Josep Borrell: Foarte curand, Vladimir Putin va trebui sa aleaga intre arme si petrol pentru populatia tarii sale

Inaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a respins afirmatiile potrivit carora economia rusa nu a fost inca grav afectata de sanctiunile occidentale, in timp ce consumatorii europeni resimt deja impactul facturilor ridicate la electricitate.

Josep Borrell, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, a afirmat ca mai importante decat reducerea consumului de gaz rusesc sunt eforturile care vizeaza „ruperea legaturilor economiei rusesti cu restul lumii”.

„Masinaria militara rusa are nevoie nu doar de bani, ci si de tehnologie”, a precizat el, referindu-se la tancurile rusesti care folosesc componente occidentale. „Priviti corpul unui tanc rusesc doborat. Si veti vedea cate componente electronice ale companiilor occidentale se afla acolo. Rusii nu vor mai avea acces la ele”, a adaugat Borrell, in cadrul unui interviu acordat pentru Deutsche Welle, citat de pravda.com.ua.

Dupa cum a precizat seful diplomatiei europene, PIB-ul Rusiei va scadea cu 10% in acest an, ceea ce, in opinia sa, va duce la „cea mai mare recesiune de la prabusirea Uniunii Sovietice”. Foarte curand, presedintele rus Putin „va trebui sa aleaga intre arme si petrol pentru popor”, a spus Borrell.

Borrell a respins, de asemenea, criticile la adresa politicii energetice a UE. Tarile UE si-au redus la jumatate achizitiile de gaze naturale din Rusia de la inceputul invaziei militare rusesti in Ucraina, a precizat el.

„Daca inainte de inceperea razboiului, ponderea transportatorilor de energie rusi in UE era de 40%, acum ea a scazut la 20%”, a spus el.

Potrivit lui Borrell, este imposibil „sa cerem economiei europene sa nu mai cumpere benzina peste noapte”, „nu putem crea miracole”.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro