ajutor economic si militar decat intreaga Uniune Europeana. Iar Polonia a ajutat Ucraina mai mult decat Germania, Franta si Italia la un loc.

„Astfel, razboiul lui Vladimir Putin, care dureaza deja de patru luni, incepe sa deschida primele fisuri politice in Europa”, conchide jurnalistul italian.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro