Klaus Iohannis: Ne asteptam ca Rusia sa fie declarata amenintare semnificativa pentru NATO

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, se afla astazi in Spania, la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai NATO de la Madrid.

Inaintea participarii la summit, seful statului a facut declaratii de presa!

El a declarat ca Romania are asteptari ?foarte concrete?? de la acest summit NATO. Este vorba, in primul rand, de consolidarea flancului estic, unde suntem si noi situati.

”Acest summit vine sa aduca un nou concept strategic, adica vom decide impreuna, astazi si maine, cum va aborda NATO problemele de securitate in urmatorul deceniu, cum vom aborda razboiul din Ucraina, cum vom aborda flancul estic si asa mai departe. Eu, echipa mea, Romania, are asteptari foarte concrete de la acest summit. Ne asteptam, bunaoara, sa se decida o intarire, o consolidare semnificativa a flancului estic, flancul estic, unde suntem noi situati, asta insemnand ca ne asteptam la o crestere semnificativa a numarului militarilor aliati care vor fi stationati pe flancul estic si, implicit, sigur, si la noi in Romania.” – a spus presedintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat ca se asteapta ca, la acest summit, Marea Neagra sa fie declarata ”zona de interes strategic”, iar Rusia sa fie declarata ”amenintarea semnificativa pentru NATO”.

”Ne asteptam ca zona Marii Negre, unde ne gasim si unde se desfasoara razboiul, sa fie declarata zona de interes strategic pentru NATO. Ne asteptam ca cea mai importanta zona de pericol sa fie declarata Rusia. Deci Rusia sa fie declarata amenintarea semnificativa pentru NATO. Fiindca asta este.

loading...
Ne asteptam destul de concret, ca sa dau si exemple de acest fel, ca grupurile de lupta care au fost propuse si sunt in constituire pe flancul estic sa devina mai mari, sa devina brigazi. Este evident ca sunt si alte teme care vor fi dezbatute la acest summit. Bunaoara, asa-numita politica a usilor deschise, pe care o sprijinim din capul locului, va avea un aspect foarte concret. Suedia si Finlanda au solicitat sa fie primite in NATO si probabil ati aflat. Daca nu, pot sa va spun ca discutiile de aseara au mers in directia sa fie acceptate. Au fost cateva discutii cu unii aliati care au mai avut nelamuriri si se pare ca toate acestea au fost clarificate.

Deci, asteptari mari din partea noastra, asteptari mari din partea aliatilor si asteptarea, generale, este ca NATO sa dovedeasca ca este unita si puternic si cred ca la acest summit vom demonstra acest lucru.”, a spus seful statului, inaintea participarii la Summitul NATO.

Presedintele Romaniei a mai declarat ca se asteapta ca, dupa ce NATO va lua decizia consolidarii flancului estic, ca in Romania sa ajunga si mai multi soldati ai Aliantei Nord Atlantice.

”Noi avem un numar important de militari aliati deja, acum in Romania, si ne asteptam in lunile urmatoare sa creasca acest numar pentru a ajunge la capacitatea operationala pentru grupul de lupta, de exemplu, care va fi condus de Franta. In continuare, sigur, daca se hotaraste si se pare ca asa va fi, daca se hotaraste ca ele vor fi completate sau marite sau imbunatatite la nivel de brigada, cu siguranta vom avea mult mai multi militari, insa aceste lucruri nu se vor intampla de pe o saptamana pe alta, aceste miscari dureaza luni, cateodata chiar ani de zile, insa pentru noi nu este important sa avem maine inca 1000 de soldati aliati, pentru noi este important sa avem decizia sa ne pregatim temeinic si sa avem trupe care colaboreaza foarte bine impreuna. Si aceste lucruri pana acum am reusit sa le facem. Sunt convins ca si in continuare aceste miscari vor fi de succes si pentru Romania, si pentru aliati si, in final, pentru NATO si consolidarea flancului estic.” – a spus seful statului.

Bineinteles, odata cu cresterea numarului de soldati NATO in Romania, in tara noastra vor ajunge si mai multe echipamente militare NATO.

”Nu vom avea doar forte prealocate, adica militari care vor sti ca in caz de ceva sa vina in Romania, vom avea si echipamente prepozitionate. Asta insemnand ca anumite echipamente care au o mobilitate redusa vor fi pozitionate destul de aproape, ca atunci cand este nevoie de o prezenta imediata a trupelor, sa existe simultan si o miscare de trupe si o miscare de echipament. Aceste lucruri trebuie foarte, foarte bine pregatite.

Mobilitatea militara este o tema foarte importanta, pe care si eu am abordat-o de multe ori. Tine, sigur, de organizarea militarilor, dar tine si de infrastructura critica, de autostrazi, de cai ferate si asa mai departe, iar toate acestea vor trebui sa primeasca un accent special in vederea consolidarii flancului estic.” – a mai decarat Klaus Iohannis.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

– Acest summit a fost calificat de unii drept istoric si cred ca au dreptate.

  • Atmosfera dupa parerea mea este una pozitiva, una buna, cu toate ca situatia privind securitatea nu este una buna. Acest summit vine sa aduca un nou concept strategic. Vom decide cum va adopta NATO problemele de securitate in urmatorul deceniu, cum vom aborda flancul estic si asa mai departe.

  • Eu, echipa mea, Romania, avem asteptari concrete. Ne asteptam la o crestere semnificativa a numarului militarilor stationati pe flancul estic si, sigur, si la noi in Romania.

  • Ne asteptam ca cea mai importanta zona de pericol sa fie declarata Rusia. Deci, Rusia sa fie declarata amenintarea semnificativa pentru NATO, pentru ca asta este. Ne asteptam destul de concret ca grupurile de lupta care au fost propuse si sunt in constituite pe flancul estic sa devina mai mari, sa devina brigazi.

  • Asa numita politica a usilor deschise va avea un aspect foarte concret. Suedia si Norvegia au solicitat sa fie primite in NATO.

  • Asteptari mari din partea noastra, asteptari mari din partea aliatilor.

  • Noi avem un numar important de aliati militari in Romania si ne asteptam ca in lunile urmatoare sa creasca, sa ajunga la capcitatea operationala de lupta. Daca se hotaraste si cred ca asa va fi, cu siguranta vom avea mult mai multi militari. Insa acest lucru nu se va intampla de pe o zi pe alta, poate dura luni sau chiar ani.

  • Nu vom avea doar forte prealocate, vom avea si echipamente pre-pozitionate. Anumite echipamente vor fi pozitionate destul de aproape, ca atunci cand este nevoie de o prezenta a trupelor sa fie si una de echipament.

    loading...
  • Toate acestea vor trebui sa primeasca un accent special in vederea consolidarii flancului estic.

  • Discutiile politice au avut loc, toata lumea a fost de acord ca este nevoie de bani mai multi pentru securitate si armata. 2,5 % din PIB se va intampla incepand cu anul urmator, 2023.

  • Criza energetica nu a fost urmare a razboiului pe care Rusia l-a declansat impotriva Ucrainei, ci s-a declansat ca urmare a pregatirii acestui atac. Sa fim constienti ca aceasta dependenta masiva de petrolul si gazul rusesc trebuie sa se schimbe. Ori aceste conducte nu pot fi inlocuite foarte repede. Asa cum arata lucrurile acum, preturile vor creste in continuare. Ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste materii prime sa devina mai scumpe, pana cand gasim rute alternative.

  • Marea Neagra este extrem de importanta pentru Romania si cred ca pot sa spun ca a fost meritul nostru ca la summit-ul din Varsovia din 2016 s-a decis elaborarea unei strategii. Acum, daca vedem ce se intampla, Rusia a pornit razboiul impotriva Ucrainei de pe mare, Marea Neagra. E clar ca trebuie o abordare mult mai larga, mai aprofundata, iar noi am insistat ca Marea Neagra sa fie declarata zona de interes strategic pentru NATO.

  • Din partea mea exista sustinere pentru cota unica, exista sustinere pentru Guvern care sa calculeze cat se intinde cu subventiile. Nu am niciun sprijin pentru iesiri populiste si afirmatii de televizor. In ce priveste discutia care acum nu cred ca mai este oportuna pentru tot felul de plafonari, legea spune ca trebuie lamurite pana la 1 iulie anul urmator.

  • Aceste planuri militare prevad cum se misca trupele in cazul in care va fi nevoie. Pot sa va spun ca aceste planuri au aparut in buna masura insistentelor noastre. Acum, lucrurile avanseaza foarte bine. In cazul unui atac rusesc, este nevoie ca toate fortele sa fie corelate. Da, noi ne dorim o prezenta permanenta a trupelor aliate.

Programul Summitului este unul consistent, incluzand trei reuniuni la cel mai inalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic si activitati cu o incarcatura simbolica si practica, precum semnarea Scrisorii de angajament pentru Fondul de Inovare al NATO.

Programul presedintelui Romaniei la summit-ul NATO de la Madrid

Potrivit Administratiei Prezidentiale, miercuri, seful statului va lua parte la o prima reuniune formala a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul sefilor de stat si de guvern, avand ca teme de discutie razboiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecintele acestuia si continuarea asistentei acordate Ucrainei, in deschiderea careia va interveni si presedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinta.

In cadrul reuniunii vor fi abordate Noul Concept Strategic si noile masuri privind descurajarea si apararea.

“Astfel, in continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturata o postura a NATO revizuita, inclusiv pe Flancul Estic in integralitatea sa, pentru a face fata provocarilor de securitate fara precedent cu care se confrunta NATO si statele Aliate”, precizeaza sursa citata.

Tot miercuri, presedintele Klaus Iohannis va participa la o a doua reuniune formala a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul sefilor de stat si de guvern, cu participarea sefilor de stat si de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelanda, Suedia, Georgia si a presedintilor Consiliului European si Comisiei Europene.

Liderii din statele membre NATO vor discuta, astfel, impreuna cu partenerii cu aceeasi viziune, provocarile si amenintarile globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, precum si articularea unei pozitii comune fata de acestea, cu accent pe obiectivul prezervarii si consolidarii ordinii internationale bazate pe reguli, potrivit Agerpres.

Joi, presedintele Romaniei va lua parte la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul sefilor de stat si de guvern dedicata provocarilor si amenintarilor din Vecinatatea Sudica, urmand a fi abordate progresele in lupta contra terorismului, modalitatile de asigurare a securitatii alimentare si raspunsul la alte provocari provenite din Vecinatatea Sudica a Aliantei, precum si posibilitatile de sprijin aliat pentru capacitatile de aparare ale partenerilor din Sud.

In cadrul Summitului, presedintele Klaus Iohannis va saluta reflectarea, in Noul Concept Strategic, in mod realist, a situatiei actuale de securitate, plecand de la recunoasterea Rusiei ca amenintare principala la adresa NATO, precum si mentionarea, pentru prima data, a importantei strategice a regiunii Marii Negre pentru securitatea euroatlantica.

Presedintele Romaniei va sublinia, in cadrul discutiilor, importanta fundamentala a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare si aparare pe Flancul Estic, in masura sa raspunda situatiei de securitate regionale actuale.

Totodata, seful statului va accentua contributia semnificativa a tarii noastre la sprijinirea Ucrainei, pe plan umanitar si in diminuarea riscurilor legate de securitatea alimentara, precum si sustinerea acordata de Romania partenerilor celor mai vulnerabili, mai ales cei din Vecinatatea Estica, in special Republica Moldova si Georgia. De asemenea, va evidentia necesitatea de consolidare a parteneriatelor, inclusiv cu partenerii globali cu aceeasi viziune.

Presedintele Klaus Iohannis va reitera, si in acest context, sprijinul ferm al Romaniei pentru politica NATO a “Usilor Deschise”, inclusiv pentru aderarea Finlandei si Suediei la Alianta Nord-Atlantica.

In interventiile sale, presedintele Romaniei va evidentia si importanta consolidarii rezilientei si a raspunsului la amenintarile cibernetice si hibride, precum si a inovarii in domeniului tehnologiilor, pentru adaptarea Aliantei la provocarile viitorului.

Summitul Aliantei Nord-Atlantice este a treia reuniune de varf a Organizatiei din acest an, dar prima cu caracter regulat, primele doua, din 25 februarie si 24 martie, cu caracter extraordinar, fiind convocate in contextul invaziei militare a Ucrainei de catre Rusia.

In cadrul Summitului se vor adopta documente de referinta, precum Noul Concept Strategic – document programatic care va stabili prioritatile NATO pentru cel putin urmatoarea decada si care va adopta si adapta instrumentele necesare pentru implementarea acestora, Declaratia politica a Summitului, dar si alte decizii privind consolidarea si eficientizarea posturii de descurajare si aparare, intensificarea parteneriatelor NATO, cu accent pe sprijinul pentru partenerii vulnerabili, inclusiv din Vecinatatea Estica. Totodata, Summitul va fi un punct de reper in implementarea viitoare a unor actiuni care vor consolida capacitatea de raspuns a Aliantei fata de provocarile tehnologiilor emergente si disruptive dezvoltate de actori statali si non-statali.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro