Ultima ora: fostul selectioner e liber sub control judiciar. Imagini de marti de la sediul DNA

Fostul selectioner Victor Piturca a fost retinut, luni, de procurorii DNA, fiind acuzat intr-un dosar care vizeaza achizitii realizate in timpul pandemiei.

UPDATE:13:45 Eliberat marti dimineata, fostul selectioner a revenit la sediul DNA, marti in jurul orei 13:30, pentru a fi din nou audiat.

Fostul selectioner Victor Piturca, a revenit marti dupa-amiaza la sediul DNA, la cateva ore dupa ce a fost pus in libertate sub control judiciar, in dosarul care vizeaza achizitii realizate in timpul pandemiei, Directorul ROMARM Gabriel Tutu a parasit sediul DNA, unde se afla inca fiul lui Piturca, Alexandru. Obiectul dosarului il reprezinta contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a mastilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre masti neconforme pentru MApN.

UPDATE 31.01, ORA 10:00: Victor Piturca a parasit sediul DNA. Fostul selectioner a fost urcat in duba de politisti, incatusat. Din informatiile Sport.ro, fostul selectioner urmeaza sa fie eliberat dupa ce va fi adus la Arestul Central al Politiei Capitalei. La ora 14:00, Piturca va fi din nou prezent la DNA.

UPDATE 17:00 Directorul general al Companiei Nationale Romarm SA, Gabriel Tutu, a fost retinut, luni, de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si trafic de influenta in legatura cu achizitia de utilaje si masti de protectie in perioada pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii de la Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu ziua de luni, a lui Gabriel Tutu pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenta in forma continuata si fals intelectual.

De asemenea, s-a dispus urmarirea penala si retinerea unei persoane pentru comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, ca persoana vizata in dosar ar fi fostul selectioner al echipei nationale de fotbal Victor Piturca.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Tutu, in calitate de director general al Romarm, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de cealalta persoana cercetata in prezenta cauza, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie.

„Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului)”, arata anchetatorii.

Intr-un context asemanator, procurorii spun ca, in perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Tutu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) a unui prieten de-al sau fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

„In schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Tutu ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul MApN si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare, dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens. In contextul mentionat mai sus, suspectul Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, mentioneaza procurorii anticoruptie.

DNA informeaza ca in cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Firma care ar fi livrat mastile ii apartine fiului sau, Alex Piturca, potrivit G4Media, sustine ca Victor Piturca si-ar fi exercitat influenta pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel incheiat cu Ministerul Apararii, de 11 milioane de lei.

In cursul zilei de azi, procurorii DNA ar urma sa ceara unui complet de judecata sa dispuna o masura restrictiva de libertate in cazul lui, scrie Gandul.

De ce a fost retinut Victor Piturca
In aprilie 2020, firma Helios Dentserv si Ministerul Apararii Nationale au semnat un contract in valoare de 13.459.138 lei (aproximativ 2,72 milioane de euro), care presupunea livrarea catre MApN a 1.000.000 de masti chirurgicale FFP1, 300.000 de masti FFP2, 100.000 de masti FFP3, 10.000 de viziere si 50.000 de ochelari de protectie, noteaza Gsp.

In mai 2020, dupa ce s-a incheiat starea de urgenta, Helios Dentserv a incheiat un contract de cesiune de creanta cu PAV Green Energy SRL, firma lui Alexandru Piturca, fiul fostului selectioner.

Victor Piturca, de trei ori selectioner al nationalei Romaniei
In varsta de 66 de ani, Victor Piturca a fost selectioner al Romaniei in trei randuri: 1998/1999, 2004/2009 si 2011/2014. El a mai pregatit echipe precum Steaua, Universitatea Craiova sau Al Ittihad.

Piturca a fost component al echipei Steaua, care a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986 si Supercupa Europei, dar a jucat si finala Cupei Intercontinentale, scor 0-1 cu River Plate, la Tokyo.

sursa: sport.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro