Un eurodeputat german critica Romania: „Cum n-a fost nimeni atent cand a aderat aceasta tara la UE?”

Guvernele Uniunii Europene vor vota in decembrie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat ca statele membre „se angajeaza sa pregateasca terenul pentru o discutie concreta privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria si Romania”.

In schimb, europarlamentarul german Guido Reil, din partidul „Alternative fur Deutschland”, a catalogat Romania drept „Vestul Salbatic” in mijlocul Europei, facand referire la nivelurile de coruptie si crima organizata in cele doua tari, relateaza Euractiv, conform News.ro.

Guido Reil (AfD, Grupul Identitate si Democratie – ID) spune ca a fost de multe ori in Romania in ultimii ani, acolo e Wild West-ul Europei, in Ucraina e mai multa ordine, o infrastructura mai buna.

„Cum n-a fost nimeni atent cand a aderat aceasta tara la UE?”, a spus el.

Eurodeputatul de extrema dreapta spune ca nu e nevoie de Bulgaria si de Romania in Schengen sau in Uniunea Europeana, acuzand coruptia.

In 2011, subiectul a fost votat de ministrii nationali, dar aderarea a fost blocata de guvernele Olandei si Finlandei, iar aderarea la Spatiul Schengen necesita unanimitate.

„Presedintia ceha se angajeaza sa faca progrese pentru a permite Bulgariei si Romaniei sa faca parte pe deplin din Spatiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, in timpul unei dezbateri pe acest subiect in Parlamentul European.

„In acest sens, ne angajam cu statele membre sa pregatim terenul pentru o discutie concreta privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria si Romania. In efortul nostru de a asigura unanimitatea necesara in Consiliu, presedintia a facilitat vizitele expertilor in Bulgaria si Romania saptamana viitoare, asa cum au fost stabilite de Comisie”, a mai spus Bek.

O majoritate clara a deputatilor europeni sprijina ridicarea controlului la frontiera pentru cele doua tari si va vota o rezolutie pe aceasta tema in sesiunea plenara din perioada 17-20 octombrie.

„Avem doua state membre UE care indeplinesc toate conditiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregatiti pentru Schengen, dar inca asteapta unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost inregistrat niciun progres. Acest lucru este pur si simplu inacceptabil”, a declarat presedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

„Nu exista clasa intai si a doua sau nu exista motive obiective pentru a refuza Bulgariei si Romaniei acest succes. Au facut toti pasii necesari si permiteti-ma sa-i asigur pe prietenii nostri din Sofia si Bucuresti: aveti sprijinul nostru, locul vostru este in Schengen”, a adaugat el.

In mod similar, presedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris „blocada in Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie sa se aplice tuturor. Nu poti cere solidaritate din partea Bulgariei si Romaniei cand Uniunea Europeana nu isi respecta propriile angajamente. Este cea mai buna reteta pentru a alimenta nemultumirea fata de Europa si sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adaugat ea.

Stanga sustine decizia, dar considera ca exista un model de schimb intre libertatea de miscare si violenta impotriva migrantilor si refugiatilor la granite.

„Cred cu tarie in libera circulatie a tuturor, dar mi se pare foarte greu sa separ extinderea Schengen de violenta care are loc la marginile Europei”, a declarat Clare Daly.

„UE pare sa fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul ingrozitor cu libera circulatie”, a mai spus ea, mentionand Bulgaria si Romania.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro