Hristo Prodanov, ministrul Turismului din Bulgaria, a avut un discurs categoric in privinta ajutorului pe care statul il acorda refugiatilor din Ucraina si cere imperativ ca ajutoarele sa fie sistate incepand cu 1 iunie.
Bulgaria a adoptat masuri similare cu Romania in ce priveste sprijinul acordat refugiatilor din Ucraina, inclusiv aceea ca cetatenii bulgari care adapostesc refugiati sa beneficieze de o suma alocata de stat.
Intrebat cum ii vom trimite pe ucraineni la munca, avand in vedere ca Bulgaria nu le-a oferit copiilor nici un loc in gradinite, ministrul turismului a promis ca statul va ajuta. ”La opt saptamani de la inceputul razboiului, insa, statul continua insa sa nu faca nimic pentru a asigura spatii in centre pentru copii, preferand sa plaseze aceste sarcini voluntarilor”, transmite agentia Sega, citata de Rador.
Prodanov a conturat o imagine optimista a programului guvernului, conform careia hotelierii ar trebui sa primeasca cate 40 de leva pe zi pentru un refugiat adapostit din Ucraina. „Nu este nicio intarziere, suntem in program. Ieri am platit pe toata lumea”, a spus ministrul, care nu s-a abatut de la aceasta versiune nici cand televiziunea a dat cuvantul unui hotelier din statiunea „Sf. Constantin si Elena”, care a spus ca nici el, nici colegii sai din statiune si de la Nisipurile de Aur nu au primit pana in acest moment niciun ban de la stat.
Conform declaratiilor vicepremierului Asen Vasilev, platile ar fi trebuit sa inceapa la sfarsitul lunii martie. „Ne-am descurcat foarte bine si la termen”, s-a laudat acum Prodanov.
Explicatiile pentru perioada lunga de plata, ca si pana acum, sunt legate de necesitatea ca „25.000 de persoane sa fie verificate si comparate de Agentia Nationala pentru Venituri, Vama, Agentia pentru Refugiati, pentru a nu exista dublari, intrucat avem 3.000 de cazuri in care o persoana figureaza in doua hoteluri in acelasi timp”, a spus ministrul Turismului.
Guvernul nu a cheltuit prea mult pentru ucraineni – trebuie sa plateasca 11,1 milioane de leva pana la 31 martie, iar Prodanov considera ca suma nu va depasi 50 milioane de leva. Nu este clar care este valoarea totala a ajutoarelor in valoare de 375 de leva platite pentru a raspunde nevoilor imediate. Pe de alta parte, ministrul turismului nu a omis sa sublinieze ca Bulgaria va cere despagubiri Uniunii Europene pentru aceste costuri. In acelasi timp, nevoile de baza ale refugiatilor pentru hrana, apa si articole de igiena continua sa fie acoperite prin eforturile a mii de bulgari.
49,9% dintre bulgari nu cred ca refugiatii din Ucraina reprezinta o amenintare la adresa securitatii in Bulgaria. 25,2 la suta au o opinie contrara, iar restul ezita in aceasta problema, dupa cum arata un studiu al Gallup International Balkan, realizat intre 31 martie si 8 aprilie. Refugiatii din Ucraina sunt in general bine primiti de bulgari, arata sociologii. Acest lucru nu s-a schimbat pana acum, chiar si in prezenta unor tensiuni legate de problemele administrative legate de refugiati.
sursa: romaniatv.net