Senatul a adoptat Legea offshore, cu strigate de protest: ”Rusine Parlamentului!”

Senatul a adoptat, miercuri, in plen, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa pentru modificarea Legii offshore.

Aceasta propunere legislativa reglementeaza operatiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol atat in perimetrele petroliere offshore, cat si onshore de adancime, stabilind ca statul roman va avea drept de preemptiune la achizitia gazelor naturale.

Liderii Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) au respins “categoric” proiectul legii offshore, despre care spun ca este o “lege antinationala”, si au cerut ca exploatarea gazelor naturale sa se faca “exclusiv” de catre companii romanesti.

“Este foarte clar ca din exploatarea gazului natural nu exista niciun risc de a genera vreo pierdere economica. Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru care niste investitori sa vina si sa exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea preturilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu exista nicio ratiune pentru care o mare parte din beneficii sa fie pierdute de statul roman, in conditiile in care el este proprietarul resurselor naturale. Totodata, in forma actuala a legii, societatile comerciale nu vor fi obligate sa vanda niciun metru cub din gazele naturale care apartin Romaniei pe piata interna, iar din impozitarea veniturilor suplimentare care depasesc un pret de vanzare de 85 de lei pe MW statul roman s-ar putea sa nu obtina niciun leu”, a transmis presedintele AUR, George Simion, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Tarziu, considera ca statul roman poate sa extraga si sa vanda singur resursele, in interes national.

“Statul roman poate sa-si extraga singur resursele si sa le vanda tot singur, in interes national. De asemenea, statul poate si trebuie sa rascumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul Romaniei si sa nu mai acorde alte concesiuni decat operatorilor care apartin statului roman. Continuarea exploatarii resurselor de petrol si gaze naturale, in conditiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proasta, ci si un veritabil act de tradare nationala. Dupa actul criminal de privatizare a Petrom, aceasta lege promovata de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine sa ingenuncheze inca o data poporul roman, condamnandu-l la saracie. Toti cei care vor vota acest proiect vor figura in panoplia marilor tradatori de neam”, sustine Tarziu.

loading...
Atat liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Tarziu, cat si senatoarea independenta Diana Sosoaca, au protestat vehement in plenul Senatului, fata de adoptarea modificarilor la Legea offshore.

Tarziu a declarat la microfonul plenului ca este pe cale sa isi iasa din fire, pentru ca parlamentarii PSD-PNL-UDMR voteaza o lege a tradarii nationale.

”Credeti ca noi suntem niste prosti si tot poporul este prost? Stim exact ce faceti, ale cui interese le slujiti. Cei care veti vota astazi veti favoriza Rusia lui Putin, fara niciun beneficiu pentru poporul roman. (…) Nu va este rusine?” a strigat senatorul AUR.

Nici Sosoaca nu s-a lasat mai prejos, sustinand ca votarea de catre PSD-PNL-UDMR a acestei Legi offshore reprezinta ”cel mai inalt act de tradare”.

Rusine Parlamentului! Sper sa existe un Vlad Tepes, sa va pedepseasca” – a spus Sosoaca.

In schimb, liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat in plen ca grupul PSD sustine si va vota aceasta lege.

”A trebuit sa vina PSD la guvernare pentru ca aceasta lege sa vina din nou in dezbatere, impreuna cu partenerii de guvernare”, a spus liderul senatorilor PSD.

De asemenea, senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, in plen, ca ”tradatori sunt cei care nu accepta astazi sa voteze legea offshore si o spun raspicat, dependenta energetica a Romaniei este cu un pas mai aproape de realizare si statul va putea deveni un furnizor de securitate energetica si pentru ale state din regiune”.

Legea offshore va debloca investitiile in Marea Neagra

Marti, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat ca prin modificarea actualei legi se vor debloca investitiile din Marea Neagra si vor fi accelerate investitiile in onshore-ul de adancime.

De asemenea, el a spus ca se va asigura securitatea in aprovizionare a tarii, in caz de criza energetica, iar Romania va putea deveni si furnizor de securitate energetica regionala, dupa ce va produce mai mult decat va consuma.

Ministrul a mentionat ca, fata de legea initiala, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

loading...
“Prezenta lege stabileste unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si de abandonare, precum si a lucrarilor/ lucrarilor la sonde aferente operatiunilor petroliere, desfasurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore si onshore de adancime, in conformitate cu prevederile acordurilor petroliere incheiate intre titulari si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. In situatia in care un titular este parte la un acord petrolier care se refera atat la perimetre petroliere localizate pe uscat, cat si la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atat al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se refera la perimetre petroliere localizate pe uscat, cat si la perimetre petroliere offshore, prevederile prezentei legi se aplica numai referitor la operatiunile petroliere desfasurate cu privire la perimetrele petroliere offshore si onshore de adancime”, prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Ce prevede Legea offshore

Actul normativ prin care este modificata Legea offshore stipuleaza o modificare a regimului de redevente si a regimului fiscal specific aplicabil activitatilor de explorare, dezvoltare, exploatare si abandonare.

In 2018 a fost votata o lege offshore care este in vigoare, iar acum coalitia de guvernare, prin semnatura a cinci initiatori – presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, si liderul grupului minoritatilor reprezentate in Parlament, Varujan Vosganian, – a depus aceasta initiativa la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 256/2018 privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbatuta, dupa votul Senatului, de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro