Marea Britanie anunta din nou ca nu isi va trimite trupele in cazului unui razboi in Ucraina

Exista o „amenintare reala” de invadare a Ucrainei de catre Rusia, a avertizat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, dar este „foarte putin probabil” ca soldatii britanici sa fie trimisi sa lupte in orice conflict, potrivit BBC.

In schimb, Liz Truss a declarat ca Marea Britanie trimite arme in Ucraina si isi „intareste” sistemul de sanctiuni pentru ca oligarhii fideli Kremlinului sa nu aiba „unde sa se ascunda”.

Este „foarte putin probabil” ca Marea Britanie si aliatii sai sa trimita trupe pentru a apara Ucraina in cazul in care Rusia invadeaza tara, declara in urma cu o luna secretarul britanic al Apararii.

Truss a spus ca Marea Britanie ofera, de asemenea, sprijin suplimentar aliatilor NATO din apropiere.

Rusia a plasat aproximativ 100.000 de soldati, tancuri, artilerie si rachete in apropierea granitei Ucrainei, dar neaga ca intentioneaza sa invadeze fosta republica sovietica, care se invecineaza atat cu Rusia, cat si cu UE.

loading...
Dar Liz Truss a spus ca este „foarte probabil” ca presedintele Vladimir Putin sa caute sa invadeze.

„Facem tot ce putem prin descurajare si diplomatie pentru a-l indemna sa renunte”, a declarat ministrul britanic de Externe.

Sanctiunile economice – pedepse aplicate de o alta tara unui stat, unor persoane sau organizatii – ar putea viza institutiile financiare rusesti, companiile energetice si pe cei care sunt „cheia continuarii regimului rus”.

Conform noii legislatii, sanctiunile ar putea viza “orice interes care are un impact asupra guvernului rus”, adauga Truss.

Lizz Truss, vizita la Moscova
Ministerul de Externe este asteptat sa anunte luni in Parlament sanctiuni mai dure.

Liz Truss, care va vizita Ucraina si Moscova in urmatoarele doua saptamani, a declarat ca Marea Britanie a antrenat deja 20.000 de soldati in Ucraina, a furnizat rachete antitanc si a acordat sprijin marinei si sectorului energetic.

De asemenea, Marea Britanie ia in considerare posibilitatea de a oferi dublarea numarului de trupe desfasurate in Europa de Est, premierul Boris Johnson afirmand ca acest lucru ar trimite un „mesaj clar Kremlinului”.

Marea Britanie are peste 900 de militari in Estonia, peste 100 in Ucraina, in cadrul unei misiuni de antrenament, in timp ce un escadron de cavalerie usoara, in numar de aproximativ 150, este desfasurat in Polonia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca va exista un „pret mare de platit” daca Rusia va decide „sa foloseasca forta”.

„Cu cat vor fi mai agresivi, cu atat mai multa prezenta NATO va fi la granite”.

Prezenta trupelor NATO din Europa de Est, motiv de ingrijorare pentru Rusia
Cu toate acestea, Stoltenberg a reiterat ca Ucraina nu este membra a aliantei militare si, ca atare, nu exista „niciun plan de desfasurare a trupelor de lupta ale NATO”.

loading...
Rusia vrea ca Occidentul sa promita ca Ucraina nu va adera niciodata la NATO, in cadrul careia membrii se angajeaza sa vina in ajutorul celorlalti in cazul unui atac armat.

Printre cei 30 de membri ai NATO se numara SUA, Marea Britanie si mai multe foste republici sovietice, dintre care unele se invecineaza cu Rusia. Moscova considera ca trupele NATO din Europa de Est reprezinta o amenintare directa la adresa securitatii sale.

Daca Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi pentru prima data.

Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea din sudul tarii in 2014. De asemenea, sprijina rebelii care au cucerit mari portiuni din regiunea Donbas din estul tarii la scurt timp dupa aceea, iar aproximativ 14.000 de persoane au murit in luptele din aceasta regiune.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro