Razboi in Ucraina, ziua 117. Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme ca scanteia democratiei ar putea ajunge in Rusia”

Invazia rusa in Ucraina, aflata acum in a patra luna, impiedica cerealele sa paraseasca statul numit “granarul lumii” si face ca alimentele sa se scumpeasca in intreaga lume.

Rusia a sustinut luni ca cresterea preturilor cerealelor, care a starnit temeri cu privire la o criza alimentara mondiala, este rezultatul actiunilor “distructive” ale Occidentului si nu al blocarii exporturilor din Ucraina de catre Moscova, relateaza France Presse.

?In ceea ce priveste posibilitatea foametei, din ce in ce mai multi experti inclina spre un scenariu pesimist (…). Iar vina este a regimurilor occidentale, care actioneaza ca provocatori si distrugatori”, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova pe canalul de Telegram.

Potrivit Mariei Zaharova, Occidentul a facut “greseli sistematice” in planificarea politicii sale agricole si a provocat inflatie mondiala cu mecanisme financiare si monetare lipsite de perspectiva create in timpul pandemiei.

Potrivit acesteia, cresterea preturilor este si rezultatul unei politici de tranzitie energetica “prost gandite” de catre tari din Europa si America de Nord, ”in special introducerea fortata a biocombustibililor”.

In cele din urma, dna Zaharova a subliniat “restrictiile ilegale” occidentale, luate dupa ofensiva Kremlinului in Ucraina si care au perturbat circuitele logistice si financiare ale Rusiei, in special pentru exportul de cereale, adauga AFP.

Noua civili au fost raniti in atacurile rusilor din Harkov.

loading...
In ultimele 24 de ore, armata rusa a continuat sa bombardeze intens Harkovul.

Sapte persoane au fost date disparute, luni, in urma unor tiruri atribuite de catre Moscova fortelor ucrainene, care au vizat platforme de foraj de hidrocarburi la Marea Neagra, in largul Peninsulei ucrainene Crimmea, anexata de Rusia in 2014, anunta un oficial rus, relateaza AFP.

”Din nefericire, confirmam ca sunt trei raniti si sapte persoane date disparute. Garantam ca aceste cautari vor continua”, anunta intr-o poastare pe Telegram guvernatorul Crmeei numit de catre Moscova, Serghei Aksionov.
Kremlinul a transmis ca americanii capturati nu sunt acoperiti de Conventia de la Geneva doarece erau mercenari implicati in activitati ilegale, potrivit agentiei de propaganda rusa RIA Novosti.

Jurnalistii rusi mai transmit ca cei doi militari ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru „crimele” comise.

20-06-2022 20:44
Olanda si Danemarca au activat prima faza a unor planuri de criza energetica
Oficialii din Olanda au activat prima faza a unui plan de criza energetica si au transmis ca vor produce 2,8 miliarde de metri cubi de gaz din zacamantul Groningen pana la sfarsitul anului de productie, in octombrie 2023, in scadere de la 4,5 miliarde de cubi in acest an.

Guvernul danez va elimina plafonul la productia centralelor olandeze de carbune pentru a conserva gazul, dupa ce Gazprom a taiat aprovizionarea. Agentia de energie a Danemarcei a anuntat, de asemenea, ca a fost activata prima faza a unui plan de criza energetica.

Strategia inseamna, in mod practic, monitorizarea mai atenta a pietei si pregatirea pentru o posibila intrerupere a livrarilor de gaz natural din Rusia.

20-06-2022 20:09
Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme ca scanteia democratiei ar putea ajunge in Rusia”
Vladimir Putin „se teme ca scanteia democratiei ar putea ajunge in Rusia”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

„De aceea de ani de zile umrareste o politica ce vizeaza dizolvarea NATO si a UE. Vrea sa se intoarca intr-o zona de influenta politica. Insa nu va fi capabil sa faca asta”, a scris oficialul pe Twitter.

„Presedintele rus trebuie sa accepte ca in vecinatatea sa exista o comunitate de democratii bazate pe lege care cresc tot mai apropiate. Este clar ca se teme de scanteia democratiei care ar putea sa se imprastie in tara sa”, a mai spus acesta.

20-06-2022 19:56
Joe Biden nu va merge in Ucraina in timpul vizitei sale din Europa
Presedintele SUA Joe Biden a declarat ca cel mai probabil nu va merge in Ucraina in timpul vizitei sale din Europa, din weekendul viitor.

Acesta si-a explicat decizia spunand ca nu vrea sa cauzeze si mai multe dificultati ucrainenilor.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro