Armamentul misterios folosit de Rusia in Ucraina.

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit ca rachetele balistice lansate de Rusia in Ucraina contin o surpriza: momeli care pacalesc radarele de aparare antiaeriana, scrie The New York Times.

Dispozitivele au forma unei sageti cu o lungime de aproximativ 30 de centimetri si sunt vopsite in alb, cu o coada portocalie. Potrivit oficialilor americani, acestea sunt eliberate de rachetele balistice cu raza scurta de actiune Iskander-M, pe care Rusia le lanseaza de peste granita, atunci cand este detectata de sistemele de aparare antiaeriana.

Fiecare dispozitiv are sisteme electronice care produc semnale radio care bruiaza si pacalesc radarele inamice care incearca sa localizeze rachetele Iskander-M si contine o sursa de caldura pentru a atrage rachetele ghidate.

Oficialul citat de New York Times nu este autorizat sa vorbeasca public despre aceste informatii si a facut dezvaluirile sub protectia anonimatului.

Utilizarea acestor momeli ar putea explica de ce sistemele ucrainene de aparare aeriana au avut dificultati in interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

loading...
Actionat de un motor de racheta cu combustibil solid, rachetele Iskander pot atinge tinte aflate la peste 300 de kilometri, conform documentelor guvernului SUA. Fiecare lansator mobil poate declansa doua rachete balistice inainte de a fi reincarcat.

Fotografiile cu munitiile in forma de sageti au inceput sa circule pe retelele de socializare in urma cu doua saptamani.

Richard Stevens, un expert in explozibili cu o cariera de 22 de ani in armata britanica, care apoi a mai lucrat ca tehnician civil in bombe in Irak, Africa si alte regiuni, a spus ca a fost expus „la o multime de chinezi si rusi. munitie, dar nu vazusem niciodata asta.”

Stevens a postat fotografii ale munitiilor pe un site pentru experti militari si civili in eliminarea bombelor pe care a inceput-o in 2011 si a constatat ca nimeni altcineva nu parea sa fi vazut aceste munitii misterioase inainte.

„Pentru ca Rusia foloseste o astfel de arma – Iskander-M – si cred ca destul de multe, de aceea vedem asta acum. Doar ca in ultimii 10 pana la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia sa vada o astfel de arma”, a spus el.

Oficialul citat de New York Times a mai declarat ca dispozitivele sunt asemanatoare momelilor utilizate in perioada Razboiului Rece, numite „ajutoare de penetrare”, care au insotit focoasele nucleare inca din anii ’70 si au fost concepute pentru a se sustrage sistemelor antiracheta si pentru a permite focoaselor individuale sa-si atinga tintele. Incorporarea dispozitivelor in arme precum Iskander-M, care au focoase conventionale, nu a fost documentata anterior in arsenalele militare.

„In momentul in care oamenii au inventat rachetele de armament, au inceput sa si incerce sa le doboare si din acel moment au inceput sa se gandeasca la ajutoare pentru a le lovi. Dar nu vedem niciodata acest gen de armament pentru ca sunt extrem de secrete. Insa, daca stii cum functioneaza, le poti contracara”, a declarat si Jeffrey Lewis, profesor de geopolitica si expert in neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internationale din orasul californian Monterey.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro