Ce risti daca porti lentile de contact mai mult de 12 ore (P)

Lentilele de contact sunt din ce in ce mai utilizate, fie ca sunt lentile de contact cu dioptrii sau lentile colorate iar cererea pentru ele este mai mare ca niciodata, deoarece sunt mult mai practice si mai usor de purtat indiferent de situatie. Ceea ce trebuie sa stie toti cei ce poarta lentile de contact, este faptul ca daca sunt purtate prea mult timp, acestea pot provoca afectiuni extrem de grave, de care toti cei ce le poarta ar trebui sa se teama si de asemenea sa fie foarte responsabili.

In momentul in care lentilele sunt scoase din ambalajul lor, acestea incep usor usor sa se degenereze, chiar daca sunt pastrate in solutii speciale. Cu fiecare zi in plus dupa ce acestea expira, riscul de a se forma depozite cauzatoare de infectii si complicatii creste din ce in ce mai mult.

Timpul de purtare al lentilelor pe durata unei zile este de maxim 12 ore. Materialul din care lentilele sunt fabricate in prezent, se numeste hidrogel si se usuca extrem de repede in momentul in care ochii sunt inchisi, de aceea nu este deloc recomandat sa adormiti cu lentilele aplicate, sau sa prelungiti purtarea acestora deoarece va expuneti la diverse boli ce ar putea aparea: cheratita, ulcer cornean, conjunctivita etc. De aceea, durata recomandata de oftalmologi pentru purtarea lentilelor pe un ciclu de 24  de ore este de maxim 12 ore. Este de respectat acest interval de timp daca nu doriti sa va deteriorati in timp vederea, ba chiar in unele cazuri sa apara complicatii ce ar putea duce la pierderea acesteia. In momentul in care depasiti cele 12 ore de purtare a lentilelor, ochii se vor usca si vor aparea vase de sange anormale pe cornee. 

De asemenea si suportul lentilelor se degenereaza cu timpul, asa ca cititi cu atentie prospectul produselor utilizare pentru a afla cat de des ar trebui clatit si curatat suportul lentilelor dumneavoastra. Bacteriile si microorganismele ce apar pe parcurs, produc biofilmul, o bacterie ce se dezvolta in interiorul suportului si este ca un sistem ce atrage si alte bacterii si substante daunatoare. Grija la igiena completa a fiecarui obiect cu care au contact lentilele tale.


In urma mai multor cazuri aparute, medicii oftalmolgi au ridicat un sistem de alarma pentru purtatorii lentilelor de contact din hidrogel, cu mentiunea ca daca sunt purtate mai mult de 12 ore intr-o zi, vor putea duce pana la cazul extrem de pierderea al vederii. Au explicat procesul prin faptul ca la inceput, va aparea efectul de uscare a ochiului, din cauza ca fiind aplicata lentila, corneea nu are oxigen suficient si incearca sa salveze situatia prin ingrosare. Daca purtatorul lentilelor de contact nu apeleaza la un specialist in cazul unor situatii de acest tip, pe suprafata corneei vor aparea si vase de sange asemanatoare unei panze de paianjen, care uspr usor vor forma o retea ce va duce la scaderea vederii treptat.

Pentru a evita aceste probleme de vedere si pentru ca purtarea lentilelor de contact sa nu mai constituie o problema, este foarte important sa consultam medicii oftalmologi indiferent de situatie si sa respectam informatiile din prospectul produsului. Uneori, sanatatea ochilor nostrii tine si de alegerile noastre.

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro