Razboi in Ucraina, ziua 90.

Volodimir Zelenski a cerut “sanctiuni maxime” impotriva Rusiei in timpul discursului de la Davos, in timp ce Biden spune ca Rusia trebuie sa plateasca “pretul pe termen lung” pentru invazia din Ucraina.

24-05-2022 14:19
Kuleba: Rusia fura si vinde granele Ucrainei
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a afirmat, marti, ca trupele rusesti fura produsele cerealiere ale tarii sale in timp ce isi desfasoara operatiunea militara in acest stat si incearca sa le vanda in strainatate.

“Fac apel la toate statele sa ramana vigilente si sa refuze orice astfel de propuneri. Nu cumparati cele furate. Nu deveniti complici ai crimelor rusesti. Furtul nu a adus niciodata noroc nimanui”, a scris Kuleba pe Twitter.

Anterior, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca tara sa lucreaza la stabilirea unui coridor maritim cu tarile occidentale pentru a-si exporta cerealele, in conditiile in care Rusia a blocat porturile sale din Marea Neagra.

24-05-2022 13:57
Oficiali suedezi si finlandezi vor vizita Turcia in legatura cu candidatura lor la NATO
Delegatii la nivel inalt din Suedia si Finlanda vor ajunge in cursul zilei de marti in Turcia, pentru discutii cu ministrul de Externe, in legatura cu cererile lor de aderare la NATO, relateaza canalul de stiri NTV, citat de BBC.

Vizita are loc in urma obiectiei Ankarei fata de aderarea celor doua tari la NATO.

loading...
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat anterior ca niciuna dintre cele doua tari nu ar trebui sa se deranjeze sa viziteze pentru a incerca sa convinga Turcia de candidaturile lor.

Fara sprijinul tuturor membrilor NATO – inclusiv al Turciei – Suedia si Finlanda nu pot adera la alianta militara.

24-05-2022 13:53
Cel mai mare atac rusesc in Donbas de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, potrivit Ucrainei
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat ca ofensiva rusa din Donbas este “cea mai mare de pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace”.

Kuleba a scris pe Twitter ca este “prea devreme” pentru a concluziona ca Kievul are deja toate armele de care are nevoie pentru a se apara de ofensiva rusa.

El i-a indemnat pe aliati sa “accelereze livrarile de arme si munitii, in special MLRS (sisteme multiple de lansare a rachetelor), artilerie cu raza lunga de actiune, APC (transportoare blindate de personal)”, potrivit The Guardian.

24-05-2022 13:05
Zelenski, la Davos: Nu exista alta alternativa decat sa luptam si sa invingem
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o interventie video in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia). Liderul de la Kiev i-a indemnat pe ucraineni sa ajute fortele armate si sa contribuie la apararea pozitiei Ucrainei pe arena internationala.

“Pentru a invinge, trebuie ca fiecare dintre noi sa muncim pentru asta. In special, cei din spate. Ajutati armata. Aparati nevoile statului nostru in toate platformele internationale la care aveti acces, in comunicarea cu jurnalistii straini, chiar si doar cu prietenii si cunostintele voastre din strainatate”, a transmis Zelenski, potrivit BBC.

24-05-2022 12:10
Raport: Rusia va infiinta o baza militara in Herson
Administratia numita de Rusia in Herson, in sudul Ucrainei, va cere Moscovei sa infiinteze o baza militara pe teritoriul sau, relateaza agentia de stiri rusa RIA, citand un oficial guvernamental, potrivit Sky News.

loading...
Kirill Stremousov, adjunctul sefului a ceea ce Rusia numeste “administratia regionala civil-militara” din Herson, a declarat pentru RIA: “Ar trebui sa existe o baza militara rusa in regiunea Herson. Vom cere acest lucru si asta este ceea ce doreste intreaga populatie. Acest lucru este esential si va fi un garant al securitatii pentru regiune si pentru locuitorii sai”.

Pentru context: Orasul Kherson, care se intinde atat pe raul Nipru, cat si pe Marea Neagra, in sudul Ucrainei, a fost una dintre primele regiuni care au cazut sub controlul Rusiei.

Analistii spun ca zona este valoroasa din punct de vedere strategic, deoarece controlul ei ar permite Rusiei sa blocheze accesul Ucrainei la mare si sa lege teritoriile din Donetk si Luhansk de Crimeea.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro