Joe Biden, pregatit sa foloseasca forta militara in cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului

Joe Biden, presedintele Statelor Unite, a subliniat ca armata americana va interveni in cazul in China va ataca Taiwanul.

Aflat intr-o vizita diplomatica in Japonia, Joe Biden incearca sa descurajeze Beijingul de la o eventuala invazie asupra Taiwanului. Astfel, presedintele SUA a transmis ca este pregatit sa foloseasca forta militara pentru a apara statul taiwanez, informeaza Bloomberg.

Intrebat in cadrul unei conferinte de presa daca SUA sunt pregatite sa se implice militar pentru a apara Taiwanul, Biden a raspuns raspicat: „Da, este un angajament pe care ni l-am luat”.

„Suntem de acord cu politica ‘O singura China’. Dar ideea ca Taiwanul ar putea fi luat cu forta, pur si simplu luat cu forta, nu este potrivita. Va disloca intreaga regiune si va fi o alta actiune similara cu ceea ce s-a intamplat in Ucraina”, a transmis Joe Biden.

loading...
Intr-o alta remarca, Biden a reamintit ca politica SUA in ceea ce priveste Taiwanul „nu s-a schimbat deloc”. Comentand afirmatiile lui Joe Biden, o purtatoare de cuvant a Casei Albe a mentionat ca presedintele american a tinut sa repete aspectul „politica noastra privind o singura China” si „angajamentul nostru, in conformitate cu Legea privind relatiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apara singur”.

In ceea ce priveste Taiwanul, Statele Unite au cautat multa vreme sa mentina „ambiguitatea strategica”, o politica menita sa minimizeze riscul unui conflict direct cu China, care revendica insula guvernata separat ca parte a teritoriului sau, desi Beijingul nu a controlat-o niciodata.

Sursa citata mentioneaza ca noile declaratii ale lui Biden ar putea infuria si mai mult Beijingul. China a avertizat de nenumarate ori Washingtonul cu privire la sprijinul sporit acordat Taiwanului.

„Daca partea americana insista sa joace cartea Taiwanului si merge din ce in ce mai departe pe un drum gresit, va duce cu siguranta la o situatie periculoasa”, a declarat Yang Jiechi, cel mai inalt diplomat al Beijingului, intr-o convorbire telefonica cu consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro