In timp ce Europa renunta la gazul rusesc, Ungaria negociaza cu Moscova achizitia de cantitati suplimentare

Ungaria vrea sa achizitioneze 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale in plus fata de contractele existente, iar o parte din acestea vor veni din Rusia, a anuntat ministrul maghiar de Externe.

Pentru a consolida securitatea energetica a tarii, Guvernul Ungariei poarta negocieri pentru achizitionarea a 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale in plus fata de cantitatile care se regasesc deja in contractele incheiate pe termen lung, a anuntat ministrul maghiar de Externe si al Comertului Exterior, Peter Szijjarto, potrivit Hirado.

Negocierile in acest sens sunt in curs de desfasurare, atat in directia est, cat si in directia vest si se spera ca in a doua jumatate a saptamanii in curs vor putea fi oferite mai multe informatii cu privire la rezultatele acestora, a mai spus ministrul.

Chiar daca oficialul maghiar nu a rostit numele Rusiei, negocierile din ”directia est” se refera, cel mai probabil, la Gazprom, cu care Ungaria a semnat anul trecut un contract pe termen lung, prin care va primi cate 4,5 miliarde de metri cubi de gaze in urmatorii 15 ani.

Negocierile Ungariei cu Gazprom vin in conditiile in care aproape toata Europa a renuntat la gazele rusesti si traverseaza o criza energetica fara precedent.

Ministrul maghiar a amintit, de altfel, ca anul trecut si acum doi ani, jucatorii de pe piata au incercat sa il descurajeze cu privire la incheierea unui contract pe termen lung cu Rusia, considerand ca aprovizionarea cu gaze poate fi asigurata si fara acest lucru.

Cu toate acestea, el a insistat intotdeauna ca securitatea energetica a tarii reprezinta o problema strategica, de siguranta nationala, motiv pentru care au fost semnate contracte pe termen lung, atat cu Gazprom, cat si cu Shell, a explicat Szijjarto.

“Daca nu am fi incheiat aceste contracte, Ungaria ar avea acum mari probleme, pentru ca piata europeana a gazelor naturale se confrunta cu o serie de lipsuri “, a afirmat ministrul, adaugand ca datorita contractelor pe termen lung, aprovizionarea cu energie are o baza sigura.

Peter Szijjarto a explicat ca din cauza razboiului trebuie sa ne pregatim si pentru intreruperi si probleme in aprovizionarea Europei de Vest, adica “trebuie sa stocam o cantitate de gaze naturale cat mai mare posibila”.

Din acest motiv s-a decis ca Ungaria sa achizitioneze gaze naturale si peste cantitatea stabilita in contractele pe termen lung, a mai spus oficialul maghiar, potrivit caruia Gazprom a livrat la termen pana acum.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro