O noua DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE din cauza Covid 19

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a stabilit, joi seara, care categorii de persoane vor fi exceptate de la masura carantinei aplicate celor care ajung in Romania din tari cu risc epidemiologic ridicat, precum si suspendarea zborurilor catre acestea. Un nou document sub forma unei declaratii pe propria raspundere va trebui completat de toate persoanle care se intorc in tara pe aeroportul Otopeni.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, luni seara, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), ca pentru cetatenii care vin din tari cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decat al tarii noastre se impun o serie de reguli. Astfel, cei care stau trei zile trebuie sa prezinte la intrarea in tara un test negativ efectuat in ultimele 48 de ore, iar cei care vor sa stea pe termen mai lung vor intra in carantina 14 zile.

Persoanele care vin in Romania trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere – iar acest lucru se poate face si online pentru cei care sosesc pe aeroporturi.

„Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat in sedinta de joi, 8 octombrie, Hotararea numarul 48 privind stabilirea exceptiilor de la masura carantinei ce se aplica persoanelor care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic precum si pentru suspendarea zborurilor catre acestea”, a transmis, joi seara, Grupul de Comunicare Strategica.

loading...
Hotararea stabileste, printre altele, suspendarea zborurilor spre si dinspre Romania, efectuate de operatorii economici din aviatie, dinspre si spre statele prevazute in lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, aprobata prin hotararea CNSU nr. 47 din 05.10.2020, cu exceptia celor spre si dinspre statele membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Emiratelor Arabe Unite si Qatar.

Un nou document sub forma unei declaratii pe propria raspundere va trebui completat de toate persoanle care se intorc in tara pe aeroportul Otopeni.

Toate persoanele care ajung pe teritoriul tarii noastre trebuie sa detina actul oficial, conform caruia accepta perioada de izolare, carantinare sau spitalizare, dupa caz.

Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declaratiei pe proprie raspundere solicitate de platforma, in vederea procesarii lor si stabilirii de catre directiile de sanatate publica a masurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor catre punctele DSP din aeroport se poate face oricand, recomandabil chiar odata cu planificarea calatoriei spre Romania.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat, luni seara, o decizie.

Documentul prevede:

Art. 1 (1) Se aproba lista tarilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, in vigoare incepand cu data de 07.10.2020, prevazuta in anexa.

(2) Se excepteaza de la masura prevazuta la alin. (1), persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat, daca raman pe teritoriul national pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore) si prezinta un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national.
BILANT CORONAVIRUS 8 OCTOMBRIE. RECORD ABSOLUT IN ROMANIA: 3130 de noi infectari
(3) Persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat prevazute la alin. (1) si intra in carantina pentru o perioada de 14 zile, pot iesi din carantina dupa a 10 zi, daca efectueaza un test pentru SARS-CoV-2 in a 8 a zi de carantina, iar rezultatul acestuia este negativ si nu prezinta simptomatologie specifica.

loading...
Art. 2 Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor/pelerinilor din alte localitati.
Prin folosirea aplicatiei se reduce timpul de asteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului si, astfel, se fluidizeaza traficul pasagerilor care sosesc din strainatate. Totodata, se reduce riscul de raspandire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii si verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum si protejarea cetatenilor si a personalului din aeroport.

Platforma https://chestionar.stsisp.ro a fost dezvoltata de specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale impreuna cu echipa de IT a organizatiei non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, companie aflata sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.

Mentionam faptul ca aplicatia este disponibila momentan doar la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si poate fi accesata de pe site-ul www.bucharestairports.ro.

                                                                                   * * *

Pasii care trebuie urmati pentru completarea electronica a declaratiei epidemiologice de intrare in tara sunt urmatorii:
1. Accesati adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folositi reteaua WiFi Otopeni Airport disponibila in Terminalul Sosiri;
2. Completati datele solicitate de aplicatie si validati, apoi trimiteti formularul;
3. Este important sa mentionati adresa de izolare sau sa marcati adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
4. Veti primi un cod QR pe telefonul inregistrat in aplicatie;
5. Tipariti declaratia sau scanati codul QR la ghiseul amplasat in acest scop pe fluxul sosiri si ridicati declaratia de acolo;
6. Prezentati-va la ghiseele DSP.

Raport coronavirus saptamana 28 septembrie – 4 octombrie: 174 de focare inregistrate, cu peste 70 mai multe decat in saptamana precedenta
Institutul National de Sanatate Publica a prezentat, marti, raportul privind situatia infectarilor cu noul coronavirus in saptamana 28 septembrie – 4 octombrie, precizand ca s-au inregistrat 174 de noi focare, cu peste 70 mai multe decat in saptamana precedenta. 36.8% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Iasi, Bacau, Neamt si Cluj, iar cele mai multe decese au aparut in judetele Prahova, Sibiu, Bacau si Caras Severin, dar si in Bucuresti.

”In saptamana 28 septembrie – 4 octombrie, 36.8% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Iasi, Bacau, Neamt si Cluj. 30.4% din totalul deceselor au fost inregistrate in Bucuresti, Prahova, Sibiu, Bacau si Caras Severin”, a transmis, marti, INSP, in raportul saptamanal.

Potrivit secialistilor, in 22 judete si Municipiul Bucuresti se inregistreaza o rata de incidenta cumulata peste 100/100.000 locuitori, iar un caz de 25 a fost inregistrat la personal medical.

”81.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la barbati. 95.3% din persoanele decedate aveau cel putin o comorbiditate asociata”, a mai transmis INSP.

Potrivit susei citate, varsta medie a peroanelor care s-au infectat in perioada de referinta este de 48 de ani, iar varsta medie a celor care au decedat este de 70 de ani.

In tara s-au inregistrat 174 de noi focare, fata de 102 cate au fost raportate in saptamana precedenta.

De asemenea, 16 judete sunt considerate cu vulnerabilitate ridicata, avand in vedere capacitatea sistemului de raspuns, calculat in baza ratei de incidenta, numarului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare a paturilor din sectiile Covid 19 si sectiile ATI.

sursaL romaniatv.net

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro