Avertizare METEO: Cod portocaliu si galben de vijelii, grindina si descarcari electrice in cea mai mare parte a tarii

Incepand de duminica dupa-amiaza, cea mai mare parte a tarii se va afla sub avertizari de cod portocaliu si galben de instabilitate atmosferica, care se vor manifesta prin vijelii, grindina si descarcari electrice, potrivit meteorologilor.

Conform meteorologilor, in intervalul 24 iulie, ora 12:00 – 25 iulie, ora 06:00, in cea mai mare parte a tarii vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (viteze la rafala de peste 55…75 km/h), grindina, descarcari electrice si izolat averse torentiale.

In cursul noptii, aceste fenomene extreme se vor restrange spre sud-estul teritoriului.

Administratia Nationala de Meteorologie anunta instabilitate atmosferica accentuata, vijelii puternice in perioada 24 iulie, ora 14:00 – 24 iulie, ora 23:00, fiinmd emisa o avertizare cod portocaliu.

”Local in Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seara si la inceputul noptii in regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descarcari electrice si grindina. Pe alocuri aversele vor fi torentiale, cantitatile de apa vor depasi 25…35 l/mp, iar in zonele montane izolat 40…50 l/mp”, anunta meteorologii.

In cursul zilei de duminica, 24 iuie, valul de caldura se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele de remperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Temperatura maxima va fi de 39…40 de grade, iar cea minima de 19…21 de grade.

De asemenea, in seara zilei de duminica se vor semnala intensificari ale vantului si posibil vijelie, iar noaptea (24/25 iulie), va creste probabilitatea de aparitie a fenomenelor specifice instabilitatii atmosferice (intensificari ale vantului, descarcari electrice si averse).

Luni, 25 iulie valul de caldura se va mentine, iar de marti (26 iulie) se va mai accentua. In timpul zilei se vor inregistra valori termice de 35…39 de grade, iar noaptea nu vor cobori sub 18…21 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

sursa: kanald

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro