Alexandru Arsinel a murit. Actorul avea 83 de ani

Actorul Alexandru Arsinel a murit, joi, dupa o lunga perioada in care s-a confruntat cu probleme medicale, un transplant de rinichi si mai multe internari in spitale.

Alexandru Arsinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

„In aceasta seara, marele actor Alexandru Arsinel, s-a stins din viata in urma unei lungi suferinte. Domnul Alexandru Arsinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si de o saptamana se afla in sectia de Terapie Intensiva. Conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti transmite condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca”, a transmis Spitalul Universitar.

„Avand in vedere istoricul medical si pentru a-l avea sub o supraveghere mai atenta, s-a hotarat, ulterior, transferarea dumnealui in sectia de ATI”, informa, pe 20 septembrie, unitatea medicala.

Actorul a mai fost internat si luna trecuta, la Institutul Clinic Fundeni.

Alexandru Arsinel, director al Teatrului de revista „Constantin Tanase”, era recunoscut pentru rolurile sale din filme si piese de teatru de comedie, precum si pentru lungul sau parteneriat cu Stela Popescu.

Cine a fost Alexandru Arsinel
Alexandru Ion Arsinel s-a nascut pe 4 iunie 1939 in localitatea Dolhasca din Suceava. A studiat la Facultatea de Teatru din Bucuresti, iar in 1960 a fost ales sa prezinte un spectacol televizat la TVR. Acesta a fost primul sau contact cu ceea ce urma sa fie marea sa dragoste: televiziunea.

Dupa absolvire, in 1962, a plecat la teatrul Maghiar din Targu Mures, iar doi ani mai tarziu a dat probe la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti. De atunci si pana la decesul sau, Arsinel a ramas in acelasi teatru, iar din 1998 a devenit directorul institutiei.

De-a lungul carierei sale, a jucat in spectacole de televiziune, filme, piese de teatru si teatru radiofonic. De asemenea, a facut parte din unul dintre cele mai celebre cupluri de pe ecrane, alaturi de Stela Popescu.

Filme celebre cu Alexandru Arsinel
Un actor de comedie cu un talent urias, Arsinel a fost distribuit in unele dintre cele mai memorabile comedii romanesti, dar si drame si filme istorice. Astfel, a avut roluri in „Vacanta la mare” – 1962, „Cerul incepe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), „Ana si hotul” – 1981, „Ca-n filme” – 1983, Vara sentimentala (1986), Colierul de turcoaze (1986), „In fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987, „Miss Litoral” – 1990, „Baiatul cu o singura bretea” -1991, „A doua cadere a Constantinopolului” – 1994,” Paradisul in direct” – 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001,” Razboiul sexelor” – 2007 – 2008 sau” Toata lumea din familia noastra” – 2012.

Datorita vocii sale inconfundabile, a fost ales sa faca dublaje in filme de animatie, fiind vocea Ursului Baloo in filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) si „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) si a Serifului in filmele „Masini” („Cars”) si „Masini 2” („Cars 2”). A fost Micul John in „Robin Hood” si maestrul Auguste Gusteau in filmul „Ratatouille”.

Cantaretul Alexandru Arsinel
Pe langa rolurile din filme, piese de teatru si parteneriatul cu Stela Popescu, Arsinel era un cantaret innascut, care nu se ferea niciodata sa isi etaleze talentul muzical. A jucat in musicaluri si a lansat mai multe albume audio: Evergreen, Cantece de Craciun, Ce faci asta seara tu?, Ole, Parfum de romanta’ sau „La multi ani viata!”.

Ii placea si sa cante coveruri, preferatele sale fiind din melodii din repertoriile lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cantaret).

Viata personala
Alexandru Arsinel s-a insurat cu Marilena in 1968 si si-a petrecut viata alaturi de ea. Impreuna au doi baieti, Bogdan si Cristian.

Actorul povestea ca idila sa de dragoste a inceput intamplator, atunci cand a vazut-o pe Marilena pe strada. La inceput, tanara era reticenta in ceea ce priveste curtea pe care i-o facea tanarul actor, dar pana la urma a reusit sa o convinga de intentiile sale si in 1968 s-au casatorit.

Problemele medicale ale lui Alexandru Arsinel
In ultimii ani de viata, Alexandru Arsinel s-a confruntat cu mai multe probleme medicale. Bolnav de diabet zaharat si tensiune arteriala, actorul a avut si alte probleme grave de sanatate.

In anul 2013, a fost supus unui transplant renal la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj. El povestea atunci ca problemele sale renale au inceput din tinerete, iar in anii 2000 a ajuns in stadiul in care facea dialize. Apoi in 2013 a fost supus unei interventii de transplant, iar dupa aceea a spus ca simte ca a primit dreptul la o noua viata.

Interventia a fost una controversata, care s-a soldat si cu plangeri penale si anchete realizate de procurori. In spatiul public au aparut informatii potrivit carora, actorul s-a inscris pe lista de asteptare, in Registrul National de Transplant, in aceeasi zi in care a fost supus interventiei chirurgicale. Acest lucru s-a intamplat in contextul in care existau, atunci, peste 1.700 de pacienti care asteptau sa primeasca un rinichi.

Au aparut apoi probleme cardiace. In 2021, a fost pozitiv cu COVID-19, iar apoi starea sa s-a deteriorat si a fost obligat sa fie supus la doua interventii chirurgicale pe cord deschis.

Anul acesta, insa, starea s-a de sanatate s-a deteriorat si a fost internat de mai multe ori in spital cu diferite complicatii.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro