SUA nu vor prelungi o scutire care ii permite Rusiei sa-si plateasca datoria in dolari

Statele Unite ”probabil” ca nu vor prelungi scutirea de la sanctiuni occidentale care a permis Rusiei sa continue temporar sa-si plateasca datoria in dolari – si sa scape astfel unei intrari in incapacitate de plata.

Statele Unite ”probabil” ca nu vor prelungi scutirea de la sanctiuni occidentale care a permis Rusiei sa continue temporar sa-si plateasca datoria in dolari – si sa scape astfel unei intrari in incapacitate de plata -, avertizeaza Janet Yellen

”Atunci cand am impus pentru prima oara sanctiuni Rusiei, am creat o scutire (…) si ne asteptam ca ea sa fie limitata in timp”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, intr-o conferinta de presa, inaintea unei reuniuni a ministrilor Finantelor din cadrul G7 in Germania, relateaza AFP.

”Cred ca probabil licenta va fi lasata sa expire”, a anuntat ea, precizand ca ”nu s-a luat inca o decizie finala” in acest subiect.

Aceasta scutire expira, potrivit reglementarii sanctiunilor, la 25 mai.

loading...
Aflata in vigoare de la inceputul sanctiunilor impuse de Occident Rusiei, ca represalii fata de Razboiul din Ucraina, aceasta scutire permite Moscovei sa-si ramburseze datoria, potrivit News.ro.

Ea a fost decisa de catre Washington cu scopul de a ”permite sa aiba loc o tranzitie ordonata si ca investitorii sa-si poata vinde titlurile”, potrivit lui Janet Yellen.

Rusia nu mai poate, in schimb, sa-si ramburseze datoria cu dolari pe care-i detine in banci americane, in cadrul sanctiunilor consolidate, impuse de catre Statele Unite la 5 aprilie.

Data-limita de 25 mai intervine cu doua zile inantea viitorului termen de plata al Moscovei, care vizeaza dobanzi in suma de 100 de milioane de euro la doua obligatiuni, dintre care una nu poate fi platita in ruble in mod explicit.

Rusia ar putea, astfel, sa se confrunte cu riscul unei intrari in incapacitate de plata (default).

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro