Elena Udrea, verdict amanat la Curtea Suprema. Mesajul fostului ministru din inchisoare

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, condamnat definitiv la 6 ani de inchisoare in dosarul „Gala Bute”, mai are de asteptat pana sa afle daca judecatorii de la Curtea Suprema ii dau castig de cauza in ultima cale extraordinara de atac in dosarul „Gala Bute” – recursul in casatie. Cererea Elenei Udrea de suspendare a executarii pedepsei a fost amanata din nou de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE. Judecatorii ICCJ au amanat decizia privind suspendarea executarii pedepsei in Gala Bute dupa ce fostul ministru a apelat la o cale extraordinara de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aflata in arest la Sofia, Elena Udrea a transmis, prin intermediul avocatilor sai, ca nu vrea sa fie audiata de judecatorii romani, prin videoconferinta din Bulgaria, in cadrul procesului in care incearca printr-o cale extraordinara de atac sa scape de condamnarea de 6 ani inchisoare primita in dosarul „Gala Bute”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa ia in dezbatere, luni 23 mai, recursul in casatie introdus de Elena Udrea, ultima cale extraordinara de atac la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a obtine rejudecarea dosarului „Gala Bute”.

La inceputul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din Romania, inainte ca Instanta suprema sa confirme condamnarea de 6 ani inchisoare primita in dosarul Gala Bute.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsa de politia de frontiera din Bulgaria, in timp ce incerca sa treaca in Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

Curtea de Apel din Sofia a amanat pentru data de 8 iunie dezbaterile in procesul de extradare a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat in Romania o condamnare de 6 ani inchisoare.

Potrivit reprezentantilor Curtii de Apel din Sofia, avocatii Elenei Udrea au depus o serie de documente si plangeri, in baza carora apararea argumenteaza ca extradarea fostului ministru nu trebuie sa aiba loc, deoarece in Romania i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil.

loading...
Avocatii au mai invocat faptul ca unul dintre judecatorii romani care s-a pronuntat in cazul ei nu depusese juramantul in calitate de magistrat.

De asemenea, apararea a aratat ca exista o decizie a Curtii Constitutionale din Romania, prin care a fost anulata pedeapsa primita de Elena Udrea.

„Cu toate acestea, autoritatile romane fac presiuni pentru extradarea ei, iar intre timp aceasta a primit o serie de amenintari”, au mai spus avocatii.

Judecatorii de la Curtea de Apel din Sofia au subliniat ca, in virtutea unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu sediul la Luxemburg, au obligatia de a verifica acuzatiile formulate de avocatii Elenei Udrea, in virtutea dreptului la un proces echitabil.

Curtea a solicitat partii romane toate documentele legate de dosarul Elenei Udrea si va decide pe 8 iunie daca admite cererea de extradare.

Fostul ministru Elena Udrea, arestata preventiv in Bulgaria, afirma ca este arestata ilegal, de 46 de zile, „ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ”. Udrea a prezentat o serie de motive pentru care considera ca decizia magistratilor nu este legala.

„Sunt 46 de zile de cand sunt arestata ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestatia in anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Sova, Pop, Nita, Valcov, Bica, etc), si mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecata legal in dosarul Gala Bute.

Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecatori au decis in cazul meu sa incalce decizia CCR, care sta la baza tuturor acestor contestatii, si sa se contrazica cu ceea ce ei insisi au spus in celelalte cazuri, care toate sunt acum in rejudecare, iar cei implicati sunt toti evident in libertate”, a scris, duminica, pe Facebook, Elena Udrea.

Elena Udrea sustine ca, si daca jucatorii „ar vrea sa isi justifice schimbarea de macaz prin aplicarea deciziei CJUE din 21.12.2021, tot nu ar putea deoarece aceasta prevede ca judecatorii pot sa nu tina cont de deciziile CCR, daca “exista un risc sistemic de impunitate( nepedepsire) prin prescriptie”.

„Trec peste toate argumentele constitutionale prezentate de specialisti, de ce aceasta decizie nu poate fi aplicata, si ma rezum la analiza raportata la cazul meu. Evident ca nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, cand este in discutie un singur dosar in care decizia CCR mai putea fi aplicata in Romania in dosarul Gala Bute. Sistemic inseamna categorii intregi de persoane sau fapte, iar despre prescriptie nu poate fi vorba ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzata, peste cel putin 4 ani. Cum au luat acesti judecatori o decizie atat de ilegala? Ramane sa aflam ce s-a intamplat de fapt pe 7 aprilie”, a mai scris Udrea.

Aceasta prezinta o lista de motive pentru care considera ca a fost condamnata ilegal la fond:

„a) completul de 3 judecatori era nespecializat.

b) din complet a facut parte Florentina Dragomir, care NU indeplinea conditiile legale pentru a fi judecator, sigur… in Romania nu conteaza daca un judecator nu a depus juramantul de credinta, in schimb in Grecia si Italia hotararile date de F. Dragomir au fost considerate ilegale, iar cei din Bulgaria au cerut detalii despre aceasta judecatoare la termenul trecut din Sofia.

c) am fost condamnata in apel de un complet de 5 judecatori nelegal constituit. CCR a constatat prin decizia 685/2018 ca cel putin unul dintre judecatori, Presedintele Completului, a fost numit cu incalcarea grava a legii, adica pus cu mana si nu tras aleatoriu la sorti. Cum acesta era si Presedintele Sectiei Penale, adica seful celorlalti 4, este evident ca ceea ce decidea el, asa ramanea, iar el “zicea” ce era scris in plicurile galbene care ajungeau la Inalta Curte.

d) mi s-a respins in mod halucinant contestatia in anulare, luandu-mi-se dreptul de a fi rejudecata legal. Nu exista niciun text referitor la speta mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedura penala, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care sa nu fi fost incalcate”.

Udrea sustine ca, daca toate acestea se intampla ”in cel mai vizibil si cunoscut dosar din Romania “Gala Bute”, ce o fi in celelalte?”.

„Ce se intampla cu Justitia din Romania? Specialistii in drept, procurorii si judecatorii de buna credinta, avocatii si profesionistii adevarati din conducerea Ministerului Justitiei, CSM, ICCJ, sunt multumiti si linistiti cu situatia asta?” a mai scris Udrea.

sursa: kanald

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro