Tatal Roxanei, romanca ucisa de rechin in Egipt, a aflat de la stiri despre tragedie.

Autoritatile romane au luat legatura cu familia romancei care a fost ucisa de un rechin, cand facea scufundari la mica adancime in Egipt.

Femeia in varsta de 44 de ani era din Suceava si plecase in vacanta, acum doua saptamani.

In timp ce rudele se pregatesc de inmormantare, oficialii din Egipt incearca sa afle ce anume ar fi momit pradatorul marin atat de aproape de zonele cu oameni. Din cauza incidentelor, unii romani si-au anulat vacantele in aceasta zona.

Roxana Donisan avea 44 de ani si era in vacanta in Egipt de doua saptamani. Avea programat zborul de intoarcere spre casa chiar in aceasta seara.

A fost gasita fara viata, duminica, intr-un golf din statiunea Sahl Hasheesh, muscata de un rechin. La 600 de metri distanta de locul in care ar fi fost sfasiata o alta turista, din Austria.

Acasa, in Suceava, familia este consternata.

loading...
Tatal Roxanei: ”Calatoriile, intr-adevar, daca nu si-a gasit jumatatea, iesirea ei era in turism si s-a dus. A vazut si China, a vazut si Asia de Sud-Est, Europa toata. Si Rusia, inainte de problemele care sunt acolo. I-am zis eu ca fusesem din anii 80, cand erau lucrurile cat de cat normale, si i-am zis domnule, du-te si vezi un Petersburg, Sankt-Petersburg, care merita vazut. Si Moscova chiar. Kievul, ca atunci erau toate la un loc…

Reporter: Povestiti-ne un pic. Am inteles ca a prins pe ultima suta de metri biletul pentru …

Tatal Roxanei: ”Asa este. Al treilea an mergea la Hurgada, era familiala, era ca acasa si sportul ei preferat. De la 4 ani am dat-o la bazinul de inot si a indragit sportul asta, iar iarna patinajul. Astea erau sporturile ei preferate.

Ultima data am vorbit miercuri sau joi cu telefoanele care le avem, nu performante, asa, dar am putut vorbi. Zic, indiferent cat costa. In rest, daca aparea situatii deosebite avem o vecina, si pe Whatsapp sau pe asa … comunica. Sta la etajul 3 aici, pe scara cu noi. Plus ca-i tot aceeasi zodie a Gemenilor si se impacau foarte bine.”

Tatal Roxanei a aflat de la stiri despre aceasta cumplita tragedie.

”Primul semnal l-a dat televiziunea, poate ca a dat si mai repede, dar noi am vazut la ora 15 pe postul Realitatea, si-a fost primul semn de intrebare, pentru ca si informatia era incompleta, era sumara.

Dupa o ora a venit cu informatia ca e o doamna de 40 de ani. Roxana avea 44 impliniti pe 17 iunie, si la ora 17 a sunat la usa politia sa ceara informatii privind apartinatorii, si bineinteles ca i-am dat adresa noastra care coincidea cu domiciliul ei, numar de contact, telefonul si zice sa aveti telefonul langa dumneavoastra, ca o sa va sune nu stiu, ori ambasada ori consulatul si intr-adevar n-a trecut 20 de minute si mi-a sunat consulul Alin Gabriel, Dumnezeua sa-i dea sanatate, cat s-a ocupat si se ocupa vad in continuare, cel putin promisiunile dupa discutia de astazi, ne usureaza cumva, ma bucura ..

Mai ales ca din discutii cu alte cunostinte care au avut necazuri similare sau aproape similare, unul spunea, domne, dureaza o luna de zile, dureaza 2 luni de zile si asa mai departe.” – a mai spus tatal cu ochii in lacrimi.

Roxana lucra la Directia de Finante, din Suceava. Pasiunea pentru scufundari o insotea si la munca.

Ii placea snorkelingul, de asta si-a decorat masa asa.

Viorica Apetrei, purtatorul de cuvant al ANAF, filiala Suceava: „Toata lumea e socata, era o persoana extraordinara. Trebuia sa se intoarca la lucru. Au aflat dimineata ce s-a intamplat.”

Dupa incident, autoritatile din Egipt le-au interzis oamenilor accesul in mare, pentru cel putin trei zile, si au luat masuri suplimentare care sa tina rechinii la distanta.

loading...
Cristina Ramses, ghid turistic local: „Autoritatile impreuna cu toate aceste agentii care se ocupa cu protejarea vietii marine in Marea Rosie, vaneaza, cauta acest rechin, dar au luat si extra masuri de siguranta, cum ar fi, au instalat si niste dispozitive care cumva i-ar indeparta prin zgomot pe rechini.”

O ipoteza care explica de ce a ajuns rechinul aproape de mal, este scufundarea unui vapor cu oi.

Vasul, cu aproape 17.000 de oi, s-a scufundat acum aproape o luna, in apropierea portului Suakin. Curentii de apa ar fi impins animalele moarte, timp de cateva zile, catre golf, in apropiere de Sahl Hasheesh, Hurghada, unde s-a si intamplat nenorocirea. Iar rechinul ar fi luat urma oilor moarte.

Asa arata rechinul, din specia Mako, cel care le-ar fi atacat pe cele doua femei. Potrivit biologilor marini, aceasta specie sta mai mult pe fundul apei, acolo unde gaseste si pesti cu care sa se hraneasca. Mananca in special macrou. Unii rechini s-au adaptat insa si la consumul carnii de mamifer, care le starneste curiozitatea. Mai ales ca, in ultimii ani, omul a intrat fortat, prin pescuit si turism extrem, in habitatul lor. Asa cum se intampla si la noi cu ursii, spun specialistii.

Adrian Bilba, biolog marin: „In Egipt sunt 100 de milioane de oameni care trebuie sa manance si le mananca pestele rechinilor, in primul rand. Aduc oi vii ca sa le sacrifice, si iata, cad pe fundul apei. Si mai mult, forteaza turismul spre spectaculozitate, inclusiv curajosii care vor sa se intalneasca cu rechinii. Se foloseste sange coagulat bagat intr-o punga, sa-i atraga aproape de turisti, care sunt mai putini vulnerabili. Scafandri, adica cei echipati bine, cu neopren, cu centura, cu mici arme cu care ii pot impunge in caz de nevoie. Se protejeaza mai bine decat unul care face snorkelling, care nu are nici neopren, nici vizibilitate buna.”

Cu alte cuvinte, rechinii ii ataca mai degraba pe cei care se scufunda fara costum de neopren. Cu parti ale corpului neacoperite, devin tinta pradatorilor.

In Marea Rosie traiesc peste 25 de specii de rechini. Insa atacurile acestor pradatori sunt destul de rare.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro