Avertisment OMS: Pandemia este revigorata de subvarianta BA.2 a Omicron si relaxarea restrictiilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a manifestat miercuri ingrijorarea fata de inmultirea din nou a cazurilor de COVID-19 in lume, potrivit Agerpres.

Valul de infectari este in mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care in unele tari deja o depaseste pe sora ei BA.1. Fara nicio indoiala, BA.2 ?este varianta cea mai contagioasa a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o pana acum??, a atras atentia responsabila tehnica a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP.

La aceasta, explica ea in continuare, se adauga ridicarea in numeroase tari a masurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce ofera virusului ?ocazia sa se raspandeasca??, plus acoperirea vaccinala incompleta in numeroase regiuni ale lumii.

De asemenea, experta OMS a deplans dezinformarea cu privire la COVID-19 care circula chiar la niveluri foarte inalte ale statelor. Astfel, unii spun ca Omicron este inofensiva si ca este ultima varianta cu care se confrunta lumea, altii ca pandemia s-a terminat, iar ?toate acestea sunt la originea unei mari confuzii??, de care profita virusul.

?Constatam asadar o inmultire a cazurilor (de COVID-19) detectate in lumea intreaga dintr-un anumit numar de cauze. Sunt aceleasi cauze aflate la originea transmiterii virusului de la inceputul pandemiei??, a concluzionat Maria Van Kerkhove.

loading...
Vestea cea buna, a mai spus ea, este ca lumea dispune de mijloace pentru a face fata pandemiei, enumerand printre acestea purtarea mastii, distantarea fizica, testarea si vaccinarea.

„Noua varianta Deltacron are un nivel redus de circulatie”
OMS a observat ca noua varianta a coronavirusului, detectata in trei tari europene – Franta, Tarile de Jos si Danemarca -, care combina tulpinile Delta si Omicron si a fost denumita “Deltacron”, are “un nivel redus de circulatie, relateaza EFE.

OMS nu respinge insa posibilitatea ca aceasta impresie initiala sa fie legata de o scadere drastica a numarului de teste pentru COVID-19 in marea parte a lumii.

“Ca urmare a reducerii numarului de teste in lume ne aflam in dezavantaj pentru a putea urmari in mod eficient noua tulpina”, a comentat la o conferinta de presa responsabila tehnica a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Ea a amintit ca dupa doi ani de pandemie exista o capacitate globala de diagnosticare si secventiere genetica a coronavirusului considerabila, la care deja se renunta pe masura ce pandemia se considera incheiata sau mai putin grava.

Van Kerkhove a spus insa ca este important sa fie mentinute si utilizate aceste capacitati “deoarece cat timp virusul ramane in circulatie exista si mai multe posibilitati sa sufere mutatii. Posibilitate unei recombinari (a variantelor) ramane in continuare valabila”, a precizat ea.

OMS a denumit Deltacron aceasta combinatie de variante si care a fost detectata intr-un numar redus de cazuri in Franta, Tarile de Jos si Danemarca.

Autoritatile sanitare braziliene au informat marti ca au fost depistate doua contagieri cu varianta combinata Deltacron, insa miercuri au revenit asupra informatiei subliniind ca este vorba de doua cazuri care inca se cerceteaza.

O combinare a virusului se produce cand doua virusuri diferite – in acest caz variantele Delta si Omicron – reusesc sa schimbe mari cantitati de informatie genetica, ceea ce duce la aparitia unui nou virus.

sursa: protv.ro

Comenteaza articolul

comments

Despre Edi Bumbescu

facebook-profile-picture
Contact: office@yabbmusic.ro