Razboi in Ucraina, ziua 74. Zelenski

Toti civilii de la uzina Azovstal au fost evacuati, iar CIA sustine ca nu are dovezi potrivit carora Rusia ar urma sa foloseasca arme nucleare in Ucraina, dar atentioneaza totodata asupra faptului ca Vladimir Putin ”dubleaza” razboiul dus pana acum.

08-05-2022 22:03
Zelenski: Este imposibil acum de a debloca orasul Mariupol prin mijloace militare
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune ca este imposibil ca orasul Mariupol sa fie deblocat prin mijloace militare in acest moment, iar Rusia elibereaza militarii ucraineni doar daca acestia au fost luati prizonieri si eliberati prin schimb de prizonieri.

Lista este lunga, iar locurile sfinte avariate sunt raspandite in toata tara. Printre acestea se numara o biserica incendiata din regiunea Kiev, construita in 1873, o biserica din lemn veche de 160 de ani care a fost distrusa in regiunea Zhytomyr si capela Sfintei Martir Tatiana care a fost avariata in orasul port din sudul asediat Mariupol, informeaza The Guardian.

08-05-2022 21:27
Atacurile aeriene rusesti de duminica au ranit o femeie si au lasat fara electricitate sase localitati din regiunea Odesa, au declarat autoritatile, potrivit The Guardian.

08-05-2022 20:53
Anterior, Politia din Berlin anuntase ca, duminica, la aniversarea capitularii Germaniei naziste in cel de-al Doilea Razboi Mondial, va fi interzisa desfasurarea steagurilor Rusiei si Ucrainei. Cu putin timp in Berlin, atmosfera a devenit tot mai tensionanta, dupa ce oamenii legii au confiscat un steag ucrainean.

Philip Oltermann, de la The Guardian, a raportat anterior ca politicienii au evitat adunarile care marcheaza aceasta aniversare, pe fondul temerilor ca evenimentele comemorative ar putea fi folosite in scopuri propagandistice.

Ambasadorul ucrainean in Germania, Andrij Melnyk, a calificat interdictia privind steagul ucrainean drept “o palma data poporului ucrainean”.

08-05-2022 20:27
Moscova sustine ca a distrus arme americane in Ucraina
Ministerul rus al Apararii a emis, duminica, un comunicat in care sustine ca a lovit cu rachete de inalta precizie echipamente militare furnizate de Statele Unite Ucrainei.

Fortele armate ale Moscovei au distrus sase depozite cu rachete si arme de artilerie depozitate, precum si un avion Su-25, se arata in declaratie.

Anterior, in cursul zilei de duminica, Rusia a afirmat ca a distrus nava Proiect 1241 a marinei ucrainene, cunoscuta in nomenclatura NATO sub numele de Tarantul, impreuna cu doua avioane Su-24 si un elicopter Mi-24, noteaza baha.com.

08-05-2022 20:23
G7 va “elimina treptat” dependenta energetica a Rusiei si va “ridica” campania impotriva elitelor rusesti
Liderii din Grupul celor sapte tari (G7) au avut o intalnire virtuala, duminica, pentru a comemora sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Intr-o declaratie comuna, acestia au transmis: “77 de ani mai tarziu, presedintele Putin a ales sa invadeze Ucraina intr-un razboi de agresiune neprovocat. Actiunile sale aduc rusine Rusiei si sacrificiilor istorice ale poporului sau”, au spus ei.

Liderii, carora li s-a alaturat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-au angajat sa “elimine treptat” dependenta de energia rusa, inclusiv importurile de petrol.

Ei s-au angajat sa consolideze izolarea economica a Rusiei si sa “ridice in rang” o campanie impotriva elitelor rusesti care il sustin pe presedintele Vladimir Putin, informeaza Sky News.

08-05-2022 19:49
Washingtonul a impus noi sanctiuni impotriva Rusiei
Noi sanctiuni impotriva Rusiei au fost anuntate duminica la Washington, in timp ce presedintele Biden a gazduit o videoconferinta cu alti lideri ai G7 si cu presedintele Zelenski.

Ca o pedeapsa suplimentara pentru invazia neprovocata a Ucrainei, SUA au dezvaluit sanctiuni impotriva a trei posturi de televiziune rusesti, au interzis americanilor sa furnizeze servicii de contabilitate si consultanta rusilor si au sanctionat directori de la Gazprombank.

Masurile luate impotriva directorilor Gazprombank au fost primele care au implicat bratul comercial al gigantului rus al gazelor.

Pana acum, SUA si aliatii sai au evitat sa impuna masuri impotriva bancii exportatorului de gaz, pe fondul temerilor ca acestea ar putea duce la penurii de gaz pentru clientii din UE.

Un oficial de rang inalt de la Casa Alba a declarat ca miscarea nu a fost “un blocaj total”, dar a fost menita sa semnaleze ca Gazprombank “nu este un refugiu sigur”.

Noile restrictii de control al exporturilor au fost menite sa degradeze in mod direct efortul de razboi al lui Putin, inclusiv controale asupra motoarelor industriale, motoarelor si ventilatoarelor. In tandem, UE va impune, de asemenea, controale suplimentare asupra produselor chimice care contribuie la efortul militar rusesc, a declarat oficialul.

Casa Alba a mai spus ca Comisia de reglementare nucleara va suspenda licentele pentru exporturile de materiale nucleare speciale catre Rusia, noteaza BBC.

loading...
08-05-2022 19:41
Ambasada SUA s-a intors, oficial, la Kiev
Responsabilul de afaceri Kristina Kvien si echipa sa au sosit la Kiev pe 8 mai, a declarat un inalt oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

08-05-2022 19:24
Vicepremierul Rusiei, prezent in orasul ucrainean Mariupol
Vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin, afirma ca a vizitat, printre altele, orasul ucrainean Mariupol. Khusnullin este cel mai inalt oficial rus care a pus piciorul in Ucraina de la inceputul razboiului.

?In regiuni, incepe restabilirea vietii pasnice. Mai sunt multe de facut. Vom ajuta, in special, este necesar sa se desfasoare o munca pe scara larga in ceea ce priveste furnizarea de asistenta umanitara!”, a declarat el pe canalul sau Telegram, citat de Al Jazeera.

Dupa bombardamente neincetate timp de aproape doua luni, Rusia a revendicat victoria asupra orasului portuar la 21 aprilie. Cu toate acestea, unii luptatori ucraineni sunt inca adapostiti in vasta otelarie Azovstal din oras, din epoca sovietica – ultima rezistenta impotriva fortelor rusesti de acolo.

08-05-2022 19:11
Liderii G7 si Zelensky discuta despre sanctiuni anti-Rusia
Presedintele american Joe Biden se intalneste in prezent cu omologii sai din G7 si cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski – prin videoconferinta – in timp ce acestia analizeaza noi masuri pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa in Ucraina.

Casa Alba a declarat ca liderii vor discuta despre adaugarea de sanctiuni suplimentare la cele pe care tarile occidentale le-au impus Rusiei de la invazia sa din 24 februarie.

Washingtonul a declarat ca liderii vor discuta despre ultimele evolutii ale razboiului Rusiei impotriva Ucrainei si despre impactul sau global – si despre modul in care natiunile ar putea sa se bazeze pe sanctiuni “pentru a impune costuri severe pentru razboiul lui Putin”, potrivit BBC.

08-05-2022 18:27
Premierul Canadei a ajuns in Ucraina si se va intalni cu presedintele Zelenski
Premierul canadian Justin Trudeau a calatorit in Ucraina si se va intalni cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit secretarului de presa al administratiei Trudeau, Cecely Roy.

“Premierul se afla in Ucraina pentru a se intalni cu presedintele Zelenski si pentru a reafirma sprijinul de neclintit al Canadei pentru poporul ucrainean”, a declarat Roy pentru CNN.

Data si locul vizitei si al intalnirii nu au fost facute publice.

08-05-2022 17:13
Jill Biden s-a intalnit cu sotia lui Zelenski, in Ucraina
Prima doamna a Statelor Unite, Jill Biden, a vizitat, duminica, Ucraina, potrivit unui comunicat emis de Casa Alba.

“Am crezut ca este important sa aratam poporului ucrainean ca acest razboi trebuie sa inceteze si ca acest razboi a fost brutal si ca poporul Statelor Unite este alaturi de poporul ucrainean”, a declarat Biden, conform baha.com.

Prima doamna a vizitat-o pe omologul sau ucrainean, Olena Zelenska, in timpul calatoriei, se arata in comunicat.

08-05-2022 16:46
Zelenski acuza Rusia de atrocitati de tip nazist
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia ca a pus in aplicare “o reconstructie sangeroasa a nazismului”.

Intr-un discurs de comemorare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, el a declarat ca armata rusa reproduce “atrocitatile” naziste in timpul invaziei tarii sale.

?Intunericul s-a intors in Ucraina si a redevenit alb si negru. Raul s-a intors, intr-o uniforma diferita, sub sloganuri diferite, dar cu acelasi scop”, a spus el in discursul sau video.

loading...
Videoclipul a prezentat, de asemenea, imagini de arhiva din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si imagini alb-negru ale invaziei Rusiei.

Referirile lui Zelenski la nazism par a fi o incercare de a intoarce limbajul lui Vladimir Putin impotriva sa.

Rusia si-a justificat ofensiva din Ucraina ca fiind o “operatiune speciala” pentru “demilitarizarea” si “de-nazificarea” vecinului sau, anunta BBC.

08-05-2022 16:34
Legendarul Bono si chitaristul trupei U2 au cantat la statia de metrou Khreschatyk din Kiev.

Muzicienii au interpretat piesa “Stand by Ukraine” cu solistul ucrainea Taras Topolia din partea trupei Antytila pe acordurile piesei “Stand By Me”. “Oamenii din Ucraina nu lupta doar pentru libertatea voastra, ci si pentru noi toti cei care iubim libertatea”, a spus starul rock irlandez in timpul unei pauze, citat de agentia de presa AFP.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro