Ministrul Sanatatii, vesti proaste pentru vacantele romanilor

Ministrul Sanatatii spune ca trebuie sa fim pregatiti pentru orice in conditiile in care numarul cazurilor de Covid 19 creste, iar tot mai multi politicieni cer revenirea la starea de urgenta.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, miercuri, la Constanta, ca, in primele doua-trei zile, au fost circa 550 de pacienti cu coronavirus care au solicitat externarea, dar in ultimele zile numarul acestora a scazut. ”In contextul in care nu exista o legislatie, asteptam de o saptamana jumatate sa ne dea acele parghii, acel confort medical in care sa putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantina, persoane infectate sau persoane sanatoase care vin sau au fost in contact cu persoane infectate, pana atunci noi trebuie sa gestionam medical acest moment”, a spus el.

„Turistii care vin la mare sa se distreze, dar sa respecte recomandarile pentru a evita raspandirea COVID-19”, a declarat mniercuri Nelu Tataru. Ministrul Sanatatii considera ca Romania se confrunta cu un nou val de infectari cu coronavirus, insa situatia pacietilor in stare grava, internati in spitale, la terapie intensiva, poate fi gestionata in continuare. El a declarat ca, in acest moment, nu se ia in calcul varianta carantinarii unei localitati din Romania.

„Pe mine ma intereseaza sa gestionez medical, de asta am venit la Spitalul Judetean. In contextul in care nu avem o legislatie, asteptam de o saptamana jumatate sa ne dea acele parghii, acel confort medical in care sa putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantina, persoane infectate sau persoane sanatoase care vin sau au fost in contact cu persoane infectate, pana atunci noi trebuie sa gestionam medical acest moment. Suntem obligati prin statutul nostru, prin asigurarea sanatatii pacientilor, sa fim pregatiti”, a declarat Nelu Tataru, jurnalistilor aflati la Spitalul Judetean Constanta.

loading...
El a spus ca numarul celor care solicita externarea a scazut in ultimele zile. „La nivelul tarii am avut in primele doua, trei zile cam 550 de pacienti care au solicitat externarea in primele trei zile, in ultimele zile avem o scadere a acestui numar, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapida decat cele zece zile”, a afirmat minsitrul Sanatatii.

El a precizat ca spitalul este pregatit, dar nu trebuie „sa ne lasam doar in baza spitalului”. „Trebuie sa respectam si acele principii de distantare fizica, reguli de igiena. Spitalul este pregatit, dar odata cu cresterea numarului de cazuri si a adresabilitatii in urgenta foarte mare de la o zi la alta, atunci o sa avem o suprasolicitare si a compartimentului de Terapie Intensiva, care este cel mai important….”, a continuat el.

Raspunzand unei intrebari, Tataru a spus ca exista posibilitatea ca aglomerarile de pe litoral sa devina focare de coronavirus. „Exista posibilitatea sa devina focare. In acest moment sunt cetateni care se reintorc in acele teritorii, nu trebuie sa gestionam neaparat Constanta, ci tot ce se intampla in acest sezon estival”, a explicat el.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca, si in absenta cadrului legislativ, turistii trebuie sa respecte regulile. „Turistii trebuit sa stie ca chiar daca nu mai exista cadrul legislativ pentru o perioada, noi speram ca la jumatatea saptamanii viitoare sa avem acest cadru legislativ, trebuie sa respecte aceleasi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicita externarea sa mearga in izolare voluntara la domiciliu macar 14 zile. Cei care se simt rau sa se prezinte la unitatile de primire urgente, sa evalueze starea lor de sanatate, un simptom respirator trebuie tratat si trebuie suspicionat ca o infectie cu Covid”, a spus el.

„Suntem pe a doua panta ascendenta, suntem pe a doua cocoasa. Acum trei saptamani, trei saptamani jumatate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitara de 1,4. Avem un numar crescut de cazuri, ramane sa le putem gestiona”, a declarat Nelu Tataru. „Noi analizam fiecare localitate, nu doar Bucurestiul, fiecare caz in parte, si in mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensiva, precum si cele care aglomereaza in acest moment unitatile de primiri urgente. Suntem in momentul in care anchetele epidemiologice isi fac treaba, evaluam fiecare focar constituit, in acest moment nu avem focare care sa necesite izolare sau un alt grad al starii de alerta”, a precizat Nelu Tataru.

Nelu Tataru a vorbit, luni seara, la Digi 24, despre legea privind carantina, adoptata de Guvern.

„In acest proect legislativ am pus in concordanta legea cu cerintele CCR. Este o boala transmisibila, am explicat foarte clar ce inseamna termenii. Dupa cum vedeti, la noi este o problema, la celelalte tari exista carantina. Am explicat ce inseamna carantina, izolare, ce inseamna epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce inseamna carantinarea unei anumite zone, ce inseamna efectiv tot ce ar trebui sa existe intr-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criza pandemica”, a afirmat Nelu Tataru.

„Eu sper intr-un regism de urgenta sa avem legea intr-o saptamana”, a continuat ministrul, care a adaugat ca „daca nu avem nicio parghie, transmiterea comunitara se va accentua”.

Ministrul Sanatatii afirma ca avem o crestere, dar momentan nu este exponentiala, situatia fiind evaluata zilnic.

„Noi ne aflam in momentul in care pacienti pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externati pe propria raspndere. Ei trebuie sa considere ca raspunderea este pentru intreaga populatie”, a adaugat ministrul Sanatatii.

Nelu Tataru a reiterat ideea aprobarii rapide a legii: „Noi speram ca acest proiect legislativ sa treaca de Parlament intr-o saptamana – o saptamana si jumatate si sa avem o lege care sa ne permita sa ne continuam activitatea si lupta cu pandemia”.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, ca proiectul de lege privind carantina aprobat in Guvern, care piate fi aplicat si in alte situatii de risc epidemiologic, are o definitie a carantinei asemanatoare cu regulamentul international sanitar, ca izolarea la domiciliu este solutia la care se va recurge doar cand capacitatea spitalelor e depasita.

Legea prevede si modalitatile de contestare a masurilor de izolare si carantina.

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat marti alte 397 de cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus, numarul total ajungand la 29.620. De asemenea, 31 de persoane au murit in ultimele 24 de ore, bilantul deceselor ridicandu-se la 1.799. Judetul cu cele mai multe cazuri de imbolnavire ramane Suceava – 4.098 de cazuri, urmata de Bucuresti – 3.464 de cazuri, Brasov – 1.743 de cazuri, Vrancea – 1.148 cazuri, Galati – 1.105, Botosani – 1.050 de cazuri, Iasi – 1.031 de cazuri, Arges – 1030.

sursa: romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro