Ce ne recomanda medicii oftalmologi in alegerea ochelarilor de soare (P)

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu in trend ci unul de o utilitate extrema in vederea protectiei contra razelor ultraviolete nocive, dar si contra vantului si a particulelor de praf ce pot intra in ochi si pot produce chiar microtraumatisme ale ochilor.

Oftalmologii recomanda ochelarii de soare pentru protectia dumneavoastra si a ochilor, se recomanda ca acestia sa fie de calitate si nu contrafacuti, deoarece o pereche de ochelari de soare de slaba calitate reprezinta un pericol mai mare decat atunci cand nu purtati deloc ochelari.

Ochelarii de proasta calitate si de ce nu sunt recomandati

Decat sa purtati o pereche de ochelari de soare de proasta calitate dar care arata foarte bine, mai bine nu mai purtati deloc. In momentul in car elumina este foarte puternica, pupila se contracta, astfel incat sa blocheze mare cantitate din lumina ce intra in ochi. Daca intensitatea luminii scade, atunci pupila se va dilata si va lasa mai mult spatiu de patrundere a luminii. Ochelarii contrafacuti nu va protejeaza de razele UV, acestia blocheaza lumina, ceea ce va creeaza falsa impresie ca isi fac treaba, dar nu blocheaza razele ultraviolete nocive. Pupila nu va mai stii sa se contracte, deoarece nu mai recunoaste puterea luminii si in acest mod, tot ce este nociv are cale directa catre ochiul dumneavoastra.

Ce recomandari au oftalmologii atunci cand vine vorba de ochelari de soare?

Acestia informeaza publicul care este atras de ochelarii de soare, ca trebuie sa tina cont de aspecte importante cand vine vorba de alegerea acestora: filtrele de protectie UV, lentile, rezistenta.

Este important ca ochelarii pe care urmeaza sa ii achizitionati sa aiba vizibil marcajul CE, care indica garantia producerii conform cu normele Europene. De asemenea, in functie de factorul de protectie, ochelarii de soare sunt eficienti in mai multe cazuri:
daca categoria filtrului solar este 0, atunci pot fi purtati in momente in care cerul este acoperit de nori, iar soarele lipseste
daca este 1, se pot purta cand soarele nu este asa puternic, ba chiar sunt si nori pe cefr
2 este pentru o vreme cu soare moderat
categoria 3 este deja recomandata pentru soare puternic si pentru plaja
iar categoria 4 are rolul de a proteja cand soarele este puternic, dar nu sunt recomandati la condus.

De altfel, medicii specialisti, considera ca si tipul filtrului solar al lentilelor este de luat in seama, ala ca aveti mai jos explicatia pentru fiecare posibilitate:
lentilele fotocromatice – au rol de a se inchide atunci cand este soare si de a se deschide in momentul in care e umbra, deci se adapteaza in functie de starea vremii.
lentilele polarizante – vor elimina reflexii si mari contrastul oferind o vizibilitate sporita
lentilele in degrade – sunt cele mai bune pentru conducerea autovehiculelor.

De asemnea, este bine sa va uitati la clasa optica a ochelarilor si la instructiunile de intretinere a acestora. Daca veti lua in calcul posibilitatile expuse mai sus, cu siguranta veti reusi sa va protejati ochii de razele nocive si de arsuri, sau alte afectiuni ce ar putea sa apara pe parcurs.

Comenteaza articolul

comments

Despre Micula Alexandra Aida

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro