Cum alegem ochelarii potriviti pentru condus? (P)

Indiferent de anotimp, fie ca e iarna sau vara, in timpul condusului, ca soferi este extrem de important sa nu fim distrasi sau incurcati de reflexiile luminii si nici de razele puternice de soare, deoarece ne pot distrage atentia si ne pot cauza incidente neplacute in trafic.

Pentru aceia dintre voi care conduc, este extrem de important sa purtati ochelari de soare cu caracteristici speciale, care sa aiba ca scop protectia voastra, a vederii si sa impiedice neplacerile ce pot aparea pe parcursul drumului.

De ce e necesar sa purtam ochelari de soare in timp ce conducem? Pentru ca acesti au rolul de a impiedica luminozitatea puternica si reflexiile, iar cantitatea de lumina din exterior nu va putea fi redusa doar de retina noastra deoarece nu are capacitatea de a se inchide suficient si nu va face fata.

Ca sofer, este important sa iti alegi o pereche de ochelari de soare potriviti pentru aceasta activitate, iar asta inseamna sa iei in considerare mai multi factori.

Unul dintre cele mai importante criterii referitoare la ochelarii de soare potriviti pentru condus, il constituie alegerea corecta a lentilelor. Cele mai recomandate sunt cele cu protectie UV-A dar si UV-B cu un procent de 99-100%. Lentilele polarizate sunt mult mai eficiente pentru ca pot reduce stralucirea de pe suprafetele reflectorizante. Un ultimul criteriu de alegere al lentilelor ar fi ca acestea sa aiba densitatea buna, iar criteriul de masurare este de la 0(foarte transparenta) la 4(foarte antunecata), determinand astfel cantitatea de lumina care ajunge la ochi.

Culoarea lentilelor este de asemenea importanta la condus, mai ales ca s-a dovedit ca atunci cand purtam ochelari cu lentile roz, albastre sau verzi, culoarea rosie tinde sa fie distorsionata. Deci sunt de e evitat culorile mentionate mai sus, de preferat ca lentila aleasa sa aiba culoarile gri sau maro, fiind culori neutre nu vor avea capacitatea de a altera ceea ce vedem.

O alta intrebare destul de des intalnita in randul purtatorilor de ochelari este: Lentile heliomate sau graduale? Raspunsul specialistilor este ca din acest punct de vedere, cele graduale sunt mai potrivite si mult mai eficiente deoarece nu modifica nuantele, pe cand cele heliomate nu sunt practice din cauza ca parbrizul impiedica aproape 40% din razele UV, incetinind astfel efectul lentilelor.

De asemenea rama ochelarilor conteaza, mai ales pentru soferi in cazul vederii periferice, de aceea ochelarii de soare cu rame supradimensionate nu sunt deloc potriviti. Recomandati sunt cei cu lentile usor curbate, sau cei aviator pentru ca ofera posibilitatea de a practica condusul in conditii de siguranta si fara impedimente.

Daca esti un sofer responsabil trebuie sa tii cont de aceste aspecte, pentru siguranta ta si a celor din jurul tau.

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro